Στο Μαρούσι το τελευταίο αντίο στον Ανδρέα Μπαρτζώκα
Κοινωνία

Στο Μαρούσι το τελευταίο αντίο στον Ανδρέα Μπαρτζώκα

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μαρούσι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Ανδρέα Μπαρτζώκα συγγενείς και φίλοι, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015, στις 3 μετά το μεσημέρι.

Ο Ανδρέας Μπαρτζώκας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και ένας από τους συμμετέχοντες στην απόδραση των Βούρλων, πέθανε στα 89 του χρόνια το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2015, νικημένος από την καρδιά του.

Κάτω από το κρεβάτι του έγινε η απόδραση 27 νεαρών κομμουνιστών από τις φυλακές των Βούρλων στη Δραπετσώνα. Την Κυριακή 27 Ιουλίου 1955, απόγευμα, μέσα από ένα λαγούμι που είχαν σκάψει κάτω από τον δρόμο, την οδό Δογάνης, οι 27 πέρασαν μέσω ενός αντικρινού εργοστασίου στην ελευθερία, που για αρκετούς κράτησε λίγο. Το άνοιγμα του λαγουμιού κράτησε περίπου 4 μήνες.

Η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της 18ης Ιουλίου γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Η θρασυτάτη δραπέτευσις των 27 κομμουνιστών προκαλεί γενικήν κινητοποίηση. Εικοσιτρείς χιλιάδες αστυνομικοί αναζητούν τους ερυθρούς δραπέτας», ενώ η «εφημερίδα Ακρόπολις» της 19ης Ιουλίου γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Η καταπληκτική ομαδική απόδρασις κομμουνιστικών στελεχών. Μέχρι ώρας ουδείς συνελήφθη από τους 27 κομμουνιστάς τους δραπετεύσαντας από τας φυλακάς των Βούρλων υπό μυθιστορηματικάς συνθήκας».

Η κυβέρνηση Παπάγου επικήρυξε τους δραπέτες με μεγάλα ποσά για την εποχή. Από τους αποδράσαντες 15 συνελήφθησαν το επόμενο χρονικό διάστημα, ένας δολοφονήθηκε στα σύνορα, ενώ οι υπόλοιποι 11 συνέχισαν τον πολιτικό τους βίο ελεύθεροι, σε συνθήκες παρανομίας βέβαια.

Οι αποδράσαντες ήταν οι: Βαρδής Βαρδινογιάννης, Ανδρέας Βελής, Γκαστόν Βερναρδής, Γιώργος Γεωργίου, Αριστοτέλης Γεωργούλιας, Βασίλης Δουκάκης, Χαράλαμπος Καλαντζής, Σταύρος Καράς, Βασίλης Κάτρης, Παντελής Κιουρτζής, Ζήσιμος Κόκλας, Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Κώστας Λιναρδάτος, Αλέκος Λογαράς, Ανδρέας Μπαρτζώκας, Δημήτρης Μυριανθόπουλος, Δημήτρης Πανουσόπουλος, Αλέκος Παπαλεξίου, Αλέκος Παπούλιας, Στέλιος Πάσιος, Περικλής Ροδάκης, Σταύρος Σιδέρης, Σωτήρης Σωτηρόπουλος, Λεωνίδας Τζεφρώνης, Κυριάκος Τσακίρης, Κώστας Φίλης, Γιώργος Χατζηπέτρου.

Οι περισσότεροι ήταν κατηγορούμενοι για παράβαση του αναγκαστικού νόμου 375 περί κατασκοπείας, αλλά χωρίς στοιχεία, και αργότερα, όταν έγινε η δίκη τους, απαλλάχθηκαν. Αντίθετα, κρίθηκαν ένοχοι για την απόδραση και τιμωρήθηκαν με δύο χρόνια φυλακή, έναν χρόνο για την απόδραση κι άλλον έναν για «φθορά δημόσιας περιουσίας», καθώς είχαν καταστρέψει κάποια παντζούρια στη διαδικασία της απόδρασής τους.

Ο Ανδρέας Μπαρτζώκας είναι πατέρας του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού και νυν προπονητή της ρωσικής Λοκομοτίβ Κουμπάν, κορυφαίου Ευρωπαίου προπονητή το 2013, Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επισκέφθηκε στη διάρκεια της χούντας τον φυλακισμένο πατέρα του στη Γυάρο και το Παρθένι της Λέρου. Όταν αποφυλακίστηκε το 1974, ο γιος του ήταν μόλις εννέα χρόνων. Τη δεκαετία του 1950 ο Ανδρέας Μπαρτζώκας είχε φυλακιστεί και στις φυλακές της Κέρκυρας.

(σ.σ. Τα ιστορικά στοιχεία προέρχονται από τη wikipedia).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet