Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου: Κατά της αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων από ιδιώτη
Κοινωνία

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου: Κατά της αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων από ιδιώτη

Κατά της ανάθεσης της αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων από ιδιώτη είναι το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου.

Με αφορμή σχετική συζήτηση που θα διεξαχθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου σήμερα, Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, το Σωματείο εξλέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο λογαριασμός θα πάει στον δημότη και το κέρδος στον εργολάβο ιδιώτη

Την Τρίτη 26/6/2018 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου φέρνει για ακόμη μια φορά το θέμα της μεταφοράς των ογκωδών προκειμένου να δοθεί σε εργολάβο ιδιώτη.

Τον Δεκέμβριο του 2013 (αριθμ. πρωτ.: 093065-/25/11/2013 και ΑΔΑ: ΒΛ1ΤΩΨ9-ΟΘΕ) με απόφαση του αντιδημάρχου καθαριότητας και τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της υπηρεσίας καθαριότητας, ενώ ο Δήμος διέθετε, από ό,τι γνωρίζουμε, δύο σκάφες μεταφόρτωσης ογκωδών, έξι press container μεταφοράς απορριμμάτων, δύο μεγάλα φορτηγά μεταφοράς αυτών, καθώς και μονάδες συμπίεσης απορριμμάτων, αναθέτει τη μετατροπή δύο press container σε κάδους μεταφοράς ογκωδών απορριμμάτων με την υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 92792 / 22-11-2013 απόφαση του αρμοδίου αντιδημάρχου στην εταιρεία με την επωνυμία «ROLAND VAS. LICO» για το συνολικό ποσό των 19.999,98 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), σύμφωνα με την κατατεθείσα προσφορά.

Είχαν τεθεί τότε τα παρακάτω ερωτήματα στη δημοτική Αρχή Αμαρουσίου δυστυχώς μέχρι και σήμερα παραμένουν αναπάντητα:

  • Έκανε έρευνα αγοράς πόσο κοστίζουν να αγοραστούν δύο καινούργιες σκάφες της ίδιας  χωρητικότητας με τα press container που πληρώσαμε για να κοπούν;
  • Πόσα δρομολόγια έχουν πραγματοποιήσει τα δύο μεγάλα φορτηγά μεταφοράς που διαθέτει ο Δήμος με αριθμό κυκλοφορίας ΙΕΙ 8249 και ΙΕΙ 8250, από εργαζομένους του Δήμου, από το 2007 μέχρι και σήμερα;
  • Για πόσο διάστημα ήταν σε ακινησία το ένα ή και τα δύο παραπάνω οχήματα και για ποιο λόγο;
  • Είχαν εκχωρηθεί ποτέ σε ιδιώτη εργολάβο να δουλεύει τα δύο παραπάνω οχήματα για τη μεταφορά των ογκωδών στον ΧΥΤΑ και με ποια απόφαση;
  • Το ένα κουτί μεταφοράς ογκωδών βρίσκεται στο οικόπεδο στην οδό Μεσογείων στο Μαρούσι. Γιατί μέχρι και σήμερα δεν το έχουμε πάρει από εκεί προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε στη
    μεταφορά των ογκωδών;
  • Μετά τη δολιοφθορά που έγινε στο ένα από τα δύο ή και στα δύο οχήματα μεταφοράς ογκωδών
    σε ποιες ενέργειες προχώρησε η Διεύθυνση Καθαριότητας Δήμου Αμαρουσίου;

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει εφαρμόσει από τους πρώτους στην Ελλάδα τις μνημονιακές πολιτικές ιδιωτικοποίησης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει επιχειρήσει αρκετές φορές την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου μας.

Την Τρίτη 26/6/2018 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας φέρνει για ακόμη μια φορά το θέμα της μεταφοράς των ογκωδών να δοθεί σε εργολάβο ιδιώτη.

Ξεχνά η δημοτική Αρχή πόσα χρήματα έχει πληρώσει ο δημότης για την απόκτηση δύο μεγάλων φορτηγών για τη μεταφορά των απορριμμάτων και των ογκωδών στον ΧΥΤΑ, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του στόλου καθαριότητας που προχώρησε ο Δήμος Αμαρουσίου το 2017 με την παραλαβή 19 υπερσύγχρονων οχημάτων κόστος 3.000.000,00 ευρώ.

Ξεχνά η δημοτική Αρχή πόσα χρήματα ξόδεψε για να κλειστεί ο χώρος μεταφόρτωσης (ογκωδών) στην Αμ. Χαλανδρίου 41 και να διαχωρίσει τον χώρο εργασίας των συναδέλφων από τα απορρίμματα.

Ξεχνά η δημοτική Αρχή τι χρήματα έδωσε ο Δήμος για να κόψουν δύο press container και να τα κάνει κάδο μεταφοράς ογκωδών.

Οι αποφάσεις αυτές δεν βασίζονται σε καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ωφέλεια του Δήμου και των δημοτών (πώς μπορούσε άλλωστε;).

Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση των δημοτικών τελών, σε περιβαλλοντική υποβάθμιση της διαδικασίας περισυλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών (μη ικανοποιητικός έλεγχος απομάκρυνσης των επικίνδυνων, νοσοκομειακών κ.λπ. απορριμμάτων), σε κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους (με την πιθανότατη εναλλαγή εργολάβων στη διαχείριση, μη απόκτηση τεχνογνωσίας από ανειδίκευτο προσωπικό, κ.λπ.). Ουσιαστικά απεμπολείται η δυνατότητα του Δήμου για πρωτογενή τοπική διαχείριση των απορριμμάτων.

Καλούμε τους εργαζομένους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για την ανατροπή των λογικών να χαριστούν υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες εργολάβους μετακυλώντας το κόστος στους δημότες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet