Την παραγωγή κρασιού & ψωμιού γνώρισαν τα παιδιά των Παιδ. Σταθμών Αμαρουσίου
Κοινωνία

Την παραγωγή κρασιού & ψωμιού γνώρισαν τα παιδιά των Παιδ. Σταθμών Αμαρουσίου

Συνεχίζονται για 4η σχολική χρονιά στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Αμαρουσίου οι βιωματικές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις εκτός του χώρου των Σταθμών, με σκοπό να ενισχύσουν την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εκφραστούν, να κοινωνικοποιηθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Υψηλή προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή αποτελεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, «η υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους Πρότυπους Δημοτικούς Σταθμούς» και όπως δηλώνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, «μέλημα και προτεραιότητά μας είναι να στηρίζουμε τις οικογένειες της πόλης μας και ιδιαίτερα την εργαζόμενη μητέρα. Στην προσπάθεια της μαρουσιώτικης οικογένειας στην ανατροφή, στη διαπαιδαγώγηση και στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της είμαστε δίπλα και αγκαλιάζουμε με κάθε πρόσφορο μέσον την προσπάθειά της».

Η πρώτη εκπαιδευτική δράση για τη φετινή περίοδο υλοποιήθηκε στο κτήμα «Πύργος Βασιλίσσης» στο Ίλιον, όπου τα παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς Πολυδρόσου, Στουντίου, Σωρού, Αγίας Φιλοθέης, Εργατικών Κατοικιών, Αναβρύτων, Ν. Τέρματος και Κέντρου παρακολούθησαν το βιωματικό πρόγραμμα με θέμα «Από το αμπέλι… στο κρασί».

Το πρόγραμμα περιελάμβανε διαδραστικό θεατρικό δρώμενο με τον μύθο του Βασιλιά Οινέα, επίσκεψη στον βιολογικό αμπελώνα, γνωριμία με το παραδοσιακό πατητήρι και αναπαράσταση πατήματος σταφυλιών με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών του τρύγου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Οινοποιείο και γνωριμία με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής κρασιού.

Η δεύτερη εκπαιδευτική δράση πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία διοργάνωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων «Δρω» Ν. Κηφισιάς, όπου τα παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς Αγίων Αναργύρων, 1ου Κοκκινιάς και 2ου Κοκκινιάς παρακολούθησαν το βιωματικό πρόγραμμα με θέμα «Σιτάρι και ψωμί».

Τα παιδιά είδαν αυθεντικά παραδοσιακά εργαλεία και σκεύη όπως το δρεπάνι, το παραδοσιακό δίκρανο, τη σβάρνα, το κόσκινο και την πινακωτή. Επίσης, έπιασαν στα χέρια τους σιτάρι και παρακολούθησαν το άλεσμα του σιταριού στον αυθεντικό πετρόμυλο. Κάθε παιδί, στην προσωπική του λεκάνη, ανακαλύπτοντας τα υλικά που χρειάζονται για την παρασκευή του ψωμιού τα ζύμωσε, έπλασε το ζυμάρι και το πήρε μαζί του σε ατομικό δοχείο κατά την αποχώρησή του από τον χώρο της «Δρω».

Το πρόγραμμα πρόσφερε στα παιδιά εμπειρία γνώσης, δημιουργίας και ευχαρίστησης, ενώ για την επιτυχημένη συμμετοχή τους στη δημιουργία του παραδοσιακού ψωμιού η «Δρω» επέδωσε έπαινο σε κάθε Παιδικό Σταθμό.

Στις εκπαιδευτικές δράσεις τα παιδιά συνόδευσαν οι υπεύθυνες των Παιδικών Σταθμών, οι παιδαγωγοί και η προϊσταμένη Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας του Δήμου Αμαρουσίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet