Τοπική επιτροπή κατά των πλειστηριασμών θα συγκροτήσει η Ενότητα στο Μαρούσι
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Τοπική επιτροπή κατά των πλειστηριασμών θα συγκροτήσει η Ενότητα στο Μαρούσι

Συγκέντρωση – συζήτηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πραγματοποίησε η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, σε συνεργασία με την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, στο δημαρχείο της πόλης.

Ο κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης, δικηγόρος και στέλεχος της Πρωτοβουλίας Δημήτρης Σαραφιανός αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της προστασίας της κατοικίας και λοιπής περιουσίας των δανειοληπτών και των εγγυητών τους από τους πλειστηριασμούς, για χρέη προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πριν από την ομιλία του, ενημέρωσε για τους τραυματισμούς πέντε μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, μετά την επίθεση που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ έξω από συμβολαιογραφείο στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν την εκδήλωση.

Απέδωσε την  κρίση του ιδιωτικού χρέους αποκλειστικώς στην οικονομική κρίση και τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές. Όπως ανέφερε, από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προ κρίσης ανέρχονταν μόλις σε 4%, σε αντίθεση με σήμερα που το ποσοστό αυτό εγγίζει το 45%.

Σύμφωνα με όσα ανέπτυξε, η προστασία της πρώτης κατοικίας, που ισχύει μέχρι το τέλος του 2018, είναι περιορισμένη και δεν καλύπτει σχεδόν καθόλου τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, λόγω των πολλών περιορισμών που ισχύουν.

Μάλιστα, παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών και της Κυβέρνησης, εκτελούνται πλειστηριασμοί σε μικρές περιουσίες και για μικρά σχετικά ποσά, ανατρέποντας τους ισχυρισμούς ότι εκπλειστηριάζονται μόνο μεγάλες περιουσίες και για πολύ μεγάλα χρέη.

«Η όλη μεθόδευση Κυβέρνησης και δανειστών», τόνισε, «αποσκοπεί τελικά στην αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (funds). Με τον τρόπο αυτό θα συντελεστεί βίαια μεταφορά της ιδιωτικής περιουσίας στους παραπάνω οργανισμούς που, σε συνδυασμό  με την ανεργία και την πτώση των μισθών, έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό».

Ακόμη, ανέπτυξε τις διεκδικήσεις του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, που συνίστανται στη νομοθετική κατοχύρωση της οριζόντιας προστασίας της πρώτης κατοικίας, το κούρεμα των δανείων με εισοδηματικά κριτήρια και την αναπροσαρμογή της αξίας των δανείων, με βάση τις σημερινές εμπορικές αξίες.

«Η ανάπτυξη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι ο σημαντικότερος μοχλός πίεσης προκειμένου να  αποτραπούν όλες οι παραπάνω αντιλαϊκές εξελίξεις», πρόσθεσε ο ίδιος και στην κατεύθυνση αυτή συνέκλιναν και όλες οι ομιλίες των παρευρισκόμενων, που πρότειναν να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν τοπική επιτροπή κατά των πλειστηριασμών.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης, τόνισε ότι η παράταξη θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, καθώς και τα μέλη της παράταξης που συνέβαλαν στην επιτυχία της, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέλη της συντονιστικής Δ. Δαβή και Χρ. Κιτσάκη.

Στη συγκέντρωση-συζήτηση, που είχε ευρύτατη κοινωνική συμμετοχή και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της, παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Λ. Μαγιάκης, Αικ. Ψάλτη, Δ. Κουτσουβέλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αμαρουσίου Σπ. Βλάχος, Παν. Σαγρής, Βελ. Ελευθερίου και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης Β. Καραβάκος και Μαν. Πάγκαλος, αντιστοίχως. Επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Γ. Νικολαράκος, πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων φορέων της πόλης μας , όπως οι Δ. Θεοχάρης και Κ. Σολδάτος, Β. Καπρυνιώτης και Β. Χατζηαθανασιάδης, Βαγ. Κουτρουμπής, Αντ. Λούτσης, Γ. Ματζανάς, Β. Μπακάλης. Παρόντες ήταν ακόμη ο Ν. Κωνσταντίνου, από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, ο Σ. Λαπιέρης, από την Επιτροπή κατά των Πλειστηριασμών Χαλανδρίου, ο πρώην αν. υπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων και κάτοικος Αμαρουσίου Δ. Στρατούλης, αντιπροσωπεία του ΕΠΑΜ, με επικεφαλής τον ναύαρχο Λ.Σ (ε.α) Α. Παπαντωνίου και πολλοί συμπολίτες.

Στο πάνελ της συγκέντρωσης ήταν οι ομιλητές Λ. Μαγιάκης, Δ. Σαραφιανός, Αικ. Ψάλτη. Τη συγκέντρωση συντόνισε το μέλος της συντονιστικής της παράταξης Δ. Δαβή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet