Το Δ.Σ. αρνήθηκε την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας – «φιάσκο»
Κοινωνία

Το Δ.Σ. αρνήθηκε την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας – «φιάσκο»

Με ουσιαστικά 4 δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα έπρεπε να καλύψουν τις 19 αρμοδιότητες του Σώματος, κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου να ανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία της πόλης. Ειδικότερα, από τους 24 δημοτικούς αστυνομικούς που ο Δήμος περίμενε να επιστρέψουν, τελικώς κατέφθασαν 8, εκ των οποίων διαθέσιμοι είναι οι 4 κι αυτοί όχι για πολύ καιρό…

Το γεγονός οδήγησε μία εκ των τεσσάρων δημοτικών αστυνομικών να παρέμβει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου (συνεδρίαση Τρίτης 9 Ιουνίου 2015) και να ζητήσει από το Σώμα να μην προχωρήσει στην ανασύσταση του Σώματος, αλλά να «απορροφήσει» τους εν λόγω υπαλλήλους σε διοικητικές υπηρεσίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, με τους 4 δημοτικούς αστυνομικούς δεν θα μπορούσαν «ούτε οι βάρδιες να βγουν», ενώ πρότεινε οι εν λόγω υπάλληλοι να έχουν στα καθήκοντά τους και μερικές από τις αρμοδιότητες που είχε μέχρι πρότινος η Δημοτική Αστυνομία.

Δήμαρχος: Εχθρός μας η νομοθετική εξουσία

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό του Σώματος της Δημοτικής Αστυνομίας στην πόλη, επιτέθηκε με οξύ τρόπο κατά της νομοθετικής εξουσίας, την οποία χαρακτήρισε ως «κατάπτυστη κι εχθρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Γιώργος Πατούλης συνέχισε στο ίδιο ύφος, κατηγορώντας όσους «διέλυσαν εν μία νυκτί τη Δημοτική Αστυνομία και κατάργησαν τους σχολικούς φύλακες», λέγοντας ταυτόχρονα ότι ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ασκούνται πιέσεις ώστε να ανασυσταθεί το Σώμα, αλλά με αποτελεσματικό τρόπο. Στην παρούσα φάση, όπως τόνισε ο δήμαρχος, «είναι κοροϊδία να μιλάμε για επανασύσταση», προτείνοντας οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να αναλάβουν διοικητικά καθήκοντα και παράλληλα να έχουν ορισμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες, που άνηκαν στη Δημοτική Αστυνομία.

«Όχι» στην ανασύσταση, με εξαίρεση τη μείζονα μειοψηφία

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας (είχαν αποχωρήσει οι σύμβουλοι του συνδυασμού Για Ένα Νέο Μαρούσι) τάχθηκαν κατά της ανασύστασης του Σώματος της Δημοτικής Αστυνομίας, θεωρώντας ως «φιάσκο» τον τρόπο που επιχειρείται, ενώ παράλληλα ζήτησαν τη διασφάλιση της απορρόφησης των δημοτικών αστυνομικών που επέστρεψαν στον Δήμο.

Ειδικότερα:

Ο Θανάσης Φωτόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση) ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις έχουν φανταστεί τη ζωή των εργαζομένων σαν «δρομολόγιο λεωφορείου, μεταφέροντάς τους από εδώ και από εκεί» και ζήτησε από τη διοίκηση να αντιπαλέψει τις συγκεκριμένες «μνημονιακές πολιτικές».

Η Μαίρη Διακολιού (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι), αν και παραδέχθηκε ότι η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας θα είναι ελλιπής, εντούτοις εκτίμησε ότι  μόνο μέσω αυτής οι Δήμοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν νέο προσωπικό για το Σώμα.

Από την ίδια παράταξη, ο Πέτρος Κούκουζας υποστήριξε ότι η μη ανασύσταση θα δημιουργήσει πρόβλημα, λέγοντας ότι αν μελλοντικά η κυβέρνηση ζητήσει από τους Δήμους που έχουν ανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία τους να καταθέσουν αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού, ο Δήμος Αμαρουσίου θα βρεθεί σε δυσμενή θέση.

Ο Γιάννης Κορομπίλης (Μαρούσι η Πόλη μας) εξέφρασε την έκπληξή του από τα επιχειρήματα των συμβούλων της Ενότητας, αφού όπως είπε, μία κυβέρνηση που θα ήθελε να συστήσει «στα σοβαρά τη Δημοτική Αστυνομία» θα έφερνε κι ένα αντίστοιχα σοβαρό νομοσχέδιο. Αντιθέτως, αυτό που τελικά έφερε είναι χωρίς κανέναν σχεδιασμό και ικανοποιεί μόνο την ανάγκη της κυβέρνησης να φανεί συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Θεώρησε δε απίθανο, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει στο μέλλον να επιτρέψει προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία, να αποκλείσει πάνω από τους μισούς Δήμους της  χώρας, τα Δημοτικά Συμβούλια των οποίων έχουν ήδη αποφασίσει τη μη ανασύσταση του Σώματος.

Ο Τάσος Σπυρόπουλος (Εκτός των Τειχών) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Δημοτική Αστυνομία αποτελεί “έναν ακόμη κατασταλτικό και φορο-εισπρακτικό μηχανισμό, που δεν χρειάζεται ο πολίτης”, ενώ ζήτησε διαβεβαιώσεις για τη δυνατότητα οι υπάλληλοι του Σώματος να προσληφθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου.

Από πλευράς πλειοψηφίας, ο Στέφανος Τσιπουράκης εξέφρασε σειρά αποριών και αμφιβολιών για το κατά πόσο η μη ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας θα επιτρέψει στο μέλλον μία καλύτερη τύχη για το Σώμα, ζήτησε επίμονα διευκρινήσεις από τον γενικό γραμματέα του Δήμου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά τελικώς οι απαντήσεις του τελευταίου δεν τον έπεισαν κι έτσι ψήφισε «παρών».

Ο Θανάσης Βλαχοπιώτης (πλειοψηφία) μίλησε για «προχειρότητα στον σχεδιασμό» και «θέατρο παραλόγου», αφού ο Δήμος έχει ανάγκη τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά αναγκάζεται να προχωρήσει στη μη ανασύστασή της.

Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ψήφισε κατά πλειοψηφία τη μη ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και την ενσωμάτωση των υπαλλήλων της σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet