Το Φόρουμ Νέων Αμαρουσίου επισκέφθηκε το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής της πόλης
Κοινωνία

Το Φόρουμ Νέων Αμαρουσίου επισκέφθηκε το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής της πόλης

Με την επίσκεψη του Φόρουμ Νέων Αμαρουσίου στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι, όπου εδρεύουν η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών και ο Συνεταιρισμός Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου, συνεχίστηκε η ξενάγηση και γνωριμία σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα του Αμαρουσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωρίζω και μαθαίνω την πόλη μου».

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή «το πρόγραμμα υλοποιείται από το γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού και το γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με σκοπό την ανάδειξη, τη διάδοση και την προβολή των μοναδικών πολιτιστικών εμπειριών που έχει να προσφέρει ο Δήμος Αμαρουσίου. Ο πολιτιστικός χάρτης του Αμαρουσίου, που τον συνθέτουν η κεραμική, το Σπαθάρειο Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Λαογραφικό Μουσείο, το δάσος Συγγρού με το Μουσείο Μελισσοκομίας, η Βορέειος Βιβλιοθήκη, τα μοναδικά σε ομορφιά ξωκλήσια,σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο, αποτελούν μια μοναδική κληρονομιά, έναν ανεξάντλητο πλούτο».

Στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής το Φόρουμ Νέων είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης, Νίκο Βαλλάτο, στο μόνιμο εκθετήριο της κεραμικής, να γνωρίσει την ιστορία της πανάρχαιας αυτής τέχνης, που παραδοσιακά έχει συνδέσει η πόλη το όνομα της ως Κεραμούπολη, και κυρίως να «γευτεί» τη χαρά της εντυπωσιακής διαδικασίας «μεταμόρφωσης» του πηλού σε χρηστικό αντικείμενο με τον παραδοσιακό τροχό.

Μέσα από την συζήτηση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τους τρανούς Σιφνιούς που εμπορεύονταν κεραμικά σε όλη τη Μεσόγειο, για το εύφορο και πλούσιο σε άργιλο έδαφος της πόλης που τράβηξε τους καλλιτέχνες, για τις τεχνικές και τα χαρακτηριστικά της τέχνης του πηλού, για τις συνεργασίες με κεραμιστές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από μεσογειακές χώρες. Μία μακραίωνη ιστορία που χρονολογείται από 7.500 π.Χ.

Το πρόγραμμα «Γνωρίζω και μαθαίνω την πόλη μου» καθιερώνεται πλέον ως θεσμός στον Δήμο Αμαρουσίου, ενώ με απόφαση του δημάρχου, Θ. Αμπατζόγλου, το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ώστε σε όλους να δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης με τη συνδρομή έμπειρων ξεναγών.

Οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνούν με το Γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού στον τηλεφωνικό αριθμό 213 2038354.

Επόμενος «σταθμός» του Φόρουμ Νέων είναι η συνάντηση με τους παλιούς Μαρουσιώτες στο καφενείο η «Κασταλία» με «ιστορίες από τα παλιά», το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 από τις 11:00 έως τις 13:00.

Επισυνάπτεται το συνολικό πρόγραμμα των 5 επισκέψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη: 

Κεραμική Έκθεση* – workshop «δημιουργώ κεραμικά» – Συζήτηση με τον Πρόεδρο Ν. Βαλλάτο 16 /10 /2021 17.00 – 19.30
Συνάντηση με παλιούς Μαρουσιώτες στο Καφενείο η Κασταλία με «Ιστορίες από τα παλιά» 06/11/2021 11.00 – 13.00
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας 12/11/2021 11.00 – 12.30
Πινακοθήκη – Πλατεία Ηρώων συζήτηση για τους Μαρουσιώτες που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 20/11/2021 11.00 – 13.00
Ολυμπιακό Μουσείο – Golden Hall* 27/11/2021 11.00 – 13.00

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet