Ψήφισμα στήριξης σε μικρο-ομολογιούχους
Κοινωνία

Ψήφισμα στήριξης σε μικρο-ομολογιούχους

Ομόφωνο ψήφισμα υπέρ των ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, φυσικών προσώπων, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις προσπάθειές τους να διεκδικήσουν τα χρήματά τους που “κουρεύτηκαν” στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος των ομολογιούχων Νίκος Παπαγεωργίου, το πρόβλημα αφορά 15.000 απλές οικογένειες που εμπιστεύτηκαν το κράτος κι έβαλαν τις οικονομίες τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 250 οικογένειες από το Μαρούσι. Όπως τόνισε ο κ. Ν. Παπαγεωργίου, είναι εκτός κάθε λογικής το κράτος να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις τράπεζες, αναγνωρίζοντας τις ζημίες τους και προχωρώντας στην ανακεφαλαιοποίησή τους και διαφορετικά τους ομολογιούχους.

Πάντως, ας σημειωθεί, ότι παρά το ομόφωνο της απόφασης, η συζήτηση που προηγήθηκε ανέδειξε, για άλλη μια φορά, τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των παρατάξεων, καθώς και το ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο…

Έτσι, εκ μέρους της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ο επικεφαλής Κώστας Βλάχος κατηγόρησε τη διοίκηση για υποκριτική στάση, καθώς από τη μία εμφανίζεται υπέρ των ομολογιούχων και από την άλλη έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται, όπως ο Φούχτελ, αναφερόμενος σε πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου στη Γερμανία. Για το θέμα των μικρο-ομολογιούχων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δήλωσε συμπαραστάτης στο αίτημά τους, συμπληρώνοντας ότι με την όλη στάση του το κράτος έχει χάσει την αξιοπιστία του απέναντι στους πολίτες.

Εκ μέρους της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ο επικεφαλής Θανάσης Φωτόπουλος, αφού υπενθύμισε ότι από το “κούρεμα” προέκυψαν μεγάλα κέρδη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις κεντρικές τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι το ΚΚΕ από το 2012 έχει προτείνει -μέσω πρόταση σχεδίου νόμου- να καλυφθούν οι απώλειες για ομολογιούχους που κατέχουν τίτλους μέχρι 100.000 ευρώ, ζητώντας κάτι αντίστοιχο να συμπεριληφθεί στο συζητούμενο ψήφισμα.

Από την πλευρά της η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι, μέσω του επικεφαλής της Λευτέρη Μαγιάκη, αναφέρθηκε στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του αντιπροέδρου της Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ τόνισε ότι το “κούρεμα” πέραν των προβλημάτων που δημιούργησε στους μικρο-ομολογιούχους, οδήγησε και στην κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων, “την ώρα που μεγάλα funds και τράπεζες κερδοσκοπούσαν ασύστολα”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο κ. Λ. Μαγιάκης τόνισε ότι  σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) δεν καλύπτει την παράταξή του, καθώς η διατύπωση “να προσπαθήσει η κυβέρνηση να λύσει το  θέμα” είναι πολύ “χλιαρή” και πρέπει να αντικατασταθεί με την απαίτηση να επιστρέψει η κυβέρνηση άμεσα τα χρήματα στους μικρο-ομολογιούχους.

Για την παράταξη ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, η σύμβουλος Φωτεινή Κατή απέδωσε στην ευκολοπιστία των πολιτών απέναντι στα κόμματα εξουσίας το γεγονός που έχει προκύψει με τα ομόλογα και πρότεινε δικό της ψήφισμα, στο οποίο γίνεται σαφής καταδίκη αυτών ακριβώς των κομμάτων “που ευθύνονται για όσα περνάμε σήμερα εμείς και τα παιδιά μας”. 

Τέλος, για τους ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, ο ανακλητός εκπρόσωπός τους Δημήτρης Πολυχρονιάδης ζήτησε στο ψήφισμα να γίνεται σαφής αναφορά στο ότι τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν άμεσα και στο σύνολό τους στους μικρο-ομολογιούχους και έκανε παραλληλισμό του “κουρέματος” με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, ευχόμενος αυτή τη φορά η διευθέτηση να είναι καλύτερη από εκείνη του δανείου…

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, αφού απάντησε “αιχμηρά” στον κ. Κ. Βλάχο για το σχόλιό του για τον Φούχτελ, εξηγώντας ότι το ταξίδι του στη Γερμανία αφορούσε θέματα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του οποίοι είναι πρόεδρος, αναφερόμενος στο “κούρεμα” των ομολογιούχων είπε ότι το αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία, έχοντας και την εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις σε πολλά ασφαλιστικά ταμεία, όπου το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σημαντικότατο.

Τελικώς, το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα, με παράλληλη καταψήφιση του ψηφίσματος που πρότεινε η σύμβουλος Φ. Κατή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet