Ευθύνες για τη φωτιά στο Πολύδροσο αποδίδει στον Δήμο η Μ. Διακολιού
Κοινωνία

Ευθύνες για τη φωτιά στο Πολύδροσο αποδίδει στον Δήμο η Μ. Διακολιού

Για ελλιπή αντιπυρική προστασία κατηγορεί τη δημοτική Αρχή Αμαρουσίου η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαίρη Διακολιού, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Πολύδροσο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά η κα Μ. Διακολιού αναφέρει τα εξής:

Άλλη μία- σοβαρότατων διαστάσεων- φωτιά σημειώθηκε στην πόλη μας στις 11-7-2016, στην περιοχή Πολυδρόσου, από την εξέλιξη της οποίας κινδύνευσαν και σπίτια!

Ευτυχώς για άλλη μια φορά λειτούργησε άμεσα ο μηχανισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παρά τους δυνατούς ανέμους, η πυρκαγιά κατασβέσθηκε χωρίς υλικές ζημίες, για μεγάλη τύχη των συμπολιτών μας που τα σπίτια τους είναι ακριβώς δίπλα από την εστία. Αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια τους πυροσβέστες, στους εργαζομένους και εθελοντές του Δήμου για τη συνεργασία τους στην επιτυχή αντιμετώπισή της.

Εντύπωση όμως κάνει το σχετικό δελτίο Τύπου του κ. δημάρχου, το οποίο ομιλεί για  αποψιλώσεις που έγιναν δήθεν «από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου» αναφέροντας μάλιστα ως προτεραιότητα το Κτήμα Καρέλλα, ενώ είναι γνωστό ότι οι αποψιλώσεις ξεκίνησαν γενικά στο Μαρούσι αφού το κτήμα Καρέλλα είχε ήδη καεί δύο φορές και αυτό μετά τις 21-6-2016 και όχι από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την 1η Μαΐου!

http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/apo-tora-trexoun-pote-xekina-episima-i-antipiriki-periodos-sti-xora-mas-epeigon-engrafo-pros-oles-tis-armodies-ipiresies/

Ο κ. δήμαρχος έκανε λόγο και για τις επιστολές που απεστάλησαν σε ιδιώτες για να αποψιλώσουν τα ακίνητά τους (αλήθεια, πότε;) και για τη «σαφή εντολή» που έδωσε στον πρόεδρο της Πολιτικής Προστασίας, αλλά ουδείς λόγος για το με ποιον τρόπο ο ίδιος επόπτευσε την υλοποίηση της διαδικασίας κατ’ εφαρμογή «της εντολής» που έδωσε και αν είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Υπεύθυνος για τη λειτουργία των υπηρεσιών και των πολιτικών οργάνων, είναι ο ίδιος ο κ. δήμαρχος ως πολιτικός τους προϊστάμενος και η απλή εντολή σε αυτούς δεν τον απαλλάσσει από τις πολιτικές του ευθύνες.

Μετά δε από μικρή έρευνα που έκανα, διαπίστωσα:

Α)  ότι σύμφωνα με μαρτυρίες περίοικων και πυροσβεστών, αλλά και από μεγάλα ειδησεογραφικά site που ασχολήθηκαν με το θέμα (π.χ. http://www.protothema.gr/greece/article/594103/fotia-se-parallilo-tis-attikis-odou/, http://www.zougla.gr/greece/article/pirkagia-ston-polidroso-atikis), το ακίνητο στο οποίο σημειώθηκε η πυρκαγιά ήταν μη αποψιλωμένο και γεμάτο ξερά χόρτα. Συνεχίζει δε να είναι γεμάτο σκουπίδια και μπάζα, γεγονός επιβαρυντικό και για την εμφάνιση φωτιάς και για την εξάπλωσή της,

φωτό: 

https://drive.google.com/file/d/0B1DkWyPJkW5TNGhkTXRHREdGOHM/view?usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/0B1DkWyPJkW5TcmRTd3U4ZnJaRjA/view?usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/0B1DkWyPJkW5TNXZ5VmRsNWNvTFk/view?usp=sharing)

Β) ότι τα πυροσβεστικά οχήματα δυσκολεύτηκαν να επιχειρήσουν κοντά στην πυρκαγιά διότι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στην οδό Ανδρέα Τσατήρη, η διέλευση στην οποία  παρεμποδίζεται συστηματικά, χωρίς ο Δήμος να παρεμβαίνει,

(βλ. βίντεο https://drive.google.com/file/d/0B1DkWyPJkW5TOHpIckdtNGJ2Ukk/view?usp=sharing).

Γ) ότι το ακίνητο στο οποίο σημειώθηκε η πυρκαγιά (αρ. ΚΑΕΚ 050142010001/0/0) φέρεται να είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη», αλλά στο υπ’ αριθμ. 1733/1986 συμβόλαιο κτήσης του διπλανού ακινήτου (αρ. ΚΑΕΚ 05014 2010002/0/0) αναφέρεται το οικείο όριο ως «ιδιοκτησία πρώην (Τ)ζεκάκου». Μήπως πρόκειται για μέρος του κληροδοτήματος Ζεκάκου, προς τιμήν του οποίου έχει ονοματιστεί και σχετική οδός στην πόλη μας ακριβώς στην ίδια περιοχή; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του κληροδοτήματος αυτού; Μήπως ο Δήμος -που υποτίθεται ότι προνόησε έγκαιρα και σωστά για όλα-  όφειλε να γνωρίζει τον υπεύθυνο και να συνεννοηθεί για την επιμέλεια του ακινήτου ή (αν είναι ο ίδιος ο Δήμος υπεύθυνος) να έχει φροντίσει εγκαίρως για την ασφάλεια των Μαρουσιωτών και των περιουσιών τους;

Είναι φανερό λοιπόν από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί σε διάφορα σημεία του Αμαρουσίου, ότι για φέτος η δημοτική Αρχή το παιχνίδι της αντιπυρικής προστασίας το έχει χάσει. Το μόνο που της απομένει είναι να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικότερο τρόπο. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet