«Ο δήμαρχος Αμαρουσίου έχει αποδείξει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες»
Κοινωνία

«Ο δήμαρχος Αμαρουσίου έχει αποδείξει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες»

Τις ενέργειες του δημάρχου Αμαρουσίου, προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη αναφορικά με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα απαριθμεί η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου απαντώντας σε ανακοίνωση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο (Ενότητα: Ο δήμαρχος «αμέλησε» να αποδοκιμάσει τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου).

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση – απάντηση της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου σημειώνεται:

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης έχει αποδείξει με πράξεις την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες

Με αφορμή την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αμαρουσίου, σχετικά με τη θέση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη για το προσφυγικό, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι:

  • Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ως δήμαρχος Αμαρουσίου έχει πρωτοστατήσει στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος.
  • Ήταν αυτός που ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέδειξε το ζήτημα στο εσωτερικό της χώρας, πριν αυτό λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Την περίοδο που οι αρμόδιοι υπουργοί μιλούσαν για πρόσφυγες που λιάζονταν στις πλατείες και στη συνέχεια εξαφανίζονταν στην Ευρώπη, η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού αποδείκνυε την υπευθυνότητά της.
  • Έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, προκειμένου να διασφαλισθούν πόροι για τους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ευθύνες που έχουν αναλάβει.
  • Έθεσε πρώτος την ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός από πλευράς κράτους και κεντρικής εξουσίας, στον οποίο οι Δήμοι θα έχουν και ρόλο, αλλά και χρήματα, ώστε να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη φιλοξενία και στέγαση αυτών των ανθρώπων που αναζήτησαν στη χώρα μας ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή.
  • Ανέδειξε ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας τους και το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής γι΄ αυτούς.
  • Είναι εκείνος που κατήγγειλε ότι κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων, έχει εκχωρηθεί από το κράτος στις ΜΚΟ.
  • Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες στον πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλωντ Φρεκόν τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της ΚΕΔΕ, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Τη μοναδική ολοκληρωμένη μελέτη που έχει γίνει από την Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα.

Μπροστά σε αυτή την πολυδιάστατη δράση του δημάρχου Αμαρουσίου, στην έμπρακτη ανθρωπιά και αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι τοπικές κοινωνίες και οι αιρετοί δήμαρχοι σε όλη τη χώρα, τι έχει να αντιπαραβάλλει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, πέρα από κούφια λόγια και βερμπαλισμούς;

Όσον αφορά τη φιλοξενία προσφύγων στο Μαρούσι, έχουμε ως Αυτοδιοίκηση επανειλημμένα τονίσει πως το βάρος αυτό πρέπει να κατανεμηθεί σε όλη τη χώρα με αντικειμενικό τρόπο, αποκλείοντας τις ευαίσθητες εθνικά περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Για να γίνει αυτό χρειάζεται εθνικός σχεδιασμός κι όχι η προχειρότητα που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα τις κινήσεις της κεντρικής εξουσίας. Αντί λοιπόν να σπεύδουν κάποιοι να δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες στο Μαρούσι χωρίς σχέδιο, ας πιέσουν την κυβέρνηση να εκπονήσει όπως οφείλει ένα ολοκληρωμένο πλάνο φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών. Και να είναι βέβαιοι ότι το Μαρούσι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό. Δεν χρειαζόμαστε τις υποδείξεις κανενός για να αποδείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας.

Τέλος, οι πράξεις μας αποδεικνύουν αν υιοθετούμε ή όχι τα όσα υποστηρίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, αλλά και κάποιοι άλλοι δήμαρχοι, που εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που έχει προκαλέσει στις τοπικές τους κοινωνίες η παρουσία χιλιάδων προσφύγων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την επίσημη Πολιτεία, αναγκάζονται να εκφράσουν απόψεις που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Το εύκολο είναι να τους καταγγείλλεις δημόσια. Το δύσκολο είναι να τους βοηθήσεις με έργα, κι όχι με λόγια, να ανταποκριθούν στο βάρος που έχουν αναλάβει. Εμείς επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet