Ένα ακόμη διατηρητέο κτήριο αποκτά ο Δήμος Αμαρουσίου
Κοινωνία

Ένα ακόμη διατηρητέο κτήριο αποκτά ο Δήμος Αμαρουσίου

Ένα ακόμη σημαντικό διατηρητέο κτήριο μεγάλης περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας, ευρισκόμενο στη διασταύρωση των οδών Σουρή 4 και Πλαστήρα 29, στο Ο.Τ. 88, θα αποκτήσει ο Δήμος Αμαρουσίου με χρηματοδότηση ύψους 450.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

Πρόκειται για μια παλαιά πετρόκτιστη και διατηρητέα διώροφη οικία, η αγορά της οποίας θα  πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα σε υλοποίηση αφ’ ενός, της υπ’ αριθμ. 429/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου κι αφ’ ετέρου της υπ’ αριθμ. 109.6.2./2016  απόφασης του Πράσινου Ταμείου, με την οποία εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου Αμαρουσίου για ένταξη στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2016», του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Συνεχιζόμενο Πρόγραμμα Απόκτησης διατηρητέων Κτηρίων» για την αγορά του ως άνω διατηρητέου κτηρίου».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου, η απόκτηση του συγκεκριμένου διατηρητέου είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον Δήμο Αμαρουσίου, τόσο από πολεοδομική και ιστορική άποψη, όσο και από περιβαλλοντική σκοπιά για τους εξής λόγους:

  • Το συγκεκριμένο ακίνητο διαθέτει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία και μπορεί να αποτελέσει τοπόσημο στον ιστό της πόλης.  Η απόκτησή του συμβάλλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη δημιουργία ενός άξονα πολιτισμού, αθλητισμού και περιβαλλοντικών δράσεων, ο οποίος θα είναι συγκεντρωμένος σε ένα ιδιαίτερο σημείο του ιστορικού κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου και θα μπορεί να αποτελεί  κοιτίδα πολιτισμού και περιβαλλοντικού κάλλους.
  • Η ανάδειξη του συγκεκριμένου ακινήτου, με κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, μπορεί να αποτελέσει μία όαση που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης.
  • Η καίρια θέση του κτηρίου  δίπλα στον χώρο του κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου «Σπύρος Λούης», για το οποίο έχει εκπονηθεί μελέτη ανακατασκευής του σε νέο πρότυπο κλειστό γυμναστήριο, δίνει τη δυνατότητα  να δημιουργηθεί το μουσείο του Σπύρου Λούη ή κάποιος σχετικός πολιτιστικός φορέας, που θα συμπληρώνει πολιτιστικά τις αθλητικές δραστηριότητες του πρότυπου κλειστού γυμναστηρίου, σκοπός που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αγορά άλλου ακινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αμαρουσίου απέκτησε πριν από περίπου έναν χρόνο το επίσης σημαντικό διατηρητέο κτήριο στη συμβολή των οδών Σουρή και Βασ. Όλγας, δίπλα στο παραπάνω διατηρητέο κτήριο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet