Επιτροπή Συντονισμού για το προσφυγικό στο Μαρούσι
Κοινωνία

Επιτροπή Συντονισμού για το προσφυγικό στο Μαρούσι

Σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του δημάρχου Αμαρουσίου, προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη συνήλθαν οι επικεφαλής  και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Αμαρουσίου, το Δ.Σ. του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αμαρουσίου (ΣΕΜ) και το Δ.Σ. του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (ΟΚΟΙΠΑΔΑ), προκείμενου να εξετάσουν την ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος  στη χώρα μας.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο επικεφαλής του συνδυασμού Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι Λευτέρης Μαγιάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Ψάλτη και Μαίρη Διακολιού, μέλος του ΣΕΜ, ο εκπρόσωπος του συνδυασμού Μαρούσι η Πόλη μας Παναγιώτης Σαγρής, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου Θανάσης Φωτόπουλος και ο εκπρόσωπος της παράταξης Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Εκτός των Τειχών Τάσος Σπυρόπουλος. Εκ μέρους του ΣΕΜ συμμετείχε ο πρόεδρος, δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόνιαρης, ο αντιπρόεδρος και αντιδήμαρχος Αθανάσιος Βελής και εκ μέρους του ΟΚΟΙΠΑΔΑ η πρόεδρος, δημοτική σύμβουλος Ελένη Λέκκα και η αντιπρόεδρος, δημοτική σύμβουλος Αικατερίνη Ιωάννου. Επίσης συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γιώργος Διδασκάλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, μετά από εισήγηση του δημάρχου Αμαρουσίου, η σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Συντονισμού για το προσφυγικό –μεταναστευτικό, με στόχο την οργάνωση και τον συντονισμό του έμψυχου δυναμικού, των εθελοντικών ομάδων και χορηγών, αλλά και τη διαχείριση των ειδών που προσφέρονται εθελοντικά από τους πολίτες. Η Επιτροπή θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τις ανάγκες των προσφύγων – μεταναστών, ώστε στοχευμένα να προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες, φάρμακα, τρόφιμα και αλλά είδη που θα έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχώς λαμβάνει πρωτοβουλίες και συνεχώς τις αφαιρούνται πόροι. Θεωρώ ότι η Αυτοδιοίκηση έχει την εμπειρία και τη γνώση και μπορεί να διαχειρισθεί τα ζητήματα αυτά γρήγορα και αποτελεσματικά και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Εάν η Πολιτεία μπορεί να διαθέσει πόρους, μέσα από μία θεσμική διαδικασία, αυτοί θα πρέπει να κατευθυνθούν σε αυτούς που θα διαχειρισθούν τους πρόσφυγες και μόνο σε αυτούς» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου σημειώνοντας ότι «το προσφυγικό δεν θα επηρεάσει τους ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας».

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και όταν κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση των μελών της και της τοπικής κοινωνίας.

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μάγιάκης υπογράμμισε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου, ότι «καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο έχει ανθρωπιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και εθνικές προεκτάσεις. Είμαστε στην  αφετηρία κάποιων εξελίξεων που εκτιμώ ότι θα διαρκέσουν κάποια χρόνια. Θεωρούμε καθήκον μας να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κινήματος, το οποίο θα αναδείξει την ειρήνη και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ως την πρώτη και κύρια διέξοδο για τη λύση του προσφυγικού. Η Αυτοδιοίκηση έχει να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ήδη έχει δώσει εξετάσεις έως σήμερα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της μέχρι τώρα. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα του συντονισμού».

Ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας Παναγιώτης Σαγρής χαιρέτισε το συναινετικό κλίμα που εκφράστηκε στη σύσκεψη και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα και η ασφάλεια των πολιτών».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου Θανάσης Φωτόπουλος επεσήμανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαφή γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και να βοηθήσουμε όσο γίνεται και με την εμπειρία που διαθέτουμε. Να προετοιμάσουμε τον κόσμο να βοηθήσει γιατί και αυτοί είναι άνθρωποι και να μην υποκύψουμε σε ιδεολογήματα ρατσιστικού και φυλετικού διαχωρισμού των ανθρώπων».

Ο εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Εκτός των Τειχών Τάσος Σπυρόπουλος σημείωσε ότι «την κύρια ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση και εμείς ως Δήμος πρέπει να προτάξουμε ένα σχέδιο, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις εξελίξεις».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet