Εκτός των Τειχών: Να βρεθούν χώροι για φιλοξενία προσφύγων στο Μαρούσι
Κοινωνία

Εκτός των Τειχών: Να βρεθούν χώροι για φιλοξενία προσφύγων στο Μαρούσι

Να τεθούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Αμαρουσίου στην εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων και να βρεθούν χώροι (δημοτικοί ή ιδιωτικοί σε αχρηστία) οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενήσουν πρόσφυγες για αρκετό διάστημα, ζητεί η δημοτική παράταξη Εκτός των Τειχών.

Η παράταξη αφού αναλύει τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με την πολιτική διάσταση του προσφυγικού, αλλά και με τις ανάγκες σίτισης και στέγασης των προσφύγων, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου να συνεδριάσει επί του θέματος, ώστε να δωθούν απαντήσεις στα ανωτέρω ζητήματα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Μερικές καθαρές αλήθειες για το προσφυγικό που πρέπει να ειπωθούν

(Η αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις ήταν η διαπαραταξιακή σύσκεψη για το προσφυγικό, την οποία συγκάλεσε στις 8 Μάρτη ο δήμαρχος Μαρουσιού, όσα συζητήθηκαν εκεί και κυρίως όσα γίνονται γύρω μας τις τελευταίες μέρες).

Η σύσκεψη έγινε την ίδια στιγμή που στα κλειστά σύνορα της δήθεν «ενωμένης» Ευρώπης, χιλιάδες πρόσφυγες παρέμεναν εγκλωβισμένοι και αντιμετωπίζονταν με χημικά.

Λίγες ώρες πριν, στις 7 Μάρτη, είχε εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία με το οποίο:

  • Επικυρώνεται το κλείσιμο της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, οδηγώντας στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, ενώ προβλέπεται «άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης».
  • Σκληραίνουν τα κριτήρια και οι αυθαίρετοι διαχωρισμοί ανάμεσα σε πρόσφυγες, σε «πρόσφυγες που δεν χρήζουν ανάγκης διεθνούς προστασίας» και «παράτυπους μετανάστες», ακόμα και μεταξύ των Σύριων προσφύγων, ανάλογα με την περιοχή προέλευσής τους. Χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης στις χώρες της Ε.Ε., ούτε σχέδιο ενδοενωσιακής οικονομικής συνδρομής.
  • Προβλέπεται από δω και πέρα άμεση επαναπροώθηση στην Τουρκία, με την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε., όλων όσων φθάνουν στα ελληνικά νησιά και κρίνονται «παράτυποι», ή «μη χρήζοντες ανάγκης διεθνούς προστασίας». Ειδικά «για κάθε Σύριο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων». Οι υφιστάμενες δεσμεύσεις (που έτσι κι αλλιώς δεν τηρούνται) μιλούν για 160.000 πρόσφυγες, όταν το 2015 πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο σε χώρες της Ε.Ε.
  • Επίσης ΝΑΤΟ και FRONTEX αναλαμβάνουν αναβαθμισμένο ρόλο αποτροπής των προσφυγικών ροών, όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να «υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχαίρει για τη συμφωνία και είναι συνένοχη στο ευρωπαϊκό έγκλημα κατά των προσφύγων. Μετά τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας. Ο φράχτης στον Έβρο παραμένει. Η Frontex δεν αρκεί και ενισχύεται από τη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι εθελοντές στη Λέσβο καταδιώκονται.

Σε απλά ελληνικά: Τους «αποτρέπουμε» στο Αιγαίο. Όσους τα καταφέρουν τους εγκλωβίζουμε στην Ελλάδα. Τους «παράτυπους μετανάστες» και τους «μη χρήζοντες ανάγκης διεθνούς προστασίας» σε κλειστά στρατόπεδα (φυλακές) τύπου Αμυγδαλέζας και Κορίνθου για να απελαθούν είτε στις χώρες προέλευσης είτε και πάλι στην Τουρκία. Όσους κριθούν, μέσα από χίλια κόσκινα, πρόσφυγες σε στρατόπεδα μετεγκατάστασης (συγκέντρωσης) τύπου Σχιστού ή Διαβατών, για πάντα, ή μέχρι κάποια ευρωπαϊκή χώρα να δεχθεί τη μετεγκατάστασή τους. Τους πνίγουμε, τους βασανίζουμε, τους φυλακίζουμε ώστε να πεισθούν ότι η κόλαση που έχουν μπροστά τους είναι χειρότερη απ΄ αυτήν που άφησαν πίσω τους.

Μπροστά σε αυτές τις τραγικές εξελίξεις η συζήτηση στη διαπαραταξιακή σύσκεψη για «συντονισμό των εθελοντών» είναι σίγουρα σταγόνα στον ωκεανό. Πολύ περισσότερο μοιάζουν τουλάχιστον αφελείς οι φωνές χαράς που ακούστηκαν από τη δημοτική Αρχή αλλά και από τη μείζονα αντιπολίτευση, για το κλίμα συναίνεσης που διαπίστωσαν. Δηλαδή θα χαρούμε γιατί συμφωνήσαμε στο αυτονόητο, την έμπρακτη αλληλεγγύη που πρέπει να προσφέρουμε στους κατατρεγμένους, την οποία έτσι και αλλιώς ο λαός μας ήδη προσφέρει με συγκινητικό τρόπο.

Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς δεν πρέπει να μπερδεύεται η αυτονόητη και έμπρακτη αλληλεγγύη όλων μας, οι πρωτοβουλίες από συνελεύσεις, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα, με τις ευθύνες της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του Δήμου και κάθε δημόσιου φορέα, που οφείλουν να ασκήσουν πολιτική για το προσφυγικό -μεταναστευτικό.

1. Καταρχάς να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι έχει σκοπό να κάνει:

Θα κρατήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους (ουσιαστικά φυλακισμένους) στη χώρα μας, επειδή η «πολιτισμένη» Ε.Ε. διαμηνύει ότι «δεν μπορεί να δεχτεί άλλους»; Η Ε.Ε. που συμμετέχει στους βομβαρδισμούς της Συρίας και τη φτωχοποίηση των χωρών, η Ε.Ε. των 503 εκατομμυρίων δηλώνει ότι «δεν μπορεί» να δεχτεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και κατατρεγμένους, και η ελληνική κυβέρνηση κάθεται και συζητάει αντί να γκρεμίσει πάραυτα τον φράχτη του Έβρου;

Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό το αίσχος. Το νούμερο 1 ζήτημα είναι η ασφαλής μετάβαση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες που επιθυμούν.

Επίσης για τις ανάγκες σίτισης, στέγασης και μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών:

  • Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει εκταμίευση κονδυλίων για τις ανάγκες και την πρόσληψη προσωπικού με κανονικές σχέσεις εργασίας, κι όχι να κατευθυνθούν τα χρήματα στις αμαρτωλές ΜΚΟ, ούτε να επαφίεται όλη η φροντίδα στον κόσμο που εθελοντικά προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί! 
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, διερμηνέων, προσωπικού καθαριότητας και φροντίδας, καθώς και μαγείρων.
  • Για τη στέγαση των προσφύγων: Ζητάμε να ανοίξουν χώροι κατάλληλοι για στέγαση και σίτιση, κατανεμημένοι σε όλους τους Δήμους της Αττικής, και να γίνουν προσλήψεις για τη λειτουργία τους. Να φροντίσει η πολιτεία για να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία (τα περισσότερα είναι υπερχρεωμένα και μπορούν κάλλιστα να δοθούν στο δημόσιο) για να στεγαστούν πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία, οι κατασκηνώσεις της Αττικής και όποιοι άλλοι χώροι εξασφαλίζουν τη στέγαση σε συνθήκες υγιεινής –τις οποίες δεν προσφέρουν εξίσου τα γήπεδα και αντίστοιχοι χώροι.
  • Για τη σίτιση: Να ανοίξει άμεσα με προσωπικό η κουζίνα του Βρεφοκομείου Αθηνών και του Γηροκομείου Αθηνών, οι κουζίνες των νοσοκομείων που δεν λειτουργούν, οι «σπιτικές κουζίνες» των δήμων, οι φοιτητικές λέσχες, με το προσωπικό που χρειάζεται, για να προσφέρουν φαγητό στους πρόσφυγες και σε όσους το έχουν ανάγκη.
  • Για τη μεταφορά των προσφύγων που θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας, με δημόσια χρηματοδότηση, για να μη δίνεται έδαφος και «κάλυψη» στους διακινητές.
  • Σε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες που χρειάζονται, για την παροχή ασύλου, τη φροντίδα για την επανένωση οικογενειών, την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς κ.ά.

Καμία συζήτηση για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και hot spot.

2. Σε αυτά τα πλαίσια να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το θέμα όπου θα αποφασίσει για τα εξής:

  • Θα τεθούν άμεσα όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου στην εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων, επικυρώνοντας τη σχετική συζήτηση στη διαπαραταξιακή.
  • Θα ερευνηθούν χώροι στην περιοχή μας (δημοτικοί ή ιδιωτικοί σε αχρηστία) οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενήσουν πρόσφυγες για αρκετό διάστημα. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι κατάλληλοι για φιλοξενία είτε άμεσα είτε με εργασίες μικρής έκτασης.

3. Τέλος πρέπει εδώ και τώρα, να ακουστεί ηχηρή καταδίκη απέναντι στη Ευρωπαϊκή Ένωση, που από τη μια με τις ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις γεννά τον πόλεμο, την οικονομική κατάρρευση, την οικολογική καταστροφή και την προσφυγιά και από την άλλη με την πολιτική των κλειστών συνόρων και της «Ευρώπης-Φρούριο» ολοκληρώνει το έγκλημα απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες.

Πρέπει όλοι να αφήσουν στην άκρη τις ιδεολογικές Ευρωεμμονές και να αντικρύσουν την αλήθεια κατάματα.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης, που παλεύουν την ίδια στιγμή ενάντια στη λιτότητα, τον αυταρχισμό, τα μνημόνια και την καταστροφή και την εξαθλίωση που έφεραν στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, καταλαβαίνουν ότι είναι κοινή η ρίζα της δυστυχίας, οι πολιτικές προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, και κοινός ο αγώνας για να σπάσουν τα δεσμά.

Η μάχη για τα ανοιχτά σύνορα, για το γκρέμισμα του φράχτη, για την κατεδάφιση της Ευρώπης-Φρούριο δεν είναι μόνο μια μάχη συμπαράστασης στους πρόσφυγες, στα θύματα του ιμπεριαλισμού από τις φτωχές και εμπόλεμες χώρες του πλανήτη, αλλά μια μάχη ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τις άρχουσες τάξεις της Ευρώπης.

Να μην δεχτούμε να γίνουμε οι δεσμοφύλακες της Ευρώπης-φρούριο.

  • Έξω το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο, καμία συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού.
  • Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο. Ελεύθερη μετακίνηση-ασφαλής δίοδος των προσφύγων και μεταναστών από όλα τα σύνορα.
  • Κατάργηση του Δουβλίνου Ι-ΙΙΙ, της FΡΟΝΤΕΧ, του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
  • Άσυλο στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των οικονομικών μεταναστών. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν μετατρέψει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων σε κόλαση πολέμου, πείνας και θανάτου. Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τις ξένες χώρες. Αυτοδιάθεση των λαών.
  • Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, καμιά νέα βάση, όχι επεκτάσεις, κλείσιμο όλων των βάσεων, καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις σε άλλες χώρες.

Το Σάββατο 19 Μάρτη – ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ, να ενώσουμε τις φωνές μας σε όλη τη χώρα, τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και ακόμα παραπέρα, για να επιβάλουμε το αίτημα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων: OPEN THE BORDERS- ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ! Το εργατικό κίνημα, η νεολαία που συγκλονίζουν με την αλληλεγγύη με την οποία υποδέχονται τους πρόσφυγες είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

 Δεν θα τους αφήσουμε! Στις 19 Μάρτη θα πάρουν την απάντησή μας και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet