Δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Μαρούσι ζητούν οι Εκτός των Τειχών
Κοινωνία

Δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Μαρούσι ζητούν οι Εκτός των Τειχών

Να συζητηθεί το προσφυγικό ζήτημα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ζητεί ο δημοτικός σύμβουλος, εκπρόσωπος της παράταξης Εκτός των Τειχών, Τάσος Σπυρόπουλος.

Καθώς η παράταξη είχε καταθέσει ψήφισμα για το προσφυγικό στη συνεδρίαση της 19ης Απριλίου 2016, το οποίο και δεν συζητήθηκε, ζητεί την επαναφορά του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση. Παράλληλα, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τη δημιουργία ξενώνα προσωρινής διαμονής και ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, να διαθέσει κατάλληλο κτήριο για τον σκοπό αυτό και να φροντίσει για τη φροντίδα των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται σε αυτό.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Τι φοβάται η δημοτική Αρχή και δεν συζητά το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας (19/4) κατατέθηκε ψήφισμα για το προσφυγικό από την Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «Εκτός των Τειχών». Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το τοποθέτησε στο τέλος μιας σειράς ερωτήσεων και τελικά με το πρόσχημα ότι είχε παρέλθει ο χρόνος των ερωτήσεων δεν το έβαλε για συζήτηση και ψηφοφορία στο Σώμα και το παρέπεμψε σε μελλοντική συνεδρίαση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποφεύγει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσει το θέμα. Ήδη από την πρώτη Διαπαραταξιακή Σύσκεψη στις 8/3 είχαμε ζητήσει να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα, και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα (οι κοινωνικές δομές του Δήμου στην εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων, αναζήτηση χώρων στην περιοχή για φιλοξενία προσφύγων κ.λπ.). Αν και δεσμεύτηκε ο δήμαρχος προφορικά, το θέμα δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις προσπάθειές μας.

Ας μας πει λοιπόν καθαρά ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τι φοβούνται και δεν θέλουν να το συζητήσουν.

Φοβούνται άραγε να παραδεχτούν ότι υπεύθυνος για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ο πόλεμος που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή;

Φοβούνται να παραδεχτούν ότι ο πόλεμος γεννιέται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των «συμμάχων» της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ; Οι ιδεοληψίες και οι ευρωεμμονές του δημάρχου στέκονται πάνω από την αλήθεια; Ο δήμαρχος του «μένουμε Ευρώπη» φοβάται να παραδεχτεί ότι η Ευρώπη που υπερασπιζόταν είναι η Ευρώπη του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, της υποστήριξης των φασιστικών καθεστώτων όπως στην Ουκρανία, της στέρησης των ελευθεριών των πολιτών της με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας;

Δεν θέλει να παραδεχτεί ότι οι «πολιτισμένες» χώρες της Ε.Ε. είναι αυτές που έκλεισαν τα σύνορα και ύψωσαν φράκτες μεταξύ των χωρών, χωρίς να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή, καταπατώντας τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου στα θύματα των πολέμων;

Φοβούνται άραγε να παραδεχτούν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι συνένοχη σε αυτό το έγκλημα; Η κυβέρνηση που εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και επικύρωσε τη ρατσιστική συμφωνία της ντροπής στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Συμφωνία που υλοποιεί τη λογική Ευρώπη Φρούριο – Ελλάδα Φυλακή, θεωρώντας κρατούμενους τους πρόσφυγες και ασφαλή χώρα την Τουρκία, για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Μία συμφωνία τόσο κατάπτυστη, που ακόμα και η UNICEF, η Διεθνής Αμνηστία και ο ΟΗΕ τη χαρακτήρισαν ως «απάνθρωπη»! Η Κυβέρνηση που παραδίδει τον έλεγχο των συνόρων στη Frontex και στα πλοία του ΝΑΤΟ, που ονομάζει κέντρα «φιλοξενίας», τα στρατόπεδα κράτησης, στοιβάζοντας πρόσφυγες με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα.

Ο αντικυβερνητισμός του δημάρχου εξαντλείται στις «κορώνες» κατά της Περιφέρειας και των άδικων κατανομών των κονδυλίων της. Για τα υπόλοιπα δεν λέει κουβέντα. Εξάλλου ο Δήμος είναι πρωτοπόρος στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε όποια άλλα αντιλαϊκά μέτρα προβλέπουν είτε τα «γαλάζια» είτε τα «ροζ» μνημόνια. Εκεί λοιπόν φαίνεται ότι συμφωνούν.

Εμείς δεν φοβόμαστε να δούμε την αλήθεια κατάματα, γι΄ αυτό στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε ενεργά στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά, ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την ξενοφοβία. 

Επαναφέρουμε με επιμονή το αίτημά μας:

Το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη δημιουργία ξενώνα προσωρινής διαμονής και ανοικτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Για τον σκοπό αυτό να διατεθεί κατάλληλο κτήριο, είτε του Δήμου,είτε όποιο άλλο κτήριο είναι διαθέσιμο στην περιοχή και προσφέρεται.

Ο Δήμος να αναλάβει τη φιλοξενία παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα υλικά αγαθά (τροφή, επιπλέον υποδομή που τυχόν χρειαστεί κ.λπ.), φροντίδα υγείας, κοινωνική στήριξη κ.λπ., με χρηματοδότηση από κράτος/Περιφέρεια.

Παράλληλα και με τη συνδρομή των αλληλέγγυων κατοίκων της περιοχής, μέσα από τα σωματεία και τις συλλογικότητες της γειτονιάς μας, να συμβάλλουμε τόσο στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσής τους, αλλά και στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων/μεταναστών που θα έρθουν στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα ζητάμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια αντί να διαθέτουν κονδύλια για φράκτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και μηχανισμούς καταστολής, αντί να εκχωρούν δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας σε ιδιωτικές εταιρείες και να χρηματοδοτούν τις αμαρτωλές ΜΚΟ, να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για τη δημιουργία μικρών ξενώνων ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών και αστέγων, μέσα στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης καθώς και δημόσιων δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αυτές.

Καλούμε τις γειτονιές μας και τους συμπολίτες μας να υποδεχτούμε με αλληλεγγύη τους πρόσφυγες και μαζί τους να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή, ίσα δικαιώματα και κοινωνικές παροχές για όλους.

Εχθρός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, είναι ο πόλεμος και η φτώχεια.

Σπυρόπουλος Τάσος

Αιρετός & ανακλητός εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Εκτός των Τειχών στο Δ.Σ. Αμαρουσίου

Δείτε την πρόταση ψηφίσματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet