«Κάτω τα χέρια από το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου»
Κοινωνία

«Κάτω τα χέρια από το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου»

«Κάτω τα χέρια» από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σικιαριδείου Ιδρύματος σχετικά με απόφασή του που αφορά σε «έξωση» του Σχολείου από τον χώρο του Ιδρύματος στον οποίο στεγάζεται.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου:

Το Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος απάντησε με ένα ανυπόγραφο δελτίο Τύπου στην ανακοίνωση – απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας (Αρ. Πρ. 95/24 – 5 – 2016) αναφορικά με την επιστολή του Σικιαριδείου Ιδρύματος προς τη σχολική κοινότητα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου που στεγάζονται στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα σύμφωνα με την οποία τέθηκε από την πλευρά του Σικιαριδείου Ιδρύματος η έξωση των σχολικών μονάδων του Δημοσίου από τους χώρους του Ιδρύματος, αλλά και στο έγγραφο αίτημα του Συλλόγου μας (Αρ. Πρ. 96/26 – 5 – 2016) με το οποίο ζητήσαμε συνάντηση με το Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος για το παραπάνω θέμα δηλώνοντας ουσιαστικά την άρνησή τους να προσέλθουν σε διάλογο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα διαλαμβανόμενα στο εν λόγω δελτίο Τύπου του Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:

  • Τα Δημόσια Σχολεία (Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο) που στεγάζονται στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα αποτελούν οργανικό κομμάτι του Σικιαριδείου Ιδρύματος Απροσαρμόστων Παίδων και εκτελούν παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο απόλυτα σύμφυτο με τους σκοπούς και το καταστατικό του ιδρύματος σύμφωνα και με τη βούληση του δωρητή και ιδρυτή του Σικιαριδείου Ιδρύματος.
  • Από το 2012 η διοίκηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος μετέρχεται διάφορες απαράδεκτες μεθόδους επιστρατεύοντας ακόμα και το ψεύδος για να αλλάξει τη φυσιογνωμία και τους σκοπούς του ιδρύματος με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και τη μετατροπή του ιδρύματος σε «εταιρεία» παροχής εκπαιδευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε ΑΜΕΑ (χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια του Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος να εκβάλει από τους χώρους του το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα κτίρια των σχολικών μονάδων το Σεπτέμβριο του 2012, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναγκάσει τις σχολικές μονάδες του Δημοσίου να αποχωρήσουν, διότι αποτελούν το σημαντικότερο εμπόδιο στα σχέδια «αξιοποίησης» της περιουσίας του Ιδρύματος, δηλ. της πλήρους ιδιωτικοποίησης του μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ.λπ.).
  • Η σθεναρή αντίδραση του πρωτοβάθμιου σωματείου των εκπαιδευτικών της περιοχής (Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου), της σχολικής κοινότητας του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Αμαρουσίου απέτρεψαν, χάρη στις  κινητοποιήσεις τους (2012) το κλείσιμο των Δημόσιων Ειδικών Σχολικών μονάδων.
  • Από το 2012 το Σικιαρίδειο Ίδρυμα έχει προβεί σε δεκάδες απολύσεις προσωπικού του αποχωρώντας μάλιστα και από την υποχρέωση μεταφοράς των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου (την οποία από το 2012 έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής), ενέργεια ενδεικτική της προσπάθειας αλλαγής της φυσιογνωμίας και των σκοπών του ιδρύματος που έχει επιλέξει η διοίκηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος.
  • Με ενέργειες του Σικιαριδείου Ιδρύματος έχει αποβληθεί ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας από το Δ.Σ. του Ιδρύματος εδώ και αρκετό καιρό.
  • Στις επανειλημμένες οχλήσεις της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αμαρουσίου και των σχολικών μονάδων (Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου) να τοποθετηθεί ξεχωριστό ρολόι παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για το κτίριο των σχολείων, ώστε να καταβάλλονται και τα αντίστοιχα έξοδα από τη σχολική επιτροπή στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα, το ίδρυμα συνεχώς και αδιαλείπτως κωφεύει.
  • Οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς το Σικιαρίδειο Ίδρυμα εκτελούνται και για αυτό μπορεί να γίνει και διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του ιδρύματος και στους απολογισμούς του για να φανεί πόσο μεγάλα και «ανυπέρβλητα είναι τα οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος τα όποια επιτάσσουν την αλλαγή της φυσιογνωμίας του και την μεταστροφή του σε δομή φιλοξενίας ΑΜΕΑ.
  • Το κτίριο που στεγάζει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου είναι κατασκευασμένο με προδιαγραφές σχολείου και όχι κοιτώνα φιλοξενίας.
  • Το Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος δεν μας λέει ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (ύψους ποιος ξέρει πόσων εκατομμυρίων ευρώ;) στο οποίο θέλει να εντάξει το ίδρυμα προκειμένου να κατασκευαστούν δομές φιλοξενίας και υποστήριξης ΑΜΕΑ στους χώρους του ιδρύματος είναι απείρως πιο προσοδοφόρο για το ίδρυμα, αφού θα εξασφαλίσει ακριβότερα τροφεία από τους ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου για τους τροφίμους του Ιδρύματος.
  • Τέλος όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτελέσματα της πλήρους ανυπαρξίας επίσημης κρατικής πολιτικής για τα ζητήματα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης των ΑΜΕΑ και της πολιτικής βούλησης που εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα και δήθεν «φιλάνθρωπους» τον χώρο της αγωγής και υποστήριξης των ΑΜΕΑ με βάση τις επιταγές των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών που υλοποιούνται από όλες της κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε.

ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ «ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου δηλώνει, για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εκβολή των Ειδικών Σχολικών Μονάδων του Δημοσίου (Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο) από τους χώρους του Σικιαριδείου Ιδρύματος και δεν θα συναινέσει στο κλείσιμο ενός ακόμα Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου το οποίο είναι διαδημοτικού χαρακτήρα.

Απαιτούμε από την πολιτεία την άμεση και ουσιαστική στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης από την πολιτεία με δημόσιο χαρακτήρα και δομές που δεν θα είναι στα χέρια ιδιωτών και δήθεν «φιλάνθρωπων», αλλά στα χέρια του κράτους στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης των αναγκών των ΑΜΕΑ με σεβασμό στα μορφωτικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση και οι δομές υποστήριξης των ΑΜΕΑ δεν είναι δυνατό να στηρίζονται στα προγράμματα ΕΣΠΑ που οδηγούν ευθέως στην ιδιωτικοποίησή της.

Καλούμε τη σχολική κοινότητα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και  Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου και την κοινωνία της πόλης μας να αντιδράσει άμεσα και συντονισμένα ώστε να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου στους χώρους του ιδρύματος που στεγάζονται.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να επιληφθεί του θέματος άμεσα εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση.

Καλούμε το ΥΠΠΕΘ να παρέμβει άμεσα και δραστικά ώστε να αποτραπεί η εκβολή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου από τους χώρους του Σικιαριδείου Ιδρύματος.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (Σικιαριδείου Ιδρύματος).

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                            Ο γραμματέας

Δ. Πολυχρονιάδης                    Γ. Κοκκινομηλιώτης

Δείτε το δελτίο Τύπου του Ιδρύματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet