Αυξημένη ετοιμότητα αποφάσισε το ΣΤΟ Πολιτικής Προστασίας Αμαρουσίου
Κοινωνία

Αυξημένη ετοιμότητα αποφάσισε το ΣΤΟ Πολιτικής Προστασίας Αμαρουσίου

Στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, εγρήγορσης και στενής συνεργασίας, τίθενται όλοι οι αρμόδιοι φορείς στον Δήμο Αμαρουσίου για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών και της φετινής ξηρασίας προβλέπεται αυξημένος κίνδυνος, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Η συνεδρίαση διεξήχθη υπό τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, μετά τις δύο, όπως αναφέρονται σε ανακοίνωση του Δήμου, «κακόβουλες ενέργειες εμπρησμού» στην οδό Ευκαλύπτων, δίπλα από το Κτήμα Καρέλλα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: ο αντιδήμαρχος αρμόδιος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Κάββαλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής Ασπασία Καραμάνου και Σπυρίδων-Κων/νος Μακρής, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρουσίου υπαστυνόμος Α΄ Βασίλειος Φίτσας, ο εκπρόσωπος του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού, πυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πεντέλης Κων/νος Μούγιος, η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μάρα Σεραφετινίδου, η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βασιλική Σκίτσα και ο υπεύθυνος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, πιστοποιημένος σε θέματα πυρασφάλειας Βασίλειος Πατέλης. Στη συνάντηση δεν παρευρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων η πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) Άννα-Μαρία Γιάντση.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ζήτησε να υπάρχει καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα και εγρήγορση, καθώς και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς στο αστικό και περιαστικό πράσινο της πόλης. Ενημέρωσε επίσης τους παριστάμενους ότι για τη φύλαξη του Δάσους Συγγρού, ενισχύεται το πυροφυλάκιο με δύο ακόμη άτομα από τον ΣΠΑΠ και ζήτησε από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας τη διάθεση υδροφόρων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού θα πρέπει να επικεντρώνονται στην πρόληψη και στην αποτροπή δυσάρεστων συμβάντων».

Αναφορικά με τον καθαρισμό από τα ξηρά χόρτα, οι αποψιλώσεις έχουν, σύμφωνα με τον Δήμο, ήδη ολοκληρωθεί στην παραρεμάτιο περιοχή στο Πολύδροσο, στο Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης, ενώ η αποψίλωση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κτήμα Καρέλλα, στο Δάσος Μιμικόπουλου και σε ιδιωτικά οικόπεδα που δεν έχουν καθαρισθεί από τους ιδιοκτήτες, παρά τη γραπτή πρόσκληση του Δήμου Αμαρουσίου για καθαρισμό των οικοπέδων τους όπως ορίζει η νομοθεσία.

Ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Κάββαλος ανέφερε ότι πρόκειται να ενισχυθεί άμεσα ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με ένα πυροσβεστικό τύπου Unimog και ένα πυροσβεστικό του ενός τόνου, που θα πραγματοποιούν περιπολίες σε όλα τα ευπαθή σημεία της πόλης. Επίσης πρόσθεσε ότι ξεκινούν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, το πρώτο για εθελοντές σε θέματα πυροπροστασίας και το δεύτερο για υπαλλήλους του Δήμου σε θέματα εθελοντικών διαδικασιών.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης υπογράμμισε ότι η υπηρεσία θα είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψει τυχόν επίδοξο εμπρηστή.

Ο εκπρόσωπος του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού, πυραγός Ιωάννης Αρτοποιός επεσήμανε ότι «Δήμος και Πυροσβεστική καλούμαστε να είμαστε σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο, με ιδιαίτερη προσοχή τις ημέρες με μεγάλη επικινδυνότητα». Αναφορικά με το συμβάν στο οδό Ευκαλύπτων, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία και «όπως φαίνεται πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια».

O εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρουσίου υπαστυνόμος Α΄ Βασίλειος Φίτσας υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων, το Αστυνομικό Τμήμα θα συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ τη βούληση για βοήθεια στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πεντέλης Κων/νος Μούγιος.

Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Ασπασία Καραμάνου δήλωσε ότι έχουν βγει οι σχετικές πιστώσεις και η αποψίλωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ σημείωσε ότι «προβλέπεται ένα δύσκολο καλοκαίρι».

Με στόχο την πρόληψη και την καλύτερη φύλαξη του πρασίνου, ο Δήμος Αμαρουσίου συστήνει Εθελοντική Ομάδα.

Όσοι πολίτες του Δήμου ή των όμορων Δήμων επιθυμούν να γίνουν μέλη, μπορούν να συμπληρώσουν σχετική αίτηση στον Δήμο κατά τις εργάσιμες ημέρες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν καλώντας στον αριθμό τηλεφώνου 213 2038117 ή 332.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet