Δήμος Αμαρουσίου: «Από το χάος στην εξυγίανση»
Πολιτική

Δήμος Αμαρουσίου: «Από το χάος στην εξυγίανση»

Στην πορεία εξυγίανσης του Δήμου Αμαρουσίου από το 2007 που ανέλαβε δήμαρχος ο Γιώργος Πατούλης μέχρι σήμερα αναφέρεται αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει  η ενημερωτική – οικονομική ιστοσελίδα Capital.gr.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα, το οποίο έχει τίτλο «Δήμος Αµαρουσίου: Από το χάος στην εξυγίανση», αναφέρονται αναλυτικά οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη, προκειμένου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου, να μεταβεί ο Δήμος από τη φάση της οικονομικής κατάρρευσης και χρεοκοπίας το 2007, σε ένα ισχυρό δήμο της χώρας.

Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου επισημαίνει σχετικά:

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Αμαρουσίου αποτελούσε και αποτελεί το οικονομικό μητροπολιτικό κέντρο του Λεκανοπεδίου, καθώς οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα στο Μαρούσι καλύπτουν το 25% του ΑΕΠ της χώρας, το 2007 κατέγραφε χρέη τα οποία ξεπερνούσαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ! 

Η εφαρμογή συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του Γ. Πατούλη με παρεμβάσεις που στόχευαν στην ρύθμιση οφειλών και δανείων καθώς και στον εξορθολογισμό της διοικητικής λειτουργίας του. 

Σε διάστημα μιας 12ετίας δρομολογήθηκαν οι οικονομικές οφειλές και επιτεύχθηκαν σημαντικά βήματα για την εξασφάλιση πόρων που θα συνέβαλαν  στην αύξηση της περιουσίας της πόλης, στην λειτουργία κοινωνικών δομών καθώς και στην διοικητική και γραφειοκρατική εξυγίανση του Δήμου.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά σημεία του σχετικού δημοσιεύματος:

Η βαριά κληρονομιά 

Στο δημοσίευμα γίνεται αναλυτική αναφορά στα χρέη που κληρονόμησε ο Γ. Πατούλης από τον προηγούμενο δήμαρχο, Παναγιώτη Τζανίκο. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται χρέη και οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και απλήρωτα δάνεια σε τράπεζες, που ξεπερνούσαν τα 250 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ακίνητη περιουσία του δήμου ήταν υποθηκευμένη λόγω των δανείων που είχαν συναφθεί ενώ υπήρχαν δεκάδες εκατομμύρια οφειλές για μη εξόφληση προμηθευτών καθώς και δικαιούχων απαλλοτριωμένων χώρων. Στον Δήμο καταγράφηκαν και τα 24 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη διοίκηση, ενώ απασχολούνταν πάνω από 1.200 άτομα με καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και οµηρίας.  Τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη καθιστούσαν τον Δήμο ως έναν από τους ακριβότερους δήμους της χώρας, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Το σχέδιο άμεσης δράσης του Γιώργου Πατούλη 

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γιώργος Πατούλης προχώρησε στην υλοποίηση ενός σχεδίου άμεσης δράσης το οποίο προέβλεπε τρεις βασικές κινήσεις:

  1. Την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης και του µεγέθους του οικονομικού προβλήματος.
  2. Την ενημέρωση των κατοίκων για την πραγματική οικονομική του κατάσταση.
  3. Την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσεων ρύθμισης δανείων και σταδιακή αποπληρωμή οφειλών.

Στο διάσημα που μεσολάβησε από το 2007 μέχρι σήμερα αποπληρώθηκαν οφειλές προς ιδιώτες προµηθευτές που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Μετά από συστηματική διεκδίκηση της δηµοτικήςΑρχής, ρυθμίστηκαν οφειλές προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταµεία και διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις, µε όφελος για τον δήμο και τους πολίτες του Αµαρουσίου που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Αποπληρώθηκαν πάνω από 25 εκατ. αποζημιώσεις προς συµπολίτες µας από απαλλοτριώσεις και εξοικονομήθηκαν πάνω από 5 εκατ. ευρώ από «κουρέματα». Επίσης υλοποιήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: 

  • Επιμηκύνθηκε µε επαναδιαπραγμάτευση η περίοδος αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων.
  • Μειώθηκαν τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις του Δήμου, από 24 σε 2.
  • Υπήρξε εξορθολογισμός στις δαπάνες λειτουργίας, χωρίς όμως να υποβαθμιστεί η ποσότητα και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • Δόθηκε έμφαση στη δηµιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικών δομών, που θα στήριζαν καθημερινά στα χρόνια της κρίσης αυτούς που είχαν ανάγκη.
Το επιχειρησιακό πλάνο που οδήγησε σε πλεόνασμα

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η πορεία οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Αµαρουσίου στη 12ετία 2007-2018 αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους ισολογισμούς του δήμου. Το 2007 ο ισολογισμός κατέγραψε έλλειμμα ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017 ο Δήμος πέτυχε για τρίτη συνεχή χρονιά να καταγράψει πλεόνασμα, ύψους 9,5 εκατομμυρίων. Ενώ τα ταµειακά διαθέσιμα του Δήμου, την ώρα µάλιστα που ο πίνακας οφειλών προς τρίτους είχε σχεδόν µηδενίσει, ανέρχονταν στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Με σταθερά βήματα, συστηματική δουλειά κι εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής διαχείρισης, το Μαρούσι πέρασε στην «εποχή των πλεονασμάτων». Με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος Αµαρουσίου να «πατά γερά στα πόδια του».

Αυξήθηκε η περιουσία της πόλης
Έργα υποδομής προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ

Τη δεκαετία 2007-2017 αυξήθηκε κατακόρυφα η περιουσία της πόλης. Δεκάδες µεγάλα και µικράέργα υποδομής εκτελέστηκαν σε όλο το Μαρούσι, σε κάθε γειτονιά του. Τα έργα αυτά αποτελούν σήμερα «προίκα» της πόλης και των κατοίκων της. Αποτελούν τη «θετική κληρονομιά» που αφήνει στην επόμενη διοίκηση του δήμου ο σημερινός δήμαρχος, Γιώργος Πατούλης.

Το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη από πλευράς δήμου ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δεν προήλθαν από τις τσέπες των δηµοτών, αλλά είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικής διεκδίκησης και των ώριμων µελετών της σημερινής δηµοτικής Αρχής.

Όλα όσα έγιναν στο Μαρούσι τα χρόνια αυτά, από πλευράς υποδομών, προέρχονται από χρηματοδότηση µέσω του Προγράμματος Δηµοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και διαφόρων άλλων προγραμμάτων.

Οι νέοι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι, η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, η κατασκευή νέων παιδικών σταθμών, νέων σχολικών αιθουσών, τα έργα ανάπλασης στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, οι νέες πεζογέφυρες, το νέο δίκτυο δηµοτικού φωτισμού, οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, εξυπηρετούν σήμερα τις ανάγκες των κατοίκων, των επισκεπτών και των επαγγελματιών της πόλης χωρίς να έχουν κοστίσει στον δηµοτικόπροϋπολογισµό ούτε ένα ευρώ.

Μείωση πάνω από 40% στα ανταποδοτικά τέλη

Ταυτόχρονα, το ίδιο διάστημα αξιοποιήθηκε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνουν µέσω των ανταποδοτικών τελών οι κάτοικοι και επαγγελματίες της πόλης, µε την αγορά νέου εξοπλισμού για την υπηρεσία καθαριότητας, νέων οχημάτων για τη δηµοτική συγκοινωνία κ.λπ.

Κι όλα αυτά έγιναν χωρίς να αυξηθεί ούτε ένα ευρώ η επιβάρυνση των πολιτών, αντίθετα µειώθηκεπάνω από 40% το ύψος των ανταποδοτικών τελών.

Ενώ για µια σειρά από ευπαθείς κοινωνικά οµάδεςπροβλέφθηκε η έκπτωση κατά 50% ή και η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή τελών (π.χ., τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα µε αναπηρία, άποροι, µακροχρόνια άνεργοι, µονογονεϊκές οικογένειες, νέοι επαγγελματίες κ.λπ.).

Ο Δήμος Αµαρουσίου είναι ο πρώτος Δήμος στη χώρα που εφάρμοσε στοχευμένες µειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη σε ευπαθείς κοινωνικά οµάδες.

Για το 2019 έχει αποφασιστεί µείωση 20% δηµοτικών τελών σε όλα τα καταστήματα του ιστορικού εµπορικού κέντρου και τις κατοικίες και 15% στις εµπορικές επιχειρήσεις.

Θετικά οικονομικά αποτελέσματα, µε ισχυρό κοινωνικό πρόσημο

Με αυτά τα δεδομένα επιτεύχθηκε ένα µικρόοικονοµικό θαύμα στον Δήμο Αµαρουσίου, σε µιαδεκαετία έντονης πολιτικής ρευστότητας, διαρκούς εναλλαγής κυβερνήσεων και σε περιβάλλον σκληρής µνηµονιακής δηµοσιονοµικής πολιτικής, έχοντας µάλιστα στη διάθεσή του σημαντικά λιγότερους πόρους (µείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην αυτοδιοίκηση κατά 60% την περίοδο 2010-2018).

Η δημοτική αρχή όχι µόνο τα κατάφερε, αλλά πέτυχε σε περίοδο κρίσης να δηµιουργήσεισηµαντικές κοινωνικές δομές και να υλοποιήσει δεκάδες κοινωνικά προγράμματα (µεταξύ άλλων παιδικοί σταθμοί, κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, δηµοτικό πολυϊατρείο, κέντρο ηµέραςνόσου Αλτσχάιμερ, κέντρο δηµιουργικήςαπασχόλησης ατόµων µε αναπηρία, πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, γεύματα αγάπης, δηµοτικοί λαχανόκηποι, ΚΕΠ Υγείας κ.λπ.), που αναδεικνύουν το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου Αµαρουσίου και της δηµοτικής του Αρχής η οποία υποστηρίζει ότι «ένας δήμος δεν αρκεί να έχει θετικό οικονομικό πρόσημο. Πάνω από όλα πρέπει να έχει και κοινωνικό, αφού αξία δεν έχουν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet