Για 161 χρόνια θα ξεχρεώνουν οι Μαρουσιώτες τις Δημ. Επιχειρήσεις!
Πολιτική

Για 161 χρόνια θα ξεχρεώνουν οι Μαρουσιώτες τις Δημ. Επιχειρήσεις!

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 56.371.033 ολόκληρα ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι δημότες Αμαρουσίου για τα παλιά χρέη του Οργανισμού Εργασίας και των ΔΕΑΔΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου) και ΚΕΑΔΑ (Κοινωφελής Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου) προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν δε λάβουμε υπόψη ότι η ρύθμιση στην οποία θα ενταχθεί ο Δήμος (άρθρο 79 του σχετικού νόμου 4316/2014, για δέσμευση του 5% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ετησίως) θα απαιτηθούν περί τα 161 χρόνια για την πλήρη αποπληρωμή!

Για το τελικό ποσό των οφειλών ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, στη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Ιανουαρίου 2015, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συμπλήρωση της υπ΄ αρ. 367/2014 απόφασης του Σώματος (δες Τα παλιά χρέη «τρώνε» τους ήδη «κουτσουρεμένους» ΚΑΠ).

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, οι παραπάνω φορείς χρωστούν στην Εφορία το ποσό των 24.335.827 ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό των 32.035.206 ευρώ, με τη «μερίδα του λέοντος» να βαρύνει τον Οργανισμό Εργασίας. Μάλιστα, το τελικό ποσό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν δεν δινόταν η ευκαιρία, μέσω των σχετικών ρυθμίσεων, να διαγραφούν πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους περίπου 32 εκατ. ευρώ!

Ο κ. Σπ. Σταθούλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι) Κατερίνας Ψάλτη, διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος δεν χάνει τη δυνατότητα απαλλαγής των προστίμων και προσαυξήσεων. Σε ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος, Λευτέρη Μαγιάκη, εάν υπάρχει χρονική δέσμευση για την ένταξη του Δήμου στη σχετική ρύθμιση, ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι έχει ήδη υποβληθεί η αίτηση και η σημερινή συζήτηση αφορά στην προσθήκη στην εν λόγω αίτηση του συνολικού ποσού των οφειλών.

Λευτέρης Μαγιάκης: «Εάν δεν αποδοθούν ευθύνες, απέχουμε της ψηφοφορίας»

Λευτέρης ΜαγιάκηςΣτην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι επεσήμανε ότι η διοίκηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη, αποδεχόμενη τα ποσά οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, δίχως οι υπηρεσίες του Δήμου να έχουν πραγματοποιήσει σχετικούς ελέγχους για την πιστότητά τους.

Επίσης, ο κ. Λ. Μαγιάκης επεσήμανε ότι, με βάση το συνολικό ποσό οφειλών και την ετήσια δόση αποπληρωμής των 350.000 (σ.σ. ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των ΚΑΠ του Δήμου), ο χρόνος αποπληρωμής φθάνει τα 160 έτη! Θεωρώντας την προοπτική αυτή μη βιώσιμη, ο επικεφαλής της μείζονος ζήτησε να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος ρύθμισης, ώστε να μη χρεωθούν για τόσα πολλά χρόνια οι επόμενες γενιές Μαρουσιωτών.

Τέλος, ο κ. Λ. Μαγιάκης επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συζήτησης του θέματος, δηλαδή της σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ελέγξει το πώς και από ποιους δημιουργήθηκαν αυτά τα «υπέρογκα χρέη» και θα αποδώσει ευθύνες, όπου υπάρχουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό «είναι η ελάχιστη ηθική υποχρέωση προς τον δημότη που καλείται να πληρώσει τις συγκεκριμένες οφειλές», λέγοντας στη διοίκηση ότι «δεν σας τιμά το γεγονός ότι αρνείστε τη σύσταση αυτής της επιτροπής».

Στο παραπάνω πλαίσιο, πρότεινε να «μη βιάζεται η διοίκηση να υπαχθεί στη ρύθμιση», προκειμένου αφενός να πιστοποιήσει τις οφειλές κι αφετέρου να συσταθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισε, η παράταξή του θα απέχει της ψηφοφορίας, όπως και τελικώς έγινε.

Θανάσης Φωτόπουλος: «Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν»

Θανάσης ΦωτόπουλοςΜε τη φράση «οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν», ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση επέκρινε τη στάση της Ενότητας, να ζητάει νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών, και προχωρώντας στο ίδιο… κλίμα, σημείωσε σκωπτικά ότι «η αριστερά όταν αναλαμβάνει την κυβέρνηση, γίνεται δεξιά».

Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος επανέλαβε τη θέση της παράταξής του, την οποία είχε διατυπώσει και στην προηγούμενη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή ότι πρέπει να ειπωθεί στον «νέο αριστερό υπουργό» να συμψηφίσει τις οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων με τους παρακρατηθέντες πόρους, «που έχουν κλαπεί από την Αυτοδιοίκηση», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μετά από αυτόν τον συμψηφισμό ο Δήμος θα έχει να λαμβάνει πίσω χρήματα.

«Εμείς, εδώ, δεν είμαστε ούτε φοροτέχνες, ούτε λογιστές» επεσήμανε ο κ. Θ. Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό που προτείνει συνιστά «πραγματική πολιτική στάση» και τονίζοντας ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει την εισήγηση.

Τέλος, απαντώντας λίγο αργότερα στην επισήμανση του κ. Λ. Μαγιάκη (σ.σ. ο επικεφαλής της Ενότητας ανέφερε ότι το «κούρεμα» στα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων ήδη έχει γίνει με την αφαίρεση των προστίμων και προσαυξήσεων και ρώτησε τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εάν συμφωνεί ή όχι με την αποπληρωμή των συγκεκριμένων οφειλών), ο κ. Θ. Φωτόπουλος επεσήμανε ότι συναινεί στο να καταβληθούν οι οφειλές, αλλά αφού συμψηφιστούν με τους παρακρατηθέντες πόρους, προσθέτοντας: «Ο νόμος 4316 είναι μνημονιακός και άρα θα πρέπει να καταδικαστεί πολιτικά».

Δορύλαος Κλαπάκης: «Θέλετε όλοι να τακτοποιήσετε τα παιδιά σας»

Δορύλαος ΚλαπάκηςΕκ μέρους της παράταξης Για Ένα Νέο Μαρούσι, ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης τόνισε ότι τα συζητούμενα χρέη δημιουργήθηκαν σιγά σιγά, «με τη συγκατάθεση και των παρατάξεων της αριστεράς», προκειμένου «να τακτοποιηθούν τα παιδιά τους». Ακόμη, ζήτησε από τη διοίκηση να πάει στον νέο «αριστερό υπουργό» και να του ζητήσει να καταργήσει τη ρύθμιση και να αναζητήσει τους υπεύθυνους για τη δημιουργία των χρεών.

Ο κ. Δορ. Κλαπάκης αναρωτήθηκε πώς γίνεται οι αρμόδιες Αρχές να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων του Οργανισμού Εργασίας, αφού «η λειτουργία του είναι παράνομη», λέγοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει καμία διαδικασία, αφού τον Φεβρουάριο κρίνεται στο ΣτΕ η νομιμότητα ή μη του λεγόμενου «νόμου Παυλόπουλου».

Τάσος Σπυρόπουλος: «Να διαγραφούν τα χρέη»

Τάσος Σπυρόπουλος«Όσο σκαλίζουμε την υπόθεση, τόσο και αποκαλύπτονται τα υπέρογκα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων» επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Εκτός των Τειχών.

Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος τόνισε ότι η διοίκηση έρχεται να δεσμεύσει τους «ήδη κουτσουρεμένους ΚΑΠ» για να αποπληρώσει χρέη, που κανείς δεν ξέρει πώς δημιουργήθηκαν, χαρακτηρίζοντας την όλη κατάσταση ως «αδιέξοδη».

Τέλος, ζήτησε να εξαλειφθούν οι συγκεκριμένες οφειλές από τον Δήμο, μέσω της διαγραφής τους.

Σπύρος Σταθούλης: «Είναι η ευνοϊκότερη ρύθμιση που έχουμε έως σήμερα»

Σπύρος ΣταθούληςΟ αντιδήμαρχος Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές επισημάνσεις του κ. Λ. Μαγιάκη, ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει πραγματοποιηθεί η βεβαίωση των οφειλών απο τους εκκαθαριστές των Δημοτικών Επιχειρήσεων και δεν συντρέχει λόγος αμφισβήτησης.

Επίσης, ο κ. Σπ. Σταθούλης τόνισε ότι μέχρι σήμερα ο σχετικός νόμος είναι η πλέον ευνοϊκή ρύθμιση για τις συζητούμενες οφειλές, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρξει κάποια ευνοϊκότερη πρόταση, εδώ είμαστε για να τη συζητήσουμε».

Τέλος, αναφορικά με το γιατί η διοίκηση έσπευσε να ενταχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση, ανέφερε ότι αυτό έγινε για να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος, από πλευράς φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet