Γ. Πατούλης: Είμαστε περήφανοι γιατί κρατήσαμε τον Δήμο όρθιο
Πολιτική

Γ. Πατούλης: Είμαστε περήφανοι γιατί κρατήσαμε τον Δήμο όρθιο

Με συχνές αναφορές στη γενικότερη άσχημη οικονομική εικόνα της χώρας συνοδεύτηκε η συζήτηση για τον δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων του 2015 της δημοτικής Αρχής του Δήμου Αμαρουσίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016.

Απολογισμός με πολλές απουσίες στα έδρανα της μειοψηφίας...
Απολογισμός με πολλές απουσίες στα έδρανα της μειοψηφίας…

Μία συνεδρίαση που έγινε με μισοάδεια τα έδρανα της μειοψηφίας, αφού από πλευράς μείζονος παρόντες ήταν ο επικεφαλής Λευτέρης Μαγιάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κατερίνα Ψάλτη, Πέτρος Κούκουζας και Ηλίας Γιαννακάκος και από πλευράς της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας (για ένα διάστημα της συζήτησης) οι σύμβουλοι Παναγιώτης Σαγρής και Σπύρος Βλάχος. Παρούσα ήταν και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαίρη Διακολιού. Τα έδρανα των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση, Για Ένα Νέο Μαρούσι και Εκτός των Τειχών παρέμειναν άδεια.

Γιώργος Πατούλης: Αντιμετωπίζουμε άσχημες καταστάσεις, αλλά συνεχίζουμε…
Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου
Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου

Στην εισηγητική αναφορά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου αναφέρθηκε στα γενικότερα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2015, όπως το δημοψήφισμα, την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και την «αναβλητικότητα της κυβέρνησης, που κόστισαν στην οικονομία πάνω από 100 δισ. ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Γιώργος Πατούλης μίλησε για μία «από τις πιο μαύρες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της», αναφερόμενος στην προσπάθεια να δεσμευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, στην προσπάθεια των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού να λειτουργήσουν με ακόμη λιγότερους πόρους από το κράτος και με «παγωμένα» όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά.

Την ίδια στιγμή, όπως σημείωσε, οι Δήμοι «σήκωσαν το κύριο βάρος αντιμετώπισης των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων», αλλά και εκείνο της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης είπε ότι «είμαστε υπερήφανοι γιατί κρατήσαμε τον Δήμο μας όρθιο, όταν την ίδια στιγμή το κράτος υποχωρούσε σε όλους τους τομείς». Έτσι, όπως ανέφερε, στον Δήμο Αμαρουσίου διατηρήθηκε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες, συνεχίστηκε η προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης, προετοιμάστηκαν και ωρίμασαν μελέτες για έργα στις γειτονιές, προχώρησε η υλοποίηση του προγράμματος εξορθολογισμού της λειτουργίας του Δήμου, διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο οι κοινωνικές υποδομές.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Δήμου, ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι το 2015, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος δεν ήταν ελλειμματικός, αποπλήρωσε οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ρύθμισε το σύνολο των οφειλών του σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, με ταυτόχρονο «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, και όλα αυτά, όπως είπε, χωρίς κατάργηση υπηρεσιών, υποβάθμιση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο δημότης.

«Στηρίζουμε στην πράξη τους δημότες»

Ο δήμαρχος, αναφερόμενος στην κοινωνική διάσταση της πολιτικής της διοίκησής του, έκανε λόγο για τις «ευχαριστημένες» οικογένειες των εκατοντάδων παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, τα οφέλη από τις σημαντικές μειώσεις των ανταποδοτικών τελών, από το 2013-2014, το «πάγωμα» των τελών για νέους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις έως 100 τ.μ. και την απαλλαγή τελών για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Παράλληλα, έκανε λόγο για το «πρότυπο δίκτυο κοινωνικών υποστηρικτικών δομών» που λειτουργούν στο Μαρούσι (π.χ. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Γεύματα Αγάπης, Δημοτικό Πολυιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, έκδοση κάρτας ανασφάλιστου πολίτη, λειτουργία Δικτύου Τράπεζας Χρόνου, λειτουργία ΚΕΠ Υγείας, Γωνιά Αγάπης και Αλληλεγγύης, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», δημοτικό ασθενοφόρο, προγράμματα πρόληψης Υγείας, δωρεάν εμβολιασμοί και εξετάσεις, Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρο Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ).

«Στόχος είναι και παραμένει κανείς που έχει ανάγκη να μην μένει μόνος του» είπε ο κ. Γιώργος Πατούλης.

«Απλώνουμε τα έργα σε όλες τις γειτονιές»

Ο δήμαρχος επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεχιστούν τα έργα σε όλη την πόλη και σε κάθε γειτονιά της. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 2015 μπήκαν οι βάσεις για την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, με αποτέλεσμα να εξασφαλιστούν τα πρώτα χρήματα για την εκτέλεση έργων στις γειτονιές Νέα Λέσβο, Ψαλίδι και Στούντιο Α.

Επίσης, σημείωσε ότι ανατέθηκε η μελέτη για την οριοθέτηση του ρέματος Αμαρουσίου, η οποία θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Ενός έργου που, όπως τόνισε, θα τακτοποιήσει από πλευράς ένταξης στο Σχέδιο Πόλης και εκτέλεσης έργων υποδομής τμήματα ιδιοκτησιών στις Πολεοδομικές Ενότητες Αναβρύτων, Κοκκινιάς, Ηπειρώτικα-Καρπάθικα, Σωρού, Αγίου Θωμά και Ψαλιδίου.

Ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε ακόμη στο ξεκίνημα των παρεμβάσεων κατασκευής πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων στις γειτονιές Αγίου Θωμά, Παραδείσου και Πολυδρόσου, καθώς και την προετοιμασία μελετών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του βρεφονηπιακού σταθμού στο Ψαλίδι, του γηπέδου ποδοσφαίρου, της κατασκευής νέων σχολικών αιθουσών, της αναβάθμισης του πρασίνου της πόλης, της ανανέωσης του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού και των διανοίξεων δρόμων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια, «υπό αντίξοες συνθήκες», όπως σημείωσε, ενίσχυσης του τομέα καθαριότητας, στην προμήθεια τεσσάρων νέων λεωφορείων για τη Δημοτική Συγκοινωνία, που θα προστεθούν στα τέσσερα που απέκτησε, μέσω δωρεών, ο Δήμος το 2015, καθώς και στις «πρότυπες υπηρεσίες» που προσφέρονται στους δημότες στο πλαίσιο των δημοτικών προγραμμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και μπορούμε»

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι και το έργο του 2015 αποδεικνύει ότι «έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις», ενώ εγγυήθηκε ότι η διοίκησή του θα διατηρήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες.

«Έχουμε σχέδιο για να παραμείνει ο Δήμος Αμαρουσίου ένας Δήμος σύγχρονος, με ανθρώπινο πρόσωπο» τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης, δεσμευόμενος παράλληλα ότι και τα επόμενα χρόνια θα επενδύσει στην ενότητα της τοπικής κοινωνίας.

Όσον αφορά το διάστημα έως το τέλος της παρούσης θητείας, ο δήμαρχος είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητας στα εξής έξι σημεία:

  1. Οικονομική εξυγίανση και ενίσχυση της διαφάνειας.
  2. Νέα πολεοδομική στρατηγική για ενίσχυση του οικιστικού χαρακτήρα του Αμαρουσίου.
  3. Αναγέννηση γειτονιών της πόλης.
  4. Περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δομών.
  5. Αποτελεσματική διεκδίκηση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
  6. Αναβάθμιση υπηρεσίας καθαριότητας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και τους άμεσους συνεργάτες του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Νώντα Γαρδέλη, ενώ ζήτησε τη συμβολή όλων των παρατάξεων και των πολιτών προκειμένου «να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια πόλη ακόμη πιο όμορφη, ακόμη πιο λειτουργική. Μια πραγματικά ανθρώπινη πόλη».

Λευτέρης Μαγιάκης: Δεν αναγνωρίζετε τα λάθη σας
Λευτέρης Μαγιάκης, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας
Λευτέρης Μαγιάκης, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

Δηλώνοντας ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του δημάρχου για τις γενικότερες πολιτικές εκτιμήσεις, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι). Ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης υποστήριξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «τις ίδιες προκλήσεις με χθες», ζητώντας να υπάρξει εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων, να οικοδομηθεί ένα μη δημαρχοκεντρικό αυτοδιοικητικό μοντέλο, ενώ χαρακτήρισε ως θετική την πρόβλεψη για επαναφορά της αμοιβής των δημοτικών συμβούλων, που προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την Αυτοδιοίκηση.

Για τον απολογισμό του δημάρχου τόνισε ότι είναι «τεχνοκρατικός, χωρίς αναγνώριση λαθών και νέα στοχοθεσία», με αποτέλεσμα, παρά τα όσα θετικά έγιναν, να παραμένουν σε ισχύ πολλές από τις παρατηρήσεις που η παράταξή του κάνει τα τελευταία χρόνια (π.χ. σε θέματα διαφάνειας).

Ο κ. Λ. Μαγιάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των ζημιών του Δήμου, με βάση τον ισολογισμό του 2014 που επικαλέστηκε, για χρηματοδότηση του Δήμου με υψηλά επιτόκια, για «αδιαφάνεια» στη διαγραφή των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων και στην επιχειρούμενη ανάπτυξη μέσω των ιδιωτικοποιήσεων (σ.σ.: Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης, στην ανάθεση σε ιδιώτες της φύλαξης του κέντρου, στους ΧΕΥ κ.λπ.).

Ο επικεφαλής της μείζονος έκανε επίσης λόγο για «κάκιστης ποιότητας έργα», λόγω της ελλιπούς επίβλεψης από πλευράς τεχνικών υπηρεσιών, για υπερ-εκμετάλλευση του κέντρου της πόλης από τους επαγγελματίες, για «μεγάλες εκκρεμότητες» στην τακτοποίηση πολεοδομικών θεμάτων (π.χ. διανοίξεις δρόμων, δεσμεύσεις χώρων κ.λπ.), ενώ ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να διαθέσει περισσότερα χρήματα για έργα στην πόλη.

Πάντως, ο κ. Λ. Μαγιάκης απεδέχθη την πρόταση του δημάρχου για ύπαρξη κοινωνικής συνοχής, λέγοντας ότι η παράταξή του θα συμβάλλει στην πρόοδο του Αμαρουσίου, «χωρίς αντιπαλότητες».

Τοποθετήσεις συμβούλων της μειοψηφίας
Κατερίνα Ψάλτη
Κατερίνα Ψάλτη

Κατερίνα Ψάλτη (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι): Μίλησε για «τριχοτόμηση» της πόλης, που δημιουργεί την ανάγκη λειτουργίας των γειτονιών με σχετική πολεοδομική αυτονομία. Έκανε λόγο για «επίφαση» πολεοδομικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του πρασίνου, για «μη χρηστικές παρεμβάσεις» και για περιβαλλοντική επιβάρυνση πολλών περιοχών της πόλης. Επίσης, ζήτησε την εκπόνηση συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης για όλο το Μαρούσι, αλλά και κατά ενότητα, καθώς και την πλήρη καταγραφή και έλεγχο της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ενώ έκανε έκκληση το 2016 «να μην αποδειχθεί μία ακόμη χαμένη χρονιά για το Μαρούσι».

Πέτρος Κούκουζας
Πέτρος Κούκουζας

Πέτρος Κούκουζας (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι): Αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα που αφορούν στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη «χρονίζουσα» οφειλή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ της «Άθμονον» προς τον ΟΚΟΙΠΑΔΑ, στη «σπατάλη» 130.000 ευρώ για μελέτες που ανατέθηκαν στην «αδιαφανή» Αναπτυξιακή Α.Ε. του Δήμου και για τη «χωρίς σύμβαση» συνεργασία με την ΚοινΣΕπ για τη μίσθωση προσωπικού. Παράλληλα, αναφερόμενος στις Σχολικές Επιτροπές, μίλησε για την παραχώρηση αθλητικών χώρων στην Αναπτυξιακή Α.Ε., προκειμένου η τελευταία να πραγματοποιήσει αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς καταβολή αντίστοιχου τιμήματος, στην καθυστέρηση καταβολής τμήματος του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ), αλλά και στην ύπαρξη μεγάλων υπολοίπων στα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών, την ώρα που οι γονείς «πληρώνουν από την τσέπη τους, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες των σχολείων σε υλικοτεχνική υποδομή».

Μαίρη Διακολιού
Μαίρη Διακολιού

Μαίρη Διακολιού (ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος): Μίλησε για την ακολουθούμενη «βάρβαρη μνημονιακή πολιτική», αναγνώρισε την «υπεράνθρωπη προσπάθεια των υπηρεσιών του Δήμου να παράξουν έργο σε απάνθρωπες συνθήκες», αλλά επέκρινε τη διοίκηση για παρουσίαση ενός «στεγνού» απολογισμού. Όπως είπε, ο απολογισμός δεν καταγράφει τα προβλήματα στις υπηρεσίες από τη γενικότερη εφαρμοζόμενη πολιτική (π.χ. μετατάξεις υπαλλήλων, επιπτώσεις στην καθαριότητα της πόλης κ.λπ.). Ακόμη και στις θετικές δράσεις, όπως της αιμοδοσίας, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της. Επίσης, αναφέρθηκε σε δυσκολίες είσπραξης εσόδων από πλευράς Δήμου, σε υψηλές διεκδικήσεις αποζημιώσεων από πολίτες για σωματικές βλάβες από κακοτεχνίες και πτώσεις δένδρων και για μη ύπαρξη απογραφής της κινητής περιουσίας του Δήμου. Τέλος, σημείωσε ότι ο απολογισμός αντιμετωπίζεται ως «τυπική διαδικασία» και δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα των προβλημάτων στο Μαρούσι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet