Video

Δήμος Αμαρουσίου: «Απολογισμός κατόπιν… επανεκλογής» – VIDEO

Με μία διαδικασία που αδικείται από τον τρόπο που γίνεται, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 ο δημόσιος απολογισμός της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, ο απολογισμός της διοίκησης του δημάρχου Γιώργου Πατούλη πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του στη δημαρχία της πόλης, με ποσοστό κοντά στο 58%, κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος στην αρχή της τοποθέτησής του. Σημειώνεται ότι, λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία του απολογισμού, αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική παράταξη ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, αρνούμενη να συμμετάσχει στη διαδικασία, καθώς και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Γιώργος Πατούλης: «Οι πολίτες ενέκριναν τον απολογισμό μας»

Ο δήμαρχος στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ανέφερε ότι η συζήτηση γίνεται στον απόηχο του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο έδωσε «καθαρή νίκη» στην παράταξή του, δείχνοντας ότι «οι πολίτες ενέκριναν τον απολογισμό μας στους επιμέρους τομείς της διοίκησης».

Εν συνεχεία, ο δήμαρχος προχώρησε σε ειδικότερες αναφορές στις διάφορες πτυχές της πολιτικής που ακολούθησε η διοίκησή του, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στα εξής:

  • Στην οικονομική εξυγίανση που επιτεύχθηκε, με αποτέλεσμα ο Δήμος -για πρώτη φορά το 2013- να μην εμφανίσει ελλείμματα.
  • Στη μείωση των τελών στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Στο πρότυπο δίκτυο κοινωνικών δομών που «έκτισε» ο Δήμος, ώστε «κανείς δημότης να μην αισθάνεται μόνος στην κρίση».
  • Στα έργα «που αυξάνουν την περιουσία του Δήμου και βελτιώνουν τις υποδομές του» (π.χ. βιοκλιματικές αναπλάσεις, νέοι παιδικοί σταθμοί, ανιπλημμυρικά κ.λπ.).
  • Στις κυκλοφοριακές μελέτες για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού φόρτου στις περιοχές του Αμαρουσίου.
  • Στην Καθαριότητα, όπου «καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, παρά τη σοβαρή μείωση του προσωπικού».
  • Στις πρότυπες υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι η διοίκηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το Μαρούσι που έχει ως στόχο να δημιουργήσει έναν σύγχρονο Δήμο, ενώ δεσμεύτηκε να επενδύσει στην ενότητα της τοπικής κοινωνίας, συνεργαζόμενος «με όλες εκείνες τις δυνάμεις που αγαπούν το Μαρούσι». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με όσους αμφισβητούν την «ισχυρή λαϊκή εντολή» που έλαβε η διοίκησή του, αμφισβητώντας ταυτόχρονα αυτά που δικαιούται η πόλη.

Για την επόμενη θητεία του, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για:

  • Περαιτέρω οικονομική εξυγίανση και διαφάνεια παντού.
  • Νέα πολεοδομική στρατηγική, με κύριο άξονα την ενίσχυση του οικιστικού ιστού.
  • Αναγέννηση των γειτονιών, με στόχο ένα μεγάλο έργο σε κάθε περιοχή.
  • Νέα ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου.
  • Αποτελεσματικότερη διεκδίκηση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ακόμη και με απευθείας διαδικασίες από την Ε.Ε.
  • Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, καθώς «επενδύουμε και πιστεύουμε στην αξία του ανθρώπου».

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του δημάρχου, ακολούθησαν αντίστοιχες τοποθετήσεις-απολογισμοί από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντα Γαρδέλη και τους αρμόδιους επικεφαλής των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων.

Κώστας Βλάχος: «Απολογισμός… επιφανειακής σοβαρότητας»

Στο πολιτικό σχόλιό του για τον απολογισμό της διοίκησης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Βλάχος έκανε λόγο για «απολογισμό που κατατίθεται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, όχι όμως σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη». Αιτιολόγησε δε το σχόλιό του κάνονας αναφορά στον χρόνο συζήτησης του απολογισμού, λέγοντας ότι αυτός «εξυπηρετεί τη διοίκηση, η οποία φρόντισε πριν τις εκλογές να παρουσιάσει ως απολογισμό ό,τι την εξυπηρετούσε στην προεκλογική της τακτική, χωρίς δυνατότητα αντιλόγου από τη μειοψηφία, η οποία δεν είχε καμιά πληροφόρηση» και από «την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των στοιχείων τα οποία περιλαμβάνει και από τα οποία επιμελώς αποκρύπτονται εκείνα τα οποία θα έδιναν τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής ανάλυσης».

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Βλάχος, πριν μπει σε αναλυτικές παρατηρήσεις επί του απολογισμού, «το κείμενο του απολογισμού προσπαθεί να δείξει μια επιφανειακή σοβαρότητα, μέσω του όγκου του, αλλά στην πραγματικότητα επιχειρεί να αποκρύψει υπαρκτά προβλήματα και επικίνδυνες τάσεις».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Κ. Βλάχος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:

  • Στη μη παράθεση στοιχείων για τα «ουσιαστικά Νομικά Πρόσωπα του Δήμου», τα οποία, όπως είπε, εάν δεν κατατεθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα «θα τα απαιτήσουμε με άλλες διαδικασίες».
  • Στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου τόνισε ότι τα πρακτικά εγκρίνονται με τέσσερις μήνες καθυστέρηση.
  • Στο γραφείο Προγραμματισμού και Πόρων, όπου αμφισβήτησε τις προτεραιότητες που δίνει η διοίκηση, κάνοντας λόγο για «έργα-πλυντήρια».
  • Στο γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, που «δεν εξυπηρετεί τον Δήμο, αλλά τον κ. Πατούλη».
  • Στο προσωπικό, όπου έθεσε ερωτήματα για τον αριθμό των εργαζομένων, τις ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.
  • Στα οικονομικά, όπου παρατήρησε ότι ο Δήμος είναι πολύ φειδωλός στην παροχή των σχετικών στοιχείων.
Λευτέρης Μαγιάκης: «Κρύβετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί»

Για ελλιπή απολογισμό έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι Λευτέρης Μαγιάκης, σημειώνοντας ότι «τουλάχιστον 19 υπηρεσίες του Δήμου που περιέχονται στον από 8.10.2013 ΟΕΥ δεν παρουσιάζουν κανένα απολογισμό». Όπως τόνισε, μετά τη θέση σε εκκαθάριση της ΚΕΑΔΑ, από το καλοκαίρι του 2013, ο Δήμος παρουσιάζεται στον απολογισμό να μην διοικεί σημαντικούς τομείς όπως οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και η Δημοτική Συγκοινωνία. Μάλιστα, ο κ. Λ. Μαγιάκης θεώρησε το γεγονός αυτό ως «κακοδιαχείριση για την οποία ευθύνεται η δημοτική αρχή», αν δεν υποκρύπτει σκέψεις για «ανταποδοτικότητα-ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων», όπως πρόσθεσε με έμφαση.

Τέλος, εκτίμησε ότι η διοίκηση «κρύβει κάτω από το χαλί» τα ουσιαστικά προβλήματα του Δήμου, τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, «για ευνόητους λόγους».

Στις επιμέρους παρατηρήσεις του επί του απολογισμού, ο κ. Λ. Μαγιάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στην έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην Πολιτική Προστασία, τη Δημόσια Υγεία, τον Εθελοντισμό και τη Νέα Γενιά, γραφεία που προβλέπονται όμως από τον ΟΕΥ.
  • Στη μη αναφορά, πλην εξαιρέσεων, στο προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες που απασχολείται σε κάθε Δ/ση ανά τμήμα, καθώς και στα Αυτοτελή Γραφεία που υπάγονται στον δήμαρχο.
  • Στη μη αναφορά στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων και την αντιμετώπιση των κενών που δημιουργούνται.
  • Στη μη αξιολόγηση της επίπτωσης στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών του Δήμου από τη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζόμενων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις σχεδιαζόμενες αξιολογήσεις-απολύσεις.
  • Στη απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Στην ανάγκη ο απολογισμός να συνοδεύεται από τους απολογισμούς των Α.Ε., των υπό εκκαθάριση Δημοτικών επιχειρήσεων, των Κοινωφελών (ΚΕΑΔΑ), προκειμένου να υπάρχει μια συνολική εικόνα για τον Δήμο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet