Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, όπως… Ευελπίδων
Πολιτική

Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, όπως… Ευελπίδων

H φράση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Στέφανου Τσιπουράκη ότι «απόψε ένιωσα σα να έδινα εξετάσεις στα οικονομικά και τα νομικά και να απέτυχα και στο δυο» αποτυπώνει, ίσως με τον πλέον εύστοχο τρόπο, το κλίμα που επεκράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εκκαθάριση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης (ΚΕΤΕΔΑ) και την ανάληψη των υποχρεώσεών της από τον Δήμο.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες συζητήσεις στο Σώμα για τις αντίστοιχες εκκαθαρίσεις των Κοινωφελών Επιχειρήσεων Αλληλεγγύης & Πρόληψης και Τέχνης και Πολιτισμού (Εκκαθάριση επιχειρήσεων, αλλά όχι πολιτικών ευθυνών), η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες και τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα ήταν πολλά. Τελικώς η εισήγηση της διοίκησης πέρασε κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν όσοι σύμβουλοι της μειοψηφίας είχαν παραμείνει στην αίθουσα στη μία τα ξημερώματα, οπότε ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία), αλλά οι… σκιές που έμειναν μάλλον θα επιβαρύνουν το κλίμα και στις υπόλοιπες εκκαθαρίσεις Κοινωφελών Επιχειρήσεν που θα έρθουν προς έγκριση στο Σώμα.

Στραβό ξεκίνημα

Δημήτρης ΔρόσοςΗ συζήτηση ξεκίνησε… στραβά, αφού η πρώτη τοποθέτηση του εκκαθαριστή Δημήτρη Δρόσου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας Σπύρου Βλάχου. «Πέτρα σκανδάλου» ήταν η αναφορά του εκκαθαριστή σε «οφειλή» του κ. Σπ. Βλάχου προς την ΚΕΤΕΔΑ, την οποία απέρριψε ως «ψευδή» ο τελευταίος (αφορά εκκρεμότητα μεταξύ των δύο πλευρών από παλαιότερη συνεργασία).

Από το στιγμή εκείνη το Σώμα μπήκε σε μία διαδικασία απλής παρακολούθησης μίας νομικού τύπου αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Σπ. Βλάχου, του εκκαθαριστή, του γενικού γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Χρηστάκη, νομικού εκπροσώπου του Δήμου Ευστάθιου Κουκούτση, αλλά και συμβούλων, που δικαίως διαμαρτύρονταν και ζητούσαν την απόσυρση του θέματος, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα και να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο κ. Σπ. Βλάχος προειδοποιούσε τον κ. Δ. Δρόσο ότι είχε λάβει εξώδικη δήλωσή του να αποσύρει την «ψευδή και συκοφαντική για το πρόσωπό μου» αναφορά σε οφειλή του στον Δήμο, επικαλούμενος τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και προειδοποιώντας τον για νομικές κινήσεις εναντίον του ίδιου και του γενικού γραμματέα του Δήμου. Ο εκκαθαριστής εξηγούσε ότι ακολούθησε τις εντολές του νομικού εκπροσώπου του Δήμου, ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου μεσολάβησε ώστε να απαλειφθεί η επίμαχη φράση, ο πρόεδρος του Σώματος Νώντας Γαρδέλης προσπαθούσε να… διαιτητεύσει τα διαδραματιζόμενα και γενικώς οι παριστάμενοι μετατράπηκαν σε ακροατές δικαστικής διένεξης στα δικαστήρια την πρώην Σχολής Ευελπίδων…

Διαβούλευση για το προσάρτημα

Ακολούθησε διακοπή της συνεδρίασης από τον πρόεδρο του Σώματος, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις για το πώς έπρεπε να μετατραπεί η εισήγηση του εκκαθαριστή, ώστε να ικανοποιηθεί ο κ. Σπ. Βλάχος, υπό τις συνεχείς διαμαρτυρίες των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας για τη διαδικασία, οι οποίες συνοδεύονταν από το επίμονο αίτημά τους για απόσυρση του θέματος.

Η παράταξη Μαρούσι η Πόλη μας

Κάποια στιγμή η όλη υπόθεση φάνηκε να «ξεμπλοκάρει», με την πρόταση για την προσθήκη ενός προσαρτήματος στην εισήγηση, στην οποία η λέξη «οφειλή» μετατρεπόταν σε «εκκρεμότητα» μεταξύ του κ. Σπ. Βλάχου και της ΚΕΤΕΔΑ, προκειμένου -όπως είπε ο κ. Ν. Γαρδέλης- να αποκατασταθεί το «ηθικό σκέλος» του ζητήματος, ώστε το νομικό να επιλυθεί στη συνέχεια από τον Δήμο, ο οποίος και θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της Επιχείρησης.

Η έκβαση δεν φαίνεται να ικανοποίησε τον κ. Σπ. Βλάχο, ο οποίος έκανε λόγο για «αυτοσχεδιασμούς», που έρχονται σε αντίθεση με την έκθεση του εκκαθαριστή και ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να έλθει εκ νέου όπως πρέπει, προκειμένου να απαλλαγεί ο κ. Δ. Δρόσος από κάθε ευθύνη. Στη συζήτηση παρενέβησαν ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης και η κα Κατερίνα Ψάλτη, μιλώντας για «αλλοίωση του ισολογισμού εκκαθάρισης» από την προσθήκη του προσαρτήματος και για διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή.

Ακολούθησε ένας ακόμη κύκλος συζήτησης με «καταιγισμό» νομικών παρεμβάσεων από συμβούλους του χώρου, αλλά και έντονη δυσφορία από πλευράς των συμβούλων -κυρίως της μεοψηφίας- χωρίς ουσιαστικά να λυθεί το ζήτημα.

Κώστας Βλάχος: «Θα… ψαχτούμε και για τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις»

Κώστας ΒλάχοςΤελικώς, ο πρόεδρος του Σώματος προχώρησε στη διαδικασία των ερωτήσεων επί του θέματος, οδηγώντας σε αποχώρηση από την αίθουσα του κ. Σπ. Βλάχου (σ.σ. είχε ζητήσει να μη συμμετάσχει από την αρχή στη συζήτηση λόγω της εμπλοκής του με την ΚΕΤΕΔΑ).

Ωστόσο, πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις, έλαβε τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός προς τη δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κώστας Βλάχος ανέφερε ότι ήταν ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας που, στην προηγούμενη συνεδρίαση, είχε ψηφίσει υπέρ της εκκαθάρισης Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Δήμου, στηριζόμενος στη διαβεβαίωση της διοίκησης ότι είχαν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Ωστόσο, όπως είπε, «διαπιστώνω σήμερα ότι κάτι δεν πάει καλά». Ο ίδιος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «μπάτε σκύλοι αλέστε…», αναρωτήθηκε για το πώς λειτουργεί η διοίκηση στα συγκεκριμένα θέματα, προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει το θέμα, αλλά και ότι, μετά από τα όσα έγιναν, «θα ψάξουμε τι έχει συμβεί και με τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις».

«Βροχή» ερωτήσεων προς τον εκκαθαριστή

Υπό το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί άρχισε η υποβολή ερωτημάτων από τους συμβούλους προς τον εκκαθαριστή με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τα έδρανα της μείζονος μειοψηφίας. Ήταν δε τόση η ένταση και το πλήθος των ερωτημάτων που κάλλιστα η όλη διαδικασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κανονική ανάκριση.

Ένταση από τα έδρανα της μείζονος...

Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι εντάσεις μεταξύ συμβούλων και εκκαθαριστή, με κορυφαία αυτήν μεταξύ του κ. Πέτρου Κούκουζα και του κ. Δ. Δρόσου, η οποία ωστόσο, μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, καταλάγιασε.

Επί της ουσίας, οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με την έλλειψη στοιχείων της εκκαθάρισης, τα οποία οι σύμβουλοι της μειοψηφίας θεωρούσαν απαραίτητα για να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον εκκαθαριστή, ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι διαθέσιμα, αλλά δεν τα έχει μαζί του και η διοίκηση επεσήμανε ότι ο νόμος δεν ζητεί από τους συμβούλους να κάνουν αυτόν τον έλεγχο, ο οποίος θα γίνει από τον Δήμο, όταν αναλάβει τις υποχρεώσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Άδεια η αίθουσα συνεδριάσεων...

Το αρνητικό ήταν ότι τόσο η διαδικασία των ερωτήσεων, όσο και των τοποθετήσεων που ακολούθησαν, έλαβαν χώρα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σε μία άδεια αίθουσα, αφού η πλειονότητα των συμβούλων -κυρίως της πλειοψηφίας- βρίσκονταν στην αίθουσα υποδοχής του δημαρχείου και μπαινόβγαιναν στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Στέφανος Τσιπουράκης: «Εκκαθάριση το συντομότερο δυνατόν»

Στέφανος ΤσιπουράκηςΞεκινώντας με τη φράση με την οποία αρχίσαμε το ρεπορτάζ, «απόψε ένιωσα σα να έδινα εξετάσεις στα οικονομικά και τα νομικά και να απέτυχα και στα δυο», ο κ. Στ. Τσιπουράκης ζήτησε να αποσυνδεθεί το θέμα που δημιουργήθηκε με τον κ. Σπ. Βλάχο, καθώς το Σώμα δεν μπορεί να αποφασίσει επ΄ αυτού.

Στη συνέχεια, επικαλούμενος πολλές φορές τη γνώμη των νομικών συμβούλων του Δήμου, ανακεφαλαίωσε τη συζήτηση λέγοντας ότι «όσο κατάλαβα, εμείς δεν ψηφίζουμε για την εγκυρότητα της συγκεκριμένης έκθεσης και άρα, δεν μπλεκόμαστε με τιμολόγια κ.λπ.», αλλά ψηφίζουμε για το «νόημα» της εκκαθάρισης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πέρα από τις οφειλές σε ΔΕΚΟ, Εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία, «που δεν αμφισβητούνται», για τις υπόλοιπες οφειλές της ΚΕΤΕΔΑ θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για «για το ποιοι και για ποιους λόγους διέθεσαν τα συγκεκριμένα χρήματα».

Τέλος, ζήτησε την όσο το δυνατόν συντομότερη εκκαθάριση των Δημοτικών Επιχειρήσεων, «ακόμη και με λάθη» όπως τόνισε, καθώς αποδείχθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές «μόνο καλό δεν έκαναν σε όποιους Δήμους λειτούργησαν».

Λευτέρης Μαγιάκης: «Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα, χωρίς λογοδοσία»

Λευτέρης ΜαγιάκηςΟ επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι τόνισε ότι κατά την προεκλογική περίοδο, τον Μάιο του 2014, η διοίκηση διαβεβαίωνε τους Μαρουσιώτες ότι είχε εκκαθαρίσει τον πίνακα οφειλετών και είχε εξυγιάνει τον Δήμο, αλλά σήμερα «ήρθε η ώρα της σκληρής αλήθειας». Όπως τόνισε, τώρα έρχονται τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων (τα αποτίμησε μέχρι σήμερα στα 60 εκατ. ευρώ), ενώ βρίσκονται μπροστά κι άλλες δύσκολες εκκαθαρίσεις. «Εξαπατώντας τον μαρουσιώτικο λαό πήρατε το 58%, για το οποίο δηλώνετε υπερήφανοι» δήλωσε ο κ. Λ. Μαγιάκης, συμπληρώνοντας ότι η διοίκηση επιχειρεί να συγκαλύψει και αποκρύψει την αλήθεια σχετικά με το τι συνέβαινε στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις και κυρίως θέλει να αποφύγει την απόδοση ευθυνών σε όσους δημιούργησαν τα χρέη τους.

Ο κ. Λ. Μαγιάκης τόνισε ότι η παράταξή του είναι υπεύθυνη απέναντι στους Μαρουσιώτες, γι΄ αυτό και ήδη υπέβαλε προσφυγή κατά των δύο προηγουμένων αποφάσεων για εκκαθαρίσεις, κάτι το οποίο θα πράξει και για τη συζητούμενη περίπτωση. Όπως είπε, «δεν δεχόμαστε τετελεσμένα, χωρίς λογοδοσία και θα κάνουμε τα πάντα για να λάμψει η αλήθεια».

Κατερίνα Ψάλτη: «Δεν έχουμε δικαίωμα να φορτώσουμε νέα βάρη στον Μαρουσιώτη»

Κατερίνα ΨάλτηΑπό την ίδια παράταξη, η κ. Κατερίνα Ψάλτη είπε ότι αν και βρισκόμαστε στο τέλος της εκκαθάρισης της ΚΕΤΕΔΑ ουδείς σύμβουλος έχει «καθαρή εικόνα» για το τι συμβαίνει με αυτήν, ενώ «όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά». Απευθυνόμενη δε προς τον κ. Στ. Τσιπουράκη, είπε με νόημα ότι «δεν ψηφίζουμε για το νόημα της εκκαθάρισης, αλλά συγχρόνως απαλλάσσουμε τον εκκαθαριστή, αλλά και τα διοικητικά συμβούλια των εν λόγω εταιρειών από κάθε ευθύνη».

Συνεχίζοντας, η κ. Κ. Ψάλτη αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τους μετέπειτα ελέγχους που διαβεβαιώνει η διοίκηση ότι θα κάνει. «Αν βρούμε λάθη και παραλείψεις του εκκαθαριστή, τι θα πούμε; Συγνώμη, κάναμε λάθος και απαλλάξαμε τους πάντες από τις ευθύνες τους;», ρώτησε η σύμβουλος για να προσθέσει:

«Δεν μπορούμε να φορτώσουμε στους δημότες, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, νέα βάρη. Δεν έχουμε το δικαίωμα αυτό, ιδιαίτερα καθώς δεν έχουμε στα χέρια μας τα πλήρη στοιχεία της εκκαθάρισης. Θέτω όλους τους συμβούλους προ των ευθυνών τους και κυρίως εκείνους που έχουν νομική ιδιότητα».

Σπύρος Σταθούλης: «Δεν απαλλάσονται τα Δ.Σ. των Κοινωφελών Επιχειρήσεων»

Σπύρος ΣταθούληςΟ αντιδήμαρχος Οικονομικών αντέδρασε άμεσα στην τελευταία παρατήρηση της κ. Κ. Ψάλτη, λέγοντας ότι η ψήφιση της εκκαθάρισης δεν απαλλάσει ουδόλως τα διοικητικά συμβούλιά τους, αλλά η απαλλαγή ισχύει μόνο για τον εκκαθαριστή.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, ο πίνακας πληρωμών της εταιρείας θα ελεγχθεί από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου και άρα, οι σύμβουλοι που θα ψηφίσουν δεν φέρουν καμία ευθύνη γι΄ αυτό.

Στην τοποθέτηση του αντιδημάρχου ανταπάντησε η κ. Κ. Ψάλτη, λέγοντας ότι κατά τη συζήτηση των προηγούμενων εκκαθαρίσεων είχε ενημερώσει τον κ. Σπ. Σταθούλη ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία επιβεβαιώνει την άποψή της περί απαλλαγής των Δ.Σ. των εκκαθαρισμένων επιχειρήσεων, την οποία και δεσμεύτηκε να καταθέσει την επόμενη μέρα στο γραφείο του, «προκειμένου να τη λάβετε υπόψη στις επόμενες εκκαθαρίσεις που θα φέρετε στο Σώμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Κουτσουβέλης: «Στο ίδιο έργο θεατές…»

Δημήτρης Κουτσουβέλης«Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε για άλλη μια φορά» παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος της Ενότητας και αντιπρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Κουτσουβέλης, αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα συζητήσεις για τις εκκαθαρίσεις των Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Δήμου.

Όπως υποστήριξε, το Σώμα καλείται να ψηφίσει μία εκκαθάριση χωρίς να έχει τα πλήρη στοιχεία, ενώ ακόμη κι αυτά που έχει στα χέρια του χαρακτηρίζονται από «ελλείψεις και πλημμέλειες». Μάλιστα, αναφερόμενος σε σχετικά σχόλια του εκκαθαριστή, τόνισε ότι «κάτι γνωρίζουμε κι εμείς από εκκαθαρίσεις, γι΄ αυτό θα πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε και να μην προσβάλλεται ο ρόλος μας ως Δημοτικό Συμβούλιο».

Τέλος, ο κ. Δ. Κουτσουβέλης ζήτησε, «έστω και αργά» να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει όπως πρέπει σε μελλοντική συνεδρίαση.

Απουσίες και ψήφιση κατά πλειοψηφία

Τελικώς, το θέμα ψηφίστηκε από τους 22 παρόντες συμβούλους της πλειοψηφίας, αλλά έχει σημασία να καταγραφούν οι απόντες από την αίθουσα της συνεδρίασης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας (λίγο μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα):

Από την πλειοψηφία: Απουσίασαν από την αρχή της συνεδρίασης οι Κατερίνα Ιωάννου, Γιώργος Ιατρίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος (ο κ. Γ. Ιατρίδης απουσίαζε και από την προηγούμενη συζήτηση για εκκαθάριση επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Μ. Παπαδόπουλος είχε αποχωρήσει αρκετά πριν τη συζήτηση εκείνων των θεμάτων).

Από τη μειοψηφία: Απουσίασαν από την αρχή της συνεδρίασης οι Ηλίας Γιαννακάκος και Μαρία Καρανάσιου (στην προηγούμενη συνεδρίαση ο πρώτος είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συζήτηση των επίμαχων θεμάτων, ενώ η δεύτερη απουσίαζε από την αρχή της συνεδρίασης). Πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για την εκκαθάριση της ΚΕΤΕΔΑ αποχώρησαν από την αίθουσα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θανάσης Φωτόπουλος και Μαρία Καρλατήρα και της παράταξης Για Ένα Νέο Μαρούσι, Δορύλαος και Δάμων Κλαπάκης (ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης είχε αποχωρήσει και από την προηγούμενη συζήτηση αντίστοιχων εκκαθαρίσεων).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet