ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ και των… ανίερων συμμαχιών
Πολιτική

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ και των… ανίερων συμμαχιών

Με μία εκτενή ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης καταφέρεται κατά της “συμμαχίας” των τριών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου (ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ, ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ) για τη στάση τους στις πρόσφατες δημαιρεσίες, τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι του συνδυασμού του  “θα σταθούμε αμείλικτοι και άτεγκτοι στον ρόλο και τη θέση που μας έταξε ο λαός του Μαρουσιού, να ελέγχουμε τη διοίκηση στο έργο της και να υπερασπιζόμαστε τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων δημοτών του Αμαρουσίου…”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.

Την Κυριακή 7 – 9 – 2014 εκλέχτηκε το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, η οικονομική επιτροπή, η επιτροπή ποιότητας ζωής και οι αντιπρόσωποι του Δημ. Συμβουλίου Αμαρουσίου στην ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3852/2010 για τους ΟΤΑ (Καλλικράτης).

Για τα ζητήματα των εκλογικών διαδικασιών η στάση μας καθορίζεται από τη θέση μας πως τα Δημοτικά συμβούλια των Δήμων, λειτουργώντας στο πλαίσιο του Καλλικράτη, υλοποιούν την πολιτική του κεντρικού κράτους, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Η συμμετοχή των εκλεγμένων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς γίνεται από θέσεις σύγκρουσης και ρήξης με το θεσμικό οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και τους σχεδιασμούς των δημοτικών αρχών, γι΄ αυτό και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία συμμετοχής – νομιμοποίησης των «εκλογών» γι΄ αυτές τις θέσεις.

Η στάση αυτή επιβάλλεται από την πολιτική εκτίμηση των ορίων των Συμβουλίων, τον τρόπο εκλογής τους (πλειοψηφικό σύστημα με το 60% των εδρών στην πλειοψηφία), αλλά και από:

1) Τον τρόπο λειτουργίας και συνεδριάσεων των Συμβουλίων, όπως καθορίζεται από τον Καλλικράτη, που είναι άκρως αντιδημοκρατικός.

2) Τη διαδικασία εκλογής σε αυτές τις θέσεις, που ο νόμος αυστηρά καθορίζει να είναι μη αντιπροσωπευτική.

3) Την αυθαίρετη αντιμετώπιση όλης της αντιπολίτευσης ως ενιαίο σώμα για την εκλογή των οργάνων διοίκησης.

Η αντιδημοκρατική λειτουργία και τα αυθαίρετα και αυταρχικά πλαίσια εκλογής και λειτουργίας των οργάνων διοίκησης, φαίνονται και από τα παρακάτω:

  • Ουσιαστικά για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα στην τελική διαδικασία εκλογής στο Δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει υποδειχτεί (εκλεγεί) ως υποψήφιος από τις ξεχωριστές συνεδριάσεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
  • Για την ανάδειξη των υποψηφίων της αντιπολίτευσης πρέπει να προηγηθεί ξεχωριστή κοινή συνεδρίαση και να έχει εκλέξει πλειοψηφικά τους δικούς της υποψηφίους που θα θέσουν υποψηφιότητα για τις αντίστοιχες θέσεις στην ψηφοφορία όλου του Συμβουλίου. Δηλαδή, η αντιπολίτευση, ενώ αποτελείται από εντελώς διαφορετικές παρατάξεις, αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σώμα.

Συνεπώς, με βάση τις αρχές μας:

  • Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία μοιράσματος θέσεων της μειοψηφίας και ανταλλαγής στήριξης ή ψήφων, για να εξασφαλίσουμε εκλογή σε αυτές τις επιτροπές ως μέλη τους και δεν αναγνωρίζουμε όλη τη διαδικασία, που δεν αντιστοιχεί καν στην ανάδειξη εκπροσώπων από την κατανομή των ποσοστών με απλή αναλογική.
  • Δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων από ξεχωριστές μυστικές διαδικασίες.

Στην τελική μυστική ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ενιαίο ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υποψηφίων, στην οποία πρέπει να συγκεντρώσουν την έγκριση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου δεν εγκρίναμε με την ψήφο μας την ανάδειξη αυτών των οργάνων και ψηφίσαμε λευκό (εκτός της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής στις οποίες ψηφίσαμε τους εκπροσώπους της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχει, έστω ως παρατηρητής στις επιτροπές αυτές μια αντισυναινετική – αριστερή δύναμη).

Η ανάδειξη των αντιδραστικών – αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων του νόμου του Καλλικράτη, αλλά και η πολιτική υποκρισία των δυνάμεων της πλειοψηφίας (δημοτική αρχή Πατούλη), της μείζονος μειοψηφίας (δημοτική παράταξη Λ. Μαγιάκη – ΣΥΡΙΖΑ & Πασοκογενών), αλλά και μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας (δημοτική παράταξη Κ. Βλάχου) καταδείχθηκαν περίτρανα, τόσο σε σχέση με τη συμφωνία τους γύρω από κομβικά ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, στη βάση όσων ορίζονται από το νομικό πλαίσιο του Καλλικράτη, όσο και στο ζήτημα της επιλογής των προσώπων για τη συγκρότηση του προεδρείου (ο πρόεδρος του Δ. Σ., προερχόμενος από την πλειοψηφία ψηφίστηκε και από τη μείζονα και μέρος της ελάσσονος και αντίστοιχα ψηφίστηκαν ο αντιπρόεδρος –προερχόμενος από την παράταξη Μαγιάκη και ο γραμματέας – προερχόμενος από την παράταξη Βλάχου), προετοιμάζοντας μας για τις ημέρες συναίνεσης και αγαστής συνεργασίας μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος μειοψηφίας, με στόχο την οικοδόμηση του καλλικρατικού μετεκλογικού πολιτικού τοπίου στον Δήμο Αμαρουσίου.

Η ουσιαστική απουσία αντιπολιτευτικού λόγου από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας (παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ) επιβεβαίωσε περίτρανα ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την άνετη και ενισχυμένη επικράτηση της δημοτικής αρχής Πατούλη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αφού οι δεξιές πολιτικές επιλογές και συμμαχίες με τους ΠΑΣΟΚΟγενείς, οι εκπτώσεις και οι συμβιβασμοί στο πολιτικό πρόγραμμα (βελτιώσεις στον Καλλικράτη και όχι κατάργησή του κ.λπ.) οδήγησαν ουσιαστικά στην ενίσχυση της δημοτικής αρχής Πατούλη, αφού το ποσοστό της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ για το Μαρούσι δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 16% των ψήφων, χωρίς να καταφέρει να πλησιάσει ούτε καν το ποσοστό που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος ανοιχτά στήριξε τη συγκεκριμένη παράταξη) στις βουλευτικές ή ευρωβουλευτικές εκλογές στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Το πλαίσιο συναίνεσης που έχει ήδη συναφθεί μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων ΠΑΤΟΥΛΗ – ΜΑΓΙΑΚΗ – ΒΛΑΧΟΥ έδωσε και δίνει το δικαίωμα στη δημοτική αρχή Πατούλη να πανηγυρίζει για ακόμα μια φορά, δήθεν για την εγκαθίδρυση «νέων πολιτικών ηθών» στο Μαρούσι, όπου «όλοι μαζί – ενωμένοι και μακριά από τα κόμματα θα δουλέψουν για το Μαρούσι» και άλλα γραφικά, ώστε να παρουσιάζεται στην τοπική κοινωνία ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων «ενωμένη» πορεύεται και «συναποφασίζει» προς δόξα του Καλλικράτη και της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλει στους ΟΤΑ.

Η μόνη επιλογή που δικαιώνεται είναι η δική μας, αυτή του αταλάντευτου αγώνα ενάντια στον Καλλικράτη και τα μνημόνια, που αυτός έχει φέρει στη λειτουργία των ΟΤΑ, ρίχνοντας νέα και ακόμα πιο δυσβάστακτα οικονομικά βάρη στην πλάτη των δημοτών και γενικότερα των εργαζόμενων, ενάντια στην Ε.Ε. και τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, παλεύοντας για τη διαγραφή των χρεών (δημοτικού και εθνικού) που δε δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά μας τονίζουμε ότι η θλιβερή εικόνα της πόλης μας, αλλά και οι επιλογές της διοίκησης του Δήμου είναι αυτές που βαραίνουν για τη ζωή όλων μας και όχι η όποια συναινετική επιλογή των προσώπων που θα υλοποιήσουν και θα εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική του Καλλικράτη και των μνημονίων στον Δήμο μας, εκχωρώντας ουσιαστικά στο ιδιωτικό κεφάλαιο βασικά, κερδοφόρα τμήματα του δημοτικού έργου με ότι αυτό σημαίνει για τους δημότες του Αμαρουσίου.

Η ανοχή στις ιδιωτικές εταιρίες και στα συμφέροντα των μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου, που μετέτρεψε το Μαρούσι μέσα σε είκοσι χρόνια, σε πόλη – τέρας γεμάτη από τόνους τσιμέντου και γυαλιού, χωρίς υποδομές ( π.χ. αγωγοί ομβρίων υδάτων που λείπουν στο 80% της πόλης μας, χώροι στάθμευσης, χώροι πρασίνου και άθλησης κλπ.), μια πόλη αβίωτη ουσιαστικά για τους κατοίκους της.

Οι ρυθμίσεις του Καλλικράτη και η φιλοσοφία της διοίκησης του Δήμου, με βάση και το Πρόγραμμα του συνδυασμού «Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη», είναι δεδομένο ότι θα φέρουν στην πόλη μας περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς και υπηρεσίες που άπτονται της καθημερινής μας ζωής (καθαριότητα, συντήρηση και λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, συντήρηση και ενίσχυση αστικού πρασίνου, λειτουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών), απογειώνοντας την επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα με δικαιολογία πάντα την «ανάπτυξη» και την κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και του κεφαλαίου.

Ήρθε η στιγμή να οικοδομήσουμε μια ουσιαστική – κινηματική αντιπολίτευση στον Δήμο Αμαρουσίου, ικανή να συγκρούεται και να ανατρέπει τις αντιλαϊκές πολιτικές που μας πλήττουν και όχι να συναινεί και να συνδιαλέγεται με τη δημοτική αρχή Πατούλη, κάνοντας εκπτώσεις και συμβιβασμούς με στόχο δήθεν την κατάκτηση της δημοτικής πλειοψηφίας για να υπηρετήσει τι και ποιους, τους δημότες και τα δικαιώματά τους ή το επιχειρηματικό κεφάλαιο και τις απαιτήσεις του;

Εμείς οι «Εκτός των Τειχών» θα σταθούμε αμείλικτοι και άτεγκτοι στον ρόλο και τη θέση που μας έταξε ο λαός του Μαρουσιού, να ελέγχουμε τη διοίκηση στο έργο της και να υπερασπιζόμαστε τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων δημοτών του Αμαρουσίου, ενάντια στις λογικές που επιβάλλει ο Καλλικράτης και το Μνημόνιο, παλεύοντας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, η οποία θα έρθει, όταν οι ίδιοι οι δημότες πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, μέσα από συνελεύσεις κατοίκων και κινηματικές διαδικασίες, που θα επιβάλλουν και θα υπερασπίζονται τις αποφάσεις τους, χωρίς πλαίσια συναίνεσης και εκπτώσεις στους πολιτικούς μας στόχους.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε.

Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

Δ. Α. Πολυχρονιάδης, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου

Αιρετός & Ανακλητός Εκπρόσωπος στο Δ.Σ. Αμαρουσίου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet