Ενότητα: Οι Δήμοι μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες με το ν/σ για τους ΟΤΑ
Πολιτική

Ενότητα: Οι Δήμοι μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες με το ν/σ για τους ΟΤΑ

«Ευθεία βολή κατά του δημόσιου χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για τη κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες», αναφέρει η δημοτική παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της, το συζητούμενο ν/σ «αγνοώντας εντελώς τη λαϊκή εντολή, αποδίδει στον δήμαρχο που εκλέχτηκε τη δεύτερη Κυριακή το δικαίωμα, ανεξαρτήτως ποσοστού που έλαβε την πρώτη Κυριακή των εκλογών, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, να έχει απόλυτη πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τα ΝΠΔΔ του Δήμου».

Και η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Λευτέρη Μαγιάκη συνεχίζει:

«Αυτό επιτυγχάνεται σε βάρος μικρότερων παρατάξεων, που διαφορετικά θα συμμετείχαν στις επιτροπές. Επιπλέον επιτρέπει, κατά παράβαση κάθε αρχής αναλογικότητας, τη σύμπραξη παρατάξεων παρά μόνο αν σε αυτή συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου. Η Οικονομική Επιτροπή γίνεται υπερ-όργανο και στην ουσία καθορίζει την οικονομική πολιτική του Δήμου χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το τελευταίο μεταβάλλεται σε διακοσμητικό όργανο διαβούλευσης, χωρίς ουσιαστικές διοικητικές αρμοδιότητες.

»Είναι προφανές ότι σχεδιάζεται η παράδοση των νευραλγικών υπηρεσιών και της περιουσίας των Δήμων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Επιδιώκουν τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ, μετατρέποντας τους Δήμους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Είναι αναμφισβήτητο ότι το κόστος αυτών των ιδιωτικοποιήσεων θα το επωμισθούν τελικά οι δημότες.

»Και επειδή προβλέπουν ότι θα υπάρξουν λαϊκές αντιστάσεις φροντίζουν από τώρα να δημιουργήσουν νόθες πλειοψηφίες. Σοβαρές ευθύνες φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε την εκλογή δημάρχου τη δεύτερη Κυριακή, αντί της εκλογής του από το Δημοτικό Συμβούλιο, με προγραμματική συμφωνία μεταξύ παρατάξεων, με δημοσιότητα και διαφάνεια.

»Η παράταξη μας, σε συνέργεια και με άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις, θα προσβάλλει έναν καταφανώς αντισυνταγματικό νόμο.Θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού μετώπου για να μην γίνουν τελικά Α.Ε. οι Δήμοι.

»Για ένα δημοκρατικό και φιλολαϊκό θεσμικό πλαίσιο, χωρίς τις μνημονιακές δεσμεύσεις του Καλλικράτη και του Κλεισθένη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet