Ενότητα: Υπερχρεωμένος ο Δήμος Αμαρουσίου
Πολιτική

Ενότητα: Υπερχρεωμένος ο Δήμος Αμαρουσίου

Σε συνέχεια της ψήφισης του Ισολογισμού έτους 2017 του Δήμου Αμαρουσίου από το Δημοτικό Συμβούλιο, η παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι επισημαίνει ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι «υπερχρεωμένος».

Συγκεκριμένα, η παράταξη, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Αμαρουσίου τον Λευτέρη Μαγιάκη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά από 13 χρόνια διοίκησης Πατούλη, υπερχρεωμένος ο Δήμος Αμαρουσίου

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου αποτυπώθηκε πρόσφατα στη συζήτηση του Ισολογισμού 2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8-1-2019.

Η διοίκηση Πατούλη αφήνει πίσω της ένα υπερχρεωμένο Δήμο με ευθύνη δική της, των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και των μνημονιακών πολιτικών.

Όσες επικοινωνιακές προσπάθειες και αν επιχειρηθούν η εικόνα δεν μπορεί να εξωραϊστεί.

  1. Τα ίδια κεφάλαια του Δήμου, η περιουσία του δηλαδή, ανέρχεται πραγματικά σε 18 εκατ. και απομειώθηκε σε σχέση με το 2007, που ανέλαβε η διοίκηση Πατούλη, κατά 54%!!!
  2. Η συσσωρευμένη ζημία του Δήμου ανέρχεται σε 97 εκατ. έναντι 24 το 2007 δηλαδή αύξηση κατά 304%!!!
  3. Ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος στις Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές με ένα ποσό συνολικού ύψους 158.6 εκατ.(*) που ισοδυναμεί με τέσσερις φορές περίπου τα πραγματικά ετήσια έσοδα του Δήμου. Το αντίστοιχο ποσό το 2007 ήταν 97.0 εκατ. δηλαδή αύξηση κατά 63%. Και αυτό όταν έχουν ήδη παραγραφεί ή και εξοφληθεί από το Κράτος και τον Δήμο χρέη γύρω στα 90 εκατ. Και βέβαια μεταφέρθηκαν στον Δήμο τα χρέη των υπερχρεωμένων δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούσαν επί των προηγούμενων διοικήσεων. Όμως αυτές λειτούργησαν και επί της τωρινής διοίκησης μέχρι και πρόσφατα.
  4. Το ποσό που εισπράχθηκε από τα ανταποδοτικά τέλη το 2016 ανήλθε σε 19,9 εκατ., ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το ίδιο έτος για τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ήταν 15,9 εκατ. Δηλαδή σε περιόδους κρίσης εισπράχθηκαν από τους δημότες και τις επιχειρήσεις της πόλης 4 εκατ. περισσότερα από όσα επιτρέπει ο Νόμος. Η αφαίμαξη των πολιτών στη  δεκαετία 2007-2017, μέσω ανταποδοτικών τελών, ανήλθε σε 70 εκατ. περίπου!!!
  5. Υπάρχει αναξιοποίητο στην Τράπεζα Πειραιώς ένα ποσό ύψους 28,5 εκατ. το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο, πιθανόν για κάλυψη μελλοντικών κρυφών ζημιών, ενώ θα έπρεπε  να είχε διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών της πόλης.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, όσοι στήριξαν αυτές τις πολιτικές στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και όσοι εμφανίζονται σαν συνεχιστές της, αποφεύγουν να πάρουν θέση είτε διά της απουσίας τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, είτε διά της δημόσιας σιωπής τους.

Κανείς δεν μπορεί να μην παίρνει θέση σε αυτά τα θέματα περιοριζόμενος σε επικοινωνιακές γενικολογίες.

Στην ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής μας και υποψήφιος δήμαρχος Λευτέρης Μαγιάκης τόνισε:

«Με αυτή την εικόνα ο Δήμος δεν έχει καμιά δυνατότητα ουσιαστικής ανάπτυξης.

»Θα περιοριστεί στο σημερινό επίπεδο υπηρεσιών που υπολείπεται σημαντικά των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

»Οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν θα αυξηθούν, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου.

»Η νεοφιλελεύθερη συνταγή που ακολουθεί η διοίκηση υπαγορεύει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέσω ιδιωτικοποιήσεων – ΣΔΙΤ με πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών. 

»Απαιτείται μια άλλη πολιτική που όμως κάτω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις λιτότητας δεν είναι εφικτή, αν αυτές δεν ανατραπούν με την πάλη των αιρετών, των δημοτών και των εργαζόμενων στους ΟΤΑ.

  • Διεκδίκηση των νομικά κατοχυρωμένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση. Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων από τις μνημονιακές πολιτικές.
  • Διαγραφή  χρεών, δημοκρατικό και όχι δημαρχοκεντρικό θεσμικό πλαίσιο.
  • Διαφάνεια, έλεγχος,  στελέχωση των υπηρεσιών με υψηλού επαγγελματικού επιπέδου προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Αφοσίωση στον στόχο, συνέπεια, σκληρή και ουσιαστική δουλειά από την πλευρά των αιρετών.

»Και αυτή είναι ακριβώς η πολιτική την οποία εμείς θα δεσμευτούμε απέναντι στους πολίτες ότι θα ακολουθήσουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές».

(*) Περιλαμβάνεται μη λογιστικοποιημένο δάνειο της ΔΕΑΔΑ ύψους 17 εκατ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet