Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου: Συνένοχη η διοίκηση  Αμπατζόγλου στο εγκληματικό για τους εργαζόμενους πλαίσιο πολιτικής
Πολιτική

Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου: Συνένοχη η διοίκηση Αμπατζόγλου στο εγκληματικό για τους εργαζόμενους πλαίσιο πολιτικής

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2024 , που πρότεινε και ενέκρινε η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, έδωσε στη δημοσιότητα η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε εκτενέστατη ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη αναφέρει:

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2024 , που πρότεινε και ενέκρινε η διοίκηση του Δήμου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. δίνει μια σαφή εικόνα, μέσω των δημοσιονομικών ορίων και των δεσμεύσεων που περιέχει, των βαθειά αντιλαϊκών πολιτικών κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της και για την επόμενη τετραετία.

Ανταποκρινόμενη στο κατεπείγον έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, μακριά από κάθε ίχνος διεκδίκησης, ασπάζεται με ζήλο τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και της κυβέρνησης της Ν.Δ., μαζί και των προκατόχων της, και υποβάλλει ισοσκελισμένους στόχους εσόδων – εξόδων για τα έτη 2021-2024, που συμμορφώνονται μέχρι κεραίας με τις κυβερνητικές απαιτήσεις.

Αυτό το έγγραφο, στα βασικά ζητούμενά του εκφράζει την κοινή πολιτική δέσμευση των κομμάτων, των διοικήσεων και των παρατάξεων, που στηρίζουν στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξής.

Με οδηγό τις κατευθύνσεις των μνημονίων διαρκείας, τους στόχους υπέρ του κεφαλαίου και τα ασφυκτικά δημοσιονομικά όρια για τις λαϊκές ανάγκες, ορίζει ότι:

  • Θα παραμείνει καθηλωμένη, αν δεν μειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στον Δήμο μας, η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης τουλάχιστον μέχρι το 2024.
  • Θα παραμείνουν «παγωμένοι» στα σημερινά όρια της φτώχειας οι κάθε είδους πόροι για την κοινωνική πολιτική και τις υπηρεσίες, που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια.
  • Στο πρόγραμμα έργων και επενδύσεων θα παραμείνουν ο «πάμφτωχος συγγενής»”, στα αζήτητα της «ανάπτυξης για όλους» (όπως γίνονταν και με τη «δίκαιη ανάπτυξη» πριν), οι οξυμένες ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, οι υποδομές σε υγεία, παιδικούς σταθμούς, σχολική στέγη κ.ά. για να δοθεί το βάρος στις αναπτυξιακές προτεραιότητες που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό, άλλωστε, διαμηνύει και η σχετική εγκύκλιος, αφού, με βάση αυτή, η όποια χρηματοδότηση από ΠΔΕ (και ΕΣΠΑ) κινείται στη γνωστή «πεπατημένη», με την κύρια αναφορά της να γίνεται στα ήδη ενταγμένα και εγκεκριμένα έργα και στις ίδιες γνωστές υπέρ των κερδών του κεφαλαίου προτεραιότητες.
  • Περιφέρειες και Δήμοι θα συμβάλλουν στην καθήλωση των μισθών, στην παραπέρα μείωσή τους αν τους χρειαστεί, στις με το σταγονόμετρο προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Τα μόνα «έσοδα» των δήμων που θα αυξάνονται θα είναι αυτά που αφορούν κάθε είδους ανταποδοτικά τέλη και φόρους, δηλαδή η διευρυμένη φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι αντιμέτωπα και με τη μέγγενη των πλειστηριασμών.

Πάνω σε αυτό το βασικό πλαίσιο κατευθύνσεων έρχεται να βάλει το δικό της «καλώς έχει» η διοίκηση Αμπατζόγλου, ώστε να συμβάλλει στο λεγόμενο «βασικό σενάριο του ενιαιοποιημένου προϋπολογισμού των ΟΤΑ για το 2021-2024», και το οποίο, μετά την ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή, θα έχει στόχο ισοζυγίου δεσμευτικό για το σύνολο των φορέων της. Δεν συναινεί απλώς, αλλά συμβάλλει ενεργητικά στην εξειδίκευση και την εφαρμογή του στο Μαρούσι, συμμορφούμενη με τις απαιτούμενες «ρεαλιστικές εκτιμήσεις» της εγκυκλίου.

Αποδεικνύεται έτσι συνένοχη στο εγκληματικό για τους εργαζόμενους πλαίσιο πολιτικής, το οποίο στη συνέχεια επικαλείται ως άλλοθι για να δικαιολογηθεί, όταν γίνεται ολοφάνερη η πλήρης αναξιοπιστία της στις ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις της ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες τους.

Πλαίσιο πολιτικής που στοχεύει ώστε το μεγάλο μέρος των αντλούμενων πόρων να τροφοδοτεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και οι πενταροδεκάρες να πηγαίνουν για τις λαϊκές ανάγκες.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου 2021-2024 του Δήμου Αμαρουσίου, και βάσει σύγκρισης τα αποτελέσματα του έτους 2019, ως Λαϊκή Συσπείρωση:

  • Καταγγέλλουμε τη μείωση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης κατά 15,6% (από 8,64 εκατ. ευρώ στα 7,29 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ τον χρόνο ανά κάτοικο, λιγότερα από 30 λεπτά την ημέρα! Με ό,τι αυτό σημαίνει, ιδίως για έργα και υπηρεσίες που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, η επιχορήγηση των οποίων από κεντρικούς δημόσιους πόρους (ΠΔΕ και ΕΣΠΑ) μειώνεται κατά 23% (από 592 χιλ. ευρώ σε 456 χιλ. ευρώ).
  • Καταγγέλλουμε την προβλεπόμενη αύξηση κατά 11,6% (από 14,41 εκατ ευρώ σε 16,08 εκατ. ευρώ) των ανταποδοτικών τελών και δικαιωμάτων που εισπράττονται τοπικά και την αύξηση των εσόδων από φόρους και τέλη κατά 18,5% (από 5,51 εκατ. ευρώ σε 6,53 εκατ. ευρώ ), δηλωτικό των προθέσεων του κ.Αμπατζόγλου και των πολιτικών του συνεταίρων να διευρύνεται η τοπική φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.
  • Καταγγέλλουμε το «πάγωμα» των κονδυλίων για τους μισθούς που θα μεταφραστεί σε καθήλωση των μισθών, «πάγωμα» των προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων, τη διατήρηση και επέκταση του «Μεσαίωνα» της ελαστικής εργασίας, των συμβασιούχων και των «οχταμηνιτών». Γεγονός που σε συνδυασμό και με την καθήλωση σε χαμηλά επίπεδα των λειτουργικών δαπανών, ορθώνει όλο και περισσότερα εμπόδια στην προσπάθεια των υπηρεσιών του Δήμου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Κατάσταση που σκόπιμα συντηρεί μέσω και του νέου Μεσοπρόθεμου η δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της αντεργατικής και όχι μόνο, επιδίωξής της να κάνει πιο εύπεπτο στη λαϊκή συνείδηση το σχέδιό της για την όλο και βαθύτερη ιδιωτικοποίησή τους.
  • Καταγγέλλουμε ότι οι δαπάνες για επενδύσεις μένουν καθηλωμένες στα ίδια χαμηλά επίπεδα στο 9% των αντίστοιχων Π/Υ εξόδων (από 4,15 εκατ. ευρώ στα 4,53 εκατ. ευρώ), ενώ οι δαπάνες για την αποπληρωμή των δανείων κυμαίνονται περί τα 3,85 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κάτι λιγότερο από τις ετήσιες δαπάνες για το
    πρόγραμμα επενδύσεων και σίγουρα πολλαπλάσιο από το ποσό που διατίθεται για έργα και παρεμβάσεις που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι εκπρόσωποί της στο Δημοτικό Συμβούλιο απορρίπτουν, αντιμάχονται τη λογική για το πώς οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής. Στέκονται απέναντι στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις των αστικών κυβερνήσεων, όπως της σημερινής και της προηγούμενης, αποκαλύπτουν τα αντιλαϊκά τους σενάρια.

Για αυτό και καταψηφίσαμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2021 – 2024 του Δήμου Αμαρουσίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους συνταξιούχους του Δήμου Αμαρουσίου να παλέψουν για:

  • Την πλήρη χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με σχέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.
  • Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές κ.λπ.
  • Τη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές δομές στήριξης και φροντίδας του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, για τη λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους
  • Να βάλουν στο στόχαστρό τους τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν, τις διεθνείς συμμαχίες του, την εξουσία του στην κεντρική και την τοπική της έκφραση.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξει ο αρνητικός για τον λαό συσχετισμός δυνάμεων, να ανοίξει ο δρόμος ώστε να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του, ως προϋπόθεση για τη σχεδιασμένη ανάπτυξη με κριτήριο τις δικές του διευρυμένες ανάγκες, τη λαϊκή ευημερία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet