ΛΑ.ΣΥ. Αμαρουσίου: Προϋπολογισμός Δήμου 2021 – Στο στόχαστρο ξανά το λαϊκό εισόδημα και οι λαϊκές ανάγκες
Πολιτική

ΛΑ.ΣΥ. Αμαρουσίου: Προϋπολογισμός Δήμου 2021 – Στο στόχαστρο ξανά το λαϊκό εισόδημα και οι λαϊκές ανάγκες

Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2021 του Δήμου Αμαρουσίου από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου σημειώνει ότι «σε συνθήκες συνεχιζόμενης καραντίνας, με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να μετρούν κάθε μέρα εκατόμβες θυμάτων, συζητήθηκε εφέτος από το Δ.Σ. ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2021».

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου αναφέρει:

Σε συνθήκες, επίσης, με δεδομένες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχει ήδη πλήξει εκατομμύρια εργαζόμενους, επαγγελματίες, συνταξιούχους με φτώχεια και ανεργία, ενώ πολλοί συμπολίτες μας παλεύουν να επιβιώσουν με «εισόδημα» κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Με αυτά τα δεδομένα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού, όπως ανάδειξαν οι δημοτικές σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Μαρία Καρλατήρα και Ειρήνη Σίμου, αποκαλύπτουν ακόμη πιο έντονα τις αντιλαϊκές προτεραιότητες της διοίκησης Αμπατζόγλου, το πώς αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που ταλανίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης, υποβαθμίζοντάς τα στην ουσία σε ζητήματα 2ης κατηγορίας.

Αδιάψευστος μάρτυρας ο Π/Υ του 2021, κομμένος και ραμμένος στις κυβερνητικές οδηγίες για την υπερφορολόγηση σε τοπικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, που σηκώνουν στις πλάτες τους το 70% των συνολικών λειτουργικών πόρων του Δήμου, και την ταυτόχρονη στέρησή τους από υπηρεσίες και υποδομές επιτακτικής ανάγκης.

Προϋπολογισμός ευθυγραμμισμένος πλήρως με τους σκοπούς του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου 2018-2022 για αυξήσεις στα ίδια έσοδα των Δήμων (φόρους-τέλη), που συνεπάγεται παραπέρα μείωση  των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ),  που τείνει να ξεπεράσει πανελλαδικά το 68% σε σχέση με το 2011.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα:

Tα ποσά που θα δοθούν το 2021 στην Αυτοδιοίκηση (Δήμους και Περιφέρειες) καταγράφονται σε 2.560 εκατ. ευρώ, ανεπαρκέστατο ποσό αφού δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις αμοιβές προσωπικού, που προϋπολογίζονται σε 2.609 εκατ. ευρώ.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος το έλλειμμα αυτό της κρατικής χρηματοδότησης καλούνται να το καλύψουν τα λαϊκά νοικοκυριά με δεκάδες δημοτικά τέλη και φόρους.

Έτσι και στο Μαρούσι:

Από τα τακτικά έσοδα του Δήμου, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2021 (29,75 εκατ. ευρώ ), η κρατική συμμετοχή περιορίζεται στο 23,2%  (6,91 εκατ. ευρώ), από 27% στον Π/Υ του 2020.

Αντίθετα το 76,8% (22,84 εκ ευρώ ), από το 73% στον Π/Υ του 2020, προέρχεται από τοπικούς φόρους και τέλη, τα λεγόμενα «ίδια έσοδα». Από αυτά, τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ο μεγαλύτερος βραχνάς για τη λαϊκή οικογένεια, καλύπτουν τα 14,08 εκατ. ευρώ, που ανεβαίνουν στα 18,8 εκατ. αν πάρουμε υπόψη και τα τέλη 4ου τριμήνου (εδώ του 2020), που εισπράττονται πάντα τον επόμενο χρόνο ως «έκτακτα έσοδα». Και είναι χαρακτηριστικό ότι η εισπραξιμότητα από τα τέλη αυτά ξεπερνά κάθε χρόνο την προβλεπόμενη στον Π/Υ.

Όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών, ο προϋπολογισμός είναι μια αντιγραφή των προηγούμενων ετών και διατίθεται κυρίως σε πάγια λειτουργικά έξοδα του Δήμου, με αποτέλεσμα ελάχιστα να απομένουν για έργα και από αυτά μικρό μόνο μέρος για έργα άμεσης προτεραιότητας για την εργατική τάξη, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τα λαϊκά στρώματα στο Μαρούσι.

Το ποσό των 13.725 εκατ. ευρώ, που προϋπολογίζεται για το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων, είναι καθαρά εικονικό αν πάρουμε υπόψη ότι για το 2020 (11.657 εκατ. ευρώ ) μόνο το 13,63% (1.589 εκατ. ευρώ) θα υλοποιηθεί. Όσο για τις υπηρεσίες εκείνες, τα έργα των οποίων έχουν άμεση ανάγκη τα λαϊκά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι στον Δήμο, το αποτέλεσμα είναι ακόμη χειρότερο:

Πρόκειται για τις υπηρεσίες Ύδρευσης, Άρδευσης και Αποχέτευσης, Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού και Πολιτισμού – Αθλητισμού – Κοινωνικής Πολιτικής, με Π/Υ έργων 7.639.919 εκατ. ευρώ το 2020, από τα οποία θα υλοποιηθεί εντέλει μόλις το 9,28% (709.281 ευρώ), δηλ. 9,8 ευρώ ανά κάτοικο!  

Άλλη μια απόδειξη ότι ο Δήμος, ετσι όπως τον οραματίζεται η διοίκηση Αμπατζόγλου -σε συνέχεια των προκατόχων της- και τον προβλέπει για το 2021, συμπυκνώνεται σε μια και μόνο φράση «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», ως βασικές αρχές για την «υγιή» -για το εκμεταλλευτικό σύστημα- λειτουργία του.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Το πρόβλημα με την έλλειψη εργαζόμενων στον Δήμο παραμένει σοβαρό. Μείωση προσωπικού, πρόσκαιρες αλλά, λειψές κι αυτές, προσλήψεις με τις «ελαστικές» λεγόμενες (για άθλιες πρόκειται) σχέσεις εργασίας να παίρνουν το «πάνω χέρι», παραπέρα εντατικοποίηση σε καίριους τομείς, όπως π.χ. είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, αποτυπώνουν μια κατάσταση που επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Κατάσταση, που συντηρείται και προωθείται ως άλλοθι με στόχο να προχωρήσουν παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου βρίσκεται σταθερά σε γραμμή καταγγελτικής, τεκμηριωμένης αντιπαράθεσης με την εφαρμογή της πολιτικής αυτής στο Δήμο μας και γενικότερα, που στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης «δίκαιης ανάπτυξης» στόχο έχει να αυγατίσει τα κέρδη του κεφαλαίου.

Οι δικές μας προτεραιότητες είναι οι λαϊκές ανάγκες για ζωή με δικαιώματα. Αυτό, στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης, σημαίνει εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών της Αυτοδιοίκησης, μαζί και του Δήμου μας, και κάλυψη όλων των βασικών έργων υποδομής, περιβαλλοντικής διαχείρισης και θωράκισης απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Να μειωθούν δραστικά τα τέλη καθαριότητας στην προοπτική κατάργησής τους με ταυτόχρονη πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου. Εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας  των της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παραχώρησης δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, των ΣΔΙΤ.  δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους.

Απαιτούμε επαρκή και άμεση στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και δομών (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ κ.ά.) με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα και με ταυτόχρονη διάθεση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων για προνοιακές, αθλητικές, πολιτιστικές υποδομές. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους για υλοποίηση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και άλλους κινδύνους, από ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας-Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία να λάβουν τα μέτρα τους. Στη νέα δύσκολη χρονιά, που τους ετοιμάζουν Δήμος, Περιφέρεια, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, να δώσουν μαχητική, δυναμική απάντηση. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να συγκροτήσουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία κόντρα στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-κυβέρνησης-τοπικής διοίκησης. Να διεκδικήσουν την αναπλήρωση των απωλειών των χρόνων της κρίσης, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους στον δρόμο του αγώνα να γίνουν αυτοί κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet