«Με τα χρήματα του Μαρουσιώτη πλουτίζουν οι εργολάβοι»
Πολιτική

«Με τα χρήματα του Μαρουσιώτη πλουτίζουν οι εργολάβοι»

Με τη… δεύτερη, αλλά όχι χωρίς αντιδράσεις, κατάφερε η διοίκηση του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση της μελέτης βιωσιμότητας για τη μακροχρόνια παραχώρηση της εκμετάλλευσης του οδοφωτισμού σε ιδιώτη, με παράλληλη εκχώρηση μέρους των ανταποδοτικών τελών.

Ο τίτλος του άρθρου αποτυπώνει την κοινή συνισταμένη των όσων υποστηρίχθηκαν από σύσσωμη τη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, ο πρόεδρος του οποίου τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Άδειασε η αίθουσα του Δ.Σ.Πιο ενδιαφέρον ο αγώνας του Ολυμπιακού

Η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα (η σχετική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα), αν και σε μεγάλο τμήμα της διεξήχθη μπροστά σε αρκετά άδεια έδρανα, αφού κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι προτίμησαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ, που μεταδιδόταν εκείνη την ώρα στο καφέ απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο.

Επίσης, μετά από μία εμβόλιμη παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων επί του θέματος, αποχώρησε από την αίθουσα και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, για να αποσυρθεί στον 3ο όροφο του δημαρχείου, όπου συναντήθηκε με αυτοδιοικητικούς παράγοντες (αν και η επίσημη εκδοχή που δόθηκε ήταν ότι η συνάντηση είχε ως στόχο την προετοιμασία ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, παρουσία και του υπουργού Π. Κουρουμπλή, που ήταν την επομένη, κάποιες «κακές γλώσσες» έκαναν λόγο για συνάντηση που είχε ως «ατζέντα» τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία).

Γιώργος ΠατούληςΕπί της ουσίας του θέματος, ο κ. Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι δεν «ανακαλύπτει τον τροχό», αλλά ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν λάβει κι άλλοι ευρωπαϊκοί δήμοι, προσθέτοντας ότι η πρόταση της διοίκησης θα έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τους δημότες, αλλά και θα καταστήσει ακόμη πιο φιλικό στο περιβάλλον τον Δήμο Αμαρουσίου. Αιτιολόγησε δε την προσφυγή στην ιδιωτική πρωτοβουλία με την έλλειψη προσωπικού και δη εξειδικευμένου, στον Δήμο, που δεν του επιτρέπει την εφαρμογή μία τέτοιας «καθολικής παρέμβασης» στον τομέα του οδοφωτισμού.

Στον αντίποδα, η μειοψηφία μίλησε για εκχώρηση άλλης μίας δημοτικής λειτουργίας, με την πρόφαση της έλλειψης προσωπικού, η οποία θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο θέσεις εργασίας στον Δήμο. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της τόσο με τη διάρκεια της παραχώρησης, όσο και με την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών, κάνοντας ευθέως λόγο για «πλουτισμό των εργολάβων στην πλάτη του Μαρουσιώτη».

Ειδικότερα, στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, έγιναν και οι εξής παρεμβάσεις:

Σπύρος Κωνσταντάς – Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου

Σπύρος ΚωνσταντάςΟ πρόεδρος του Σωματείου αναρωτήθηκε εάν κλήθηκαν οι 6-7 ηλεκτρολόγοι του Δήμου να πουν εάν μπορούν να αναλάβουν ή όχι τη συγκεκριμένη εργασία, που εκχωρείται στους ιδιώτες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ουδέποτε έγινε αυτό.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι είναι στον στρατηγικό σχεδιασμό της να μην αφήσει «καμία υπηρεσία του Δήμου όρθια», προσθέτοντας ότι «μεθοδεύει» την αποψίλωση των υπηρεσιών για να της «ξεπουλά» στη συνέχεια στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Επανέλαβε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου ξεκάθαρα «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργολάβων» και προειδοποίησε ότι απόφαση του Σωματείου είναι να σταματά κάθε εργολάβο που θα μπαίνει στο Μαρούσι, προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών και να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας στον Δήμο.

Βασίλης Πετρόπουλος – Γενικός Γραμματέας ΠΟΕ-ΟΤΑ

Βασίλης ΠετρόπουλοςΣτην παρέμβασή του, ο γ.γ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ μίλησε για «δυσάρεστη πρωτοπορία» του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ, αφού ο Δήμος σπεύδει πρώτος να εφαρμόσει κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Φέρνοντας το παράδειγμα του Δήμου Χερσονήσου, στην Κρήτη, ο κ. Β. Πετρόπουλος τόνισε ότι «κάποιοι το παίζουν τάχα μου επενδυτές με τα λεφτά των δημοτών» και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να βάλουν με την ψήφο τους φραγμό στα συγκεκριμένα σχέδια ιδιωτικοποίησης, όχι μόνο στο Μαρούσι, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Λευτέρης Μαγιάκης – Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι

Λευτέρης ΜαγιάκηςΕπεσήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να λάβει μία απόφαση, όχι για την αναγκαιότητα του έργου, την οποία αποδέχονται όλοι, αλλά για το ποιος θα χρηματοδοτήσει το έργο. Στο σημείο αυτό, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο Δήμος έχει εκείνα τα «εργαλεία» που του επιτρέπουν να χρηματοδοτήσει το έργο και μάλιστα με σαφώς μικρότερο κόστος, απ΄ ό,τι εάν το αναθέσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία (αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κοινοτικά προγράμματα, αλλά και στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων).

Ο κ. Λ. Μαγιάκης είπε ότι η διοίκηση παραπλανά το Δημοτικό Συμβούλιο αποκρύπτοντας την ύπαρξη αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων. Την ίδια στιγμή επανέφερε παλαιότερη καταγγελία της παράταξής του ότι την οκταετία 2007 – 2014 τα παρακρατηθέντα από τον Δήμο ανταποδοτικά τέλη ανήρχοντο σε 51 εκατ. ευρώ, ποσό που άνετα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η «αναπαραγωγή» από πλευράς Δήμου της προσπάθειας που γίνεται να απαξιωθεί το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, δήλωσε ότι η παράταξή του θέλει έναν Δήμο «που θα επιστρέφει τα χρήματα που παίρνει από τους δημότες ως ανταποδοτικά στην ίδια την πόλη».

Κώστας Βλάχος – Μαρούσι η πόλη μας

Κώστας ΒλάχοςΟ κ. Κ. Βλάχος συμφώνησε με την αναγκαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης του έργου, η οποία ωστόσο -όπως είπε- ακυρώνεται από τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει, μιλώντας για «ασάφειες» και «αδυναμίες» στην πρόταση της  διοίκησης.

Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν «τα εργασιακά εισοδήματα σε κέρδη των εργολάβων» και μάλιστα σε έναν Δήμο, ο δήμαρχος του οποίου εκπροσωπεί και τους άλλους δήμους της χώρας, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Τέλος, προασπίστηκε και ο ίδιος την καλή δουλειά που κάνει το προσωπικό του Δήμου, ζητώντας να μην υποτιμάται η αποτελεσματικότητά του.

Θανάσης Φωτόπουλος – Λαϊκή Συσπείρωση

Θανάσης ΦωτόπουλοςΟ επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι η διοίκηση «υπηρετεί πιστά τις αντεργατικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε.», φροντίζοντας μόνο για «την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Εστίασε στο γεγονός ότι ο επενδυτής θα χρησιμοποιήσει «το ζεστό χρήμα των δημοτών», ενώ τόνισε ότι τα ανταποδοτικά τέλη είναι μόνο για τον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και για την καθαριότητα, άρα ο επιχειρηματίας θα «βάλει χέρι και στα τελευταία».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν ο επιχειρηματίας κρίνει, σε λίγο καιρό, ότι δεν τον συμφέρει η επένδυση και την εγκαταλείψει, φέρνοντας ως παραδείγματα περιπτώσεις black out σε χώρες του εξωτερικού εξαιτίας αυτού του λόγου.

Τέλος, ο κ. Θ. Φωτόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα της πόλης να βάλουν φραγμό σε αυτές τις «αντιλαϊκές πολιτικές», που -όπως είπε- δεν θα σταματήσουν εδώ.

Ηλίας Αντωνόπουλος – Για ένα Νέο Μαρούσι

Ηλίας ΑντωνόπουλοςΟ κ. Ηλ. Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι η επιλογή της διοίκησης, υπό τη δικαιολογία των όποιων ελλείψεων σε δημοτικό επίπεδο, να παραχωρήσει την εκμετάλλευση του οδοφωτισμού σε ιδιώτες, μπορεί να δώσει μία πρόσκαιρη λύση, την οποία ωστόσο θα κληθούν να πληρώσουν πολύ ακριβά οι δημότες στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, χαρακτήρισε ως «φτωχές» τις διευκρινήσεις που δόθηκαν για τον τρόπο κατάρτισης της σχετικής μελέτης και των όλων διαδικασιών.

Τάσος Σπυρόπουλος – Εκτός των Τειχών

Τάσος ΣπυρόπουλοςΟ κ. Τ. Σπυρόπουλος χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία των εργαζομένων για απώλεια των θέσεων εργασίας του, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή περιορίζεται μόνο σε προσωπικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Τόνισε ότι η διάρκεια της σύμβασης είναι πολύ μεγάλη, ενώ θεώρησε ότι δεν υπήρξαν επιχειρήματα γιατί το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί από υπηρεσίες εκτός του Δήμου.

Για την ανυπαρξία εξειδικευμένου προσωπικού, είπε ότι γι΄ αυτό μπορεί να βρεθούν λύσεις, μέσω της επιμόρφωσής του, ενώ η έλλειψη προσωπικού είναι κάτι που πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Για τον ίδιο, όλη η «φασαρία» γίνεται για να «μπει εργολάβος στον Δήμο» και μάλιστα σε μία «επένδυση εκ του ασφαλούς», ενώ έκρινε ότι η ανάθεση το έργου σε ιδιώτη θα «φορτώσει» με νέα κόστη τον δημότη.

Νώντας Γαρδέλης – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Νώντας ΓαρδέληςΟ πρόεδρος του Σώματος αναφέρθηκε στη συνεχή μείωση των εισπραχθέντων δημοτικών τελών, αντιπαραβάλλοντάς την με τη μη επιστροφή όλων των ανταποδοτικών τελών στον δημότη.

Επίσης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση αφορά τη μελέτη και όχι το έργο και ότι κάποιοι «βιάζονται να πάνε από το Α στο Ω».

Ο κ. Ν. Γαρδέλης αναρωτήθηκε γιατί κατηγορείται η δημοτική Αρχή ότι δίνει λεφτά στον ιδιώτη σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο, αφού το ίδιο συμβαίνει με κάθε διαγωνισμό που κάνει. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν μόνο εργαζόμενοι του Δήμου, αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που επωφελούνται από την ανάθεση έργων. Παρ΄ όλα αυτά, διαβεβαίωσε, σε όλους τους τόνους, ότι η διοίκηση θα διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας στον Δήμο και δεν θα απολυθεί κανείς.

Επίσης, ενημέρωσε ότι οι υπάλληλοι του Δήμου θα μάθουν πώς λειτουργεί όλο το σύστημα, οπότε δεν τίθεται θέμα τι θα γίνει, εάν ο εργολάβος εγκαταλείψει στο μέλλον τη συγκεκριμένη επένδυση.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση που έχει υποστεί το προσωπικό του Δήμου, αιτιολογώντας την ανάγκη της προσφυγής στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και στη χρησιμοποίηση εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. ΠΙΤΣΟΥΛΑΚΗ

    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΤΙΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΗΘΕΙ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ; ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΟΦΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Ο ΔΗΜΟΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet