Οι απόψεις της Ενότητας για την απαλλαγή από δημοτικά τέλη & τα ΒΑΕ
Πολιτική

Οι απόψεις της Ενότητας για την απαλλαγή από δημοτικά τέλη & τα ΒΑΕ

Συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα, για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη και εκπροσώπων παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι εκπροσωπήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κούκουζα (επειδή ο επικεφαλής της, Λευτέρης Μαγιάκης βρισκόταν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ) και η παράταξη Μαρούσι η Πόλη μας από τον επικεφαλής της Κώστα Βλάχο. Οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας δεν προσήλθαν στη συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι κατέθεσε τις απόψεις της παράταξης για τα δύο ζητήματα που έχουν απασχολήσει την Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της παράταξης, είναι οι ακόλουθες:

Α. Για τη φημολογούμενη κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ο κ. Πέτρος Κούκουζας, αφού δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση της παράταξης σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, επεσήμανε πως στο παρόν πολυνομοσχέδιο, δεν υπάρχει καμία διάταξη από την οποία να προκύπτει κάποιος παρόμοιος σχεδιασμός από την κυβέρνηση.

Η δυνητική διατύπωση στο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας του Ιούλη (3ο μνημόνιο), θα πρέπει να βρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εγρήγορση ώστε να μην εφαρμοστεί καμία αλλαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα. Σε αυτό το σημείο, επεσήμανε, τις ευθύνες των δήμων που δεν έχουν προχωρήσει στον απαραίτητο διαχωρισμό των πραγματικών εργαζομένων στην καθαριότητα, από αυτούς που ενώ έχουν προσληφθεί με ειδικότητες του τομέα καθαριότητας, εργάζονται σε γραφεία, περιβάλλον που δεν συνιστά αιτιολογία για να ασφαλίζονται με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, σύμφωνα με καταγγελίες και του σωματείου των εργαζομένων του δήμου Αμαρουσίου.

Β. Για τη διάταξη που αφορά στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που έχουν συνάψει συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ ή τους ΟΤΑ, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν παρέχονται εκ μέρους του οικείου Δήμου οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ο εκπρόσωπος της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, είπε πως ακόμα και αυτή η, σαφώς βελτιωμένη από τη αρχική, διάταξη οδηγεί σε ουσιαστική μείωση των εσόδων των δήμων, άνιση μεταχείριση των πολιτών και των λοιπών επιχειρήσεων, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών και συνεπώς, η παράταξη είναι αντίθετη.

Επίσης επεσήμανε, τη φράση από την επιστολή του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη: «η δημοσιονομική ισορροπία και ο σεβασμός στην αυτοτέλεια των ΟΤΑ δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση, με μόνο γνώμονα τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές», με την οποία συμφώνησαν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Τέλος ο κ. Πέτρος Κούκουζας διατύπωσε την άποψη ότι «και οι δήμοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης καθώς με την πολιτική της μη απόδοσης του συνόλου των ανταποδοτικών τελών που εισπράττουν, δίνουν άλλοθι και αφορμές στην τρόικα να επιβάλλει ολέθριες πολιτικές για τους δήμους». Τόνισε, επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι, «ο Δήμος Αμαρουσίου, με επίσημα στοιχεία, δεν έχει αποδώσει την τελευταία 7ετία της διοίκησης Πατούλη 51 εκατομμύρια ευρώ, από τα ανταποδοτικά τέλη που έχει εισπράξει, στις αντίστοιχες υπηρεσίες, έχοντας με αυτό τον τρόπο επιβαρύνει υπέρμετρα τους δημότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υπερβολικά υψηλά δημοτικά τέλη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet