Ποιον όρο θέτουν οι Εκτός των Τειχών για να συζητήσουν με την Ενότητα
Τ. Σπυρόπουλος - Εκτός των Τειχών
Πολιτική

Ποιον όρο θέτουν οι Εκτός των Τειχών για να συζητήσουν με την Ενότητα

Τη μη συμμετοχή των δυνάμεων «εθνικιστικού-ξενοφοβικού προσανατολισμού, όπως το ΕΠΑΜ (ΕΝΑΜ)» θέτει η δημοτική κίνηση Εκτός των Τειχών, που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου από τον Τάσο Σπυρόπουλο, προκειμένου να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τη δημοτική παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι και να συζητήσουν τις προοπτικές συγκλίσεων.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης αναφέρονται τα εξής:

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές αποτελούν μια ευκαιρία να εκφραστεί στον Δήμο μας μια πλατιά συσπείρωση όλων των ριζοσπαστικών, αντιδιαχειριστικών, αριστερών και αντικαπιταλιστικών δυνάμεων απέναντι τόσο στην αντιδραστική πολιτική της δημοτικής αρχής Πατούλη όσο και στις κεντρικές αντιλαϊκές επιλογές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για τους Δήμους και ευρύτερα.

Από τη μία η δημοτική αρχή Πατούλη – πίσω από μια υποκριτική αντικυβερνητική ρητορική – προωθεί τις κεντρικές επιλογές κυβέρνησης/Ε.Ε. για τους Δήμους (ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, εμπορευματοποίηση κοινωνικών παροχών, ξεπούλημα των δημόσιων χώρων, προώθηση ΣΔΙΤ και ελαστικής εργασίας κ.λπ.).

Από την άλλη η κυβέρνηση, με τον «Κλεισθένη Ι», προχωρά την μετατροπή των Δήμων σε «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας και στην πλήρη υποταγή των Δήμων στις επιταγές της αγοράς, ενισχύοντας τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την ανταποδοτικότητα στις κοινωνικές παροχές και την αύξηση των φόρων στα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα η οικονομική ασφυξία συνεχίζεται, οι κακοπληρωμένες και ελαστικές θέσεις εργασίας γίνονται κανόνας και τα εργατικά ατυχήματα-εγκλήματα στους Δήμους αυξάνονται.

Απέναντι σε αυτά πιστεύουμε ότι απαιτείται ένα μαζικό κίνημα αντίστασης, ρήξης και ανατροπής για την αποτελεσματική διεκδίκηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας. Αλλά και μια Αριστερά που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα σηκώσει το γάντι της αναμέτρησης απέναντι στη βάρβαρη επίθεση, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά.

Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίσαμε καταρχάς θετικά την πρόσκληση της «Ενότητας Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι» και δεσμευτήκαμε ότι θα εξετάσουμε το πολιτικό πλαίσιο που δημοσίευσε. Σε αυτή τη βάση θα εξετάσουμε τις όποιες δυνατότητες συγκλίσεων. Έτσι και αλλιώς, η θέλησή μας για κοινή δράση στο μαζικό κίνημα με όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις είναι δεδομένη και έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Εξαρχής θέσαμε έναν και μόνο όρο για να προχωρήσει αυτή η συζήτηση. Ο όρος ήταν να μην συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση δυνάμεις εθνικιστικού-ξενοφοβικού προσανατολισμού, όπως το ΕΠΑΜ (ΕΝΑΜ). Δυνάμεις που καλούσαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια – τα οποία όπως έχουμε δει το τελευταίο διάστημα ανοίγουν τον δρόμο στην επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και την επανανομιμοποίησή της στο πολιτικό σκηνικό – και που έχουν εκφράσει απαράδεκτες ξενοφοβικές-ρατσιστικές απόψεις.

Άρα, κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται να υπάρχει από κοινού συμφωνία και δέσμευση για τη μη συμμετοχή τέτοιου είδους δυνάμεων στη μεταξύ μας συζήτηση, ούτε επίσης κάποιου είδους συνεργασία μαζί τους με οποιοδήποτε τρόπο.

Η καταπολέμηση τέτοιων απόψεων θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη, όχι μόνο γιατί σε αυτές είναι αντίθετη η πλειοψηφία του λαού που αγωνίζεται, αλλά και γιατί τέτοιες απόψεις λειτουργούν ως «Δούρειος Ίππος» για να διασπάται η τάξη μας και να αποκρύπτονται οι πραγματικοί ένοχοι για την εξαθλίωση (κυβέρνηση/Ε.Ε./κεφάλαιο). Για εμάς το κύριο είναι η ενότητα όλων των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας – ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο και σεξουαλική προτίμηση – στους αγώνες του σήμερα και του αύριο, για μια πόλη που μας αξίζει, σε μια κοινωνία που ονειρευόμαστε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet