Πρώτο βήμα για την εφαρμογή “plan B” στα δάνεια του Δήμου Αμαρουσίου
Πολιτική

Πρώτο βήμα για την εφαρμογή “plan B” στα δάνεια του Δήμου Αμαρουσίου

Το πρώτο βήμα για την αναχρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ) έγινε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015.

Στη συγκεκριμένη συζήτηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, ενώ απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης) το πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου, προαπαιτούμενη ενέργεια για να προχωρήσει η όλη διαδικασία (δείτε την Πλήρη εισήγηση για την οικονομική λειτουργία).

Όπως εξήγησε, στην εισήγησή του, αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, η αναχρηματοδότηση αφορά στα δύο δάνεια του Δήμου, αυτό προς την Εθνική Τράπεζα, ύψους 31,555 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν εξυπηρετείται και αυτό προς την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 14,239 εκατ. ευρώ, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά (σύνολο δανείων 45,794 εκατ. ευρώ). Επιδίωξη της διοίκησης, όπως τόνισε, είναι η χρονική επιμήκυνση των εν λόγω υποχρεώσεων σε ορίζοντα έως και 25 χρόνων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αναφορά στο θέμα «αναζωπύρωσε» τις συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση στον Δήμο, αλλά και στο πώς δημιουργήθηκαν όλες οι παραπάνω δανειακές υποχρεώσεις.

Λευτέρης Μαγιάκης: Τραγική η οικονομική κατάσταση του Δήμου
Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι) χαρακτήρισε ως «τραγική» την οικονομική κατάσταση του Δήμου, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι αποφεύγει να παρουσιάσει την πραγματική οικονομική εικόνα.

Κατά τον κ. Λευτέρη Μαγιάκη οι συνολικές υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται στο ύψος των 280 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι με την επιχειρούμενη αναχρηματοδότηση το Μαρούσι θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 72 εκατ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια.

Ο επικεφαλής της μείζονος παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αυτών δημιουργήθηκαν επί διοικήσεως του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Τζανίκου, αλλά πρόσθεσε ότι η νυν διοίκηση «δεν είναι άμοιρη των ευθυνών», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρώτη τετραετία της θητείας της, όπου σημειώθηκαν «σπατάλες για να εξυπηρετηθεί το πελατειακό κράτος».

Ο κ. Λ. Μαγιάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο Δήμος «φορτώνει στις πλάτες των επόμενων γενιών Μαρουσιωτών» πάνω από 350 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί η αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αν δεν λέγεται όλη η αλήθεια στους πολίτες και όσο «κάποιοι κρατούν σκελετούς στις ντουλάπες», ενώ αιτιολόγησε την αρνητική θέση της παράταξής του στη βάση της καταδίκης για τη δημιουργία των εν λόγω χρεών.

Κώστας Βλάχος: Η αναχρηματοδότηση διευκολύνει τον Δήμο
Κώστας Βλάχος
Κώστας Βλάχος

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας υποστήριξε ότι όντως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την οικονομική διαχείριση και των τελευταίων οκτώ ετών, αλλά δεν είναι της παρούσης η αναφορά στο παρελθόν.

«Θα πρέπει να διαχειριστούμε αυτά τα μεγάλα δάνεια από εδώ και μπρος» υποστήριξε ο κ. Κώστας Βλάχος, σημειώνοντας ότι η παράταξή του θα ψηφίσει θετικά, καθώς η αναχρηματοδότηση θα διευκολύνει τη λειτουργία του Δήμου και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.

Δορύλαος Κλαπάκης: Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για τα χρέη
Δορύλαος Κλαπάκης
Δορύλαος Κλαπάκης

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης Για Ένα Νέο Μαρούσι, ο οποίος ζήτησε να «σταματήσει το παραμύθι για τις πολιτικές ευθύνες», καθώς για τη δημιουργία των χρεών «υπάρχουν και ποινικές ευθύνες».

Επίσης, ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης διαφώνησε με την προτροπή «να ξεχάσουμε το παρελθόν», λέγοντας ότι αυτό σημαίνει να υιοθετήσουμε τη λογική ότι «όσοι φάγανε, φάγανε». Ο ίδιος κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα ότι διαχρονιά υπηρετεί το πελατειακό κράτος, προχωρώντας σε αθρόες προσλήψεις και χρεώνοντας διαρκώς όλους τους υπόλοιπους.

Δήμαρχος: Ο Δήμος έχει και θα εφαρμόσει “plan B”
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

Ο δήμαρχος έκανε σύντομη αναφορά στο πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη του Δήμου, ενώ υποστήριξε ότι η δική του δημοτική αρχή κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά, καταφέρνοντας να βγάλει το Μαρούσι από τους «κόκκινους» Δήμους σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στα οφέλη που προέκυψαν για τον Δήμο από τις προηγούμενες προσπάθειες αναδιάρθρωσης των οικονομικών υποχρεώσεών του, ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό «εργαλείο» τη δυνατότητα που δίνεται σήμερα για νέα αναχρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΤΠ&Δ. Όπως παρατήρησε, εάν ο Δήμος προχωρήσει στη συγκεκριμένη επιλογή, θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του και, παρά την «αφυδάτωση» σε επίπεδο προσωπικού, μπορεί να βάλει βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή πορεία του.

Όπως είπε ο δήμαρχος, η ρευστότητα που διαθέτει το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων προέρχεται από χρήματα των ίδιων των Δήμων, ενώ αναφορά έκανε και στις πιέσεις που ασκήθηκαν ώστε το Μαρούσι να επιτύχει χαμηλά επιτόκια και μεγάλο χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ο δήμαρχος, αφού εξήρε το έργο που «με αυταπάρνηση» επιτελούν ο διευθυντής, αλλά και όλα τα στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, άφησε και πολιτική αιχμή, λέγοντας ότι «σε μία χώρα που, όπως αποδείχθηκε δεν διαθέτει “plan B”, ο Δήμος Αμαρουσίου έχει εναλλακτική…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet