Τα έργα στο Μαρούσι & ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης Ρ. Δούρου – Γ. Πατούλη
Πολιτική

Τα έργα στο Μαρούσι & ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης Ρ. Δούρου – Γ. Πατούλη

Με αιχμηρό τρόπο απάντησε η περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου στην επιστολή του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργου Πατούλη σχετικά με την επίλυση προβλημάτων της πόλης (Γ. Πατούλης προς Ρ. Δούρου: Σεβαστείτε την ποιότητα ζωής του Μαρουσιώτη), για να προκαλέσει την εκ νέου απάντηση του πρώτου, σε ένα “γαϊτανάκι” που μάλλον δεν βοηθά στην επίλυση των κρίσιμων αυτοδιοικητικών θεμάτων.

Η επιστολή της περιφερειάρχη Ρένα Δούρου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Με έκπληξη διάβασα την επιστολή που μου απευθύνατε. Μου προκάλεσε απορία το γεγονός ότι αποφασίσατε να καταφύγετε στη μέθοδο της αποστολής επιστολής, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ο ίδιος ότι η πόρτα του γραφείου μου στην Περιφέρεια ήταν και παραμένει ανοικτή, καθώς το έχετε ήδη επισκεφθεί και, πέρα από την εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπό μου, μου εκφράσατε και τους προβληματισμούς σας. Προβληματισμούς που άκουσα σεβόμενη τον θεσμικό σας ρόλο ως πρόεδρο της ΚΕΔΕ και ως δήμαρχο Αμαρουσίου, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετείται καλύτερα η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά μάλιστα σήμερα που οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης καλούνται να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη σοβούσα ανθρωπιστική κρίση και να λειτουργήσουν παράλληλα ως «ατμομηχανές» ανάπτυξης.

Θεωρώ ότι η επιλογή της αποστολής της συγκεκριμένης επιστολής, με τις συγκεκριμένες αιτιάσεις που αβάσιμα και καθ΄ υπερβολή απευθύνετε στην Περιφέρεια Αττικής, δεν υπηρετεί την υπόθεση της Αυτοδιοίκησης. Μου είναι επίσης δύσκολο να πιστέψω ότι η επιστολή αυτή δύναται να είναι προϊόν επικοινωνιακών συμβουλών επαγγελματιών του χώρου, καθώς είναι εκτός αυτοδιοικητικού τόπου και χρόνου. Διαβάζοντάς την αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για μία επιστολή που εφευρίσκει μέτωπα σύγκρουσης των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, ακριβώς σε μια περίοδο που η συγκυρία απαιτεί ενότητα και σκληρή δουλειά απέναντι στις πιεστικές ανάγκες των πολιτών.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής δίνει εδώ και οκτώ μήνες έναν διαρκή αγώνα προκειμένου να υπηρετήσει, μέσα σε αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, τα πολλά και σύνθετα προβλήματα των πολιτών, λειτουργώντας ως ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, τον Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Εκκλησία, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα επιδιώκει την εισαγωγή ενός νέου τρόπου άσκησης διοίκησης – δημοκρατικού, ανοικτού, συμμετοχικού, σε ρήξη με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν όταν επικρατούσαν άλλες λογικές. Ενός νέου τρόπου διοίκησης με όλους τους δήμους, συμμέτοχους στην πράξη και όχι στα λόγια -μια αντίληψη που αποτυπώνεται και στον Οδηγό Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, που πρόσφατα απέστειλε ο ΕΔΣΝΑ στους 66 δήμους της Αττικής.

Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής αντιμετωπίζει την υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλες τις εκφάνσεις, με τη σοβαρότητα που αρμόζει, μακριά από απλά διαπροσωπικές και μη θεσμικές πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειακή Αρχή έχει δρομολογήσει πολιτικές αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως αυτά που αναφέρετε στην επιστολή σας, είτε πρόκειται για τα αντιπλημμυρικά έργα του Πολύδροσου, είτε για την αντιστήριξη των πρανών της Ρεματιάς Αμαρουσίου Χαλανδρίου ή για τον καθαρισμό των διαζωμάτων και των νησίδων, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα με ίδια μέσα της Περιφέρειας.

Μπορεί άραγε ο Δήμος Αμαρουσίου να ισχυριστεί ότι έχει εκπληρώσει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί σε αυτά τα έργα;

Θεωρώ επίσης ότι το σχόλιό σας σχετικά με τις δήθεν επενδύσεις σε «ρέπος» των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής, οφείλεται σε ασύγγνωστη άγνοια.

Πρώτον, γιατί τα τόσα χρόνια εμπειρίας σας στον δημαρχιακό θώκο δεν σας επιτρέπουν τόσο αβάσιμες, παραπλανητικές και δυσφημιστικές τοποθετήσεις.

Δεύτερον, γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει υιοθετήσει στη 10η Συνεδρίαση (2/4/15) δημόσια απόφαση για άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος, δίνοντας υπεύθυνα όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Τρίτον, γιατί αποτελεί σοβαρό ατόπημα για έναν υπεύθυνο πολιτικό να υιοθετεί επιχειρήματα που υποσκάπτουν το κύρος ενός θεσμού όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Εδώ και οκτώ μήνες η Περιφερειακή Αρχή αποδεικνύει καθημερινά τη συνέπεια λόγων και έργων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας πολιτικές υπέρ των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος, χωρίς διακρίσεις σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας δήμους, με σεβασμό στους συλλογικούς θεσμούς εκπροσώπησης.

Κλείνοντας, σας διαβεβαιώνω ότι τα κοινά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης απαιτούν συναίνεση και διάλογο, όχι ανταλλαγή επιστολών. Η πόρτα του γραφείου μου παραμένει πάντα ανοικτή, στην περίπτωση που θελήσεις να διατυπώσεις τις προτάσεις σου για τα τρέχοντα κρίσιμα προβλήματα της Τ.Α.

Με εκτίμηση,
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

Η νέα επιστολή του δημάρχου Γιώργου Πατούλη

«Αξιότιμη κυρία Περιφερειάρχη,

Με την επιστολή που σας έστειλα στις 4 Μαΐου 2015, σας έθεσα μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και παρεμβάσεων στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου, τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Σας ανέφερα συγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν στο Μαρούσι, καθώς και την καθαριότητα των νησίδων της Λεωφόρου Κηφισίας, που επηρεάζει όχι μόνον την αισθητική και την εικόνα της πόλης μου, αλλά και την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών και οχημάτων.

Διαπιστώνω με λύπη ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα που σας έθεσα δεν έλαβα, με την απαντητική σας επιστολή, συγκεκριμένες απαντήσεις. Αντίθετα, η επιστολή είναι γεμάτη αόριστες υποσχέσεις και γενικόλογες αναφορές περί δήθεν υλοποίησης κάποιων παρεμβάσεων.

Πουθενά δεν αναφέρονται ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε σαφείς δεσμεύσεις για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων. Ενώ υπονοείται ευθέως ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι αυτός που δεν έχει εκπληρώσει τις ευθύνες που απορρέουν από τις αρμοδιότητές του, κάτι που γνωρίζετε καλά ότι είναι ψευδές.

Επιπλέον, αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται εκ μέρους σας μια προσπάθεια απαξίωσης των ζητημάτων που προβάλλουμε ως Δήμος με την επιστολή που σας αποστείλαμε, χαρακτηρίζοντάς το περιεχόμενο της ως δήθεν προϊόν επικοινωνιακών συμβουλών επαγγελματιών του χώρου.

Μην υποτιμάτε τόσο πολύ την Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet