Σπ. Σταθούλης: Αποτρέψαμε την οικονομική κατάρρευση του Δήμου κ. Μαγιάκη
Πολιτική

Σπ. Σταθούλης: Αποτρέψαμε την οικονομική κατάρρευση του Δήμου κ. Μαγιάκη

«Αποτρέψαμε την οικονομική κατάρρευση του Δήμου Αμαρουσίου» τονίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου, Σπύρος Σταθούλης, απαντώντας σε άρθρο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Λευτέρη Μαγιάκη, στο οποίο σημειώνεται ότι ο Δήμος είναι «υπερχρεωμένος».

Ακολουθεί η ανακοίνωση – απάντηση του κ. Σπ. Σταθούλη:

Αποτρέψαμε την οικονομική κατάρρευση του Δήμου Αμαρουσίου

Η σημερινή διοίκηση διαχειρίστηκε με επιτυχία τη βαριά κληρονομιά των χρεών που κληρονόμησε. Ο ισολογισμός του 2016 αποτυπώνει την πολύχρονη προσπάθεια που έχει γίνει και τη σημερινή πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, ενώ επιβεβαιώνει την πορεία εξυγίανσης που έχει δρομολογηθεί.

Το άρθρο του κ. Λ. Μαγιάκη, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Αμαρουσίου, σχετικά με τον ισολογισμό του 2016, αναδεικνύει την αδυναμία του να αντιληφθεί τη στοιχειώδη οικονομική πραγματικότητα και τα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη του Δήμου.

Η βαριά κληρονομιά των 400.000.000 ευρώ και η χειρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών. 

Τα χρέη που κληρονόμησε από το παρελθόν η διοίκηση Πατούλη ξεπερνούσαν τα 400.000.000 ευρώ. Αυτή τη βαριά κληρονομιά διαχειρίσθηκε από την πρώτη μέρα της θητείας της η σημερινή δημοτική Αρχή και πέτυχε, εφαρμόζοντας ένα νοικοκυρεμένο πρόγραμμα, να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του Δήμου. Και το πέτυχε αυτό σε μια περίοδο που ξέσπασε στη χώρα μας η χειρότερη δημοσιονομική κρίση των τελευταίων 50 ετών. Σε ένα περιβάλλον που συναντά κανείς μόνον σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Οι πέντε αλήθειες στα ψέματα Μαγιάκη

Ο κ. Μαγιάκης δείχνει να αγνοεί πέντε σημαντικές αλήθειες σε σχέση με τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει διαχρονικά.

Αλήθεια πρώτη: Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου προχώρησε στα προηγούμενα χρόνια σε στοχευμένη μείωση των ανταποδοτικών τελών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από 30% έως και 100% (για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες). Το 2008 ήμασταν ο πρώτος Δήμος που θέσπισε απαλλαγές 100% για τα ΑμεΑ και τους πολύτεκνους. Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 50% και σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, άνεργοι, μονογονεϊκά νοικοκυριά κ.τ.λ.) και απαλλάξαμε τους νέους επαγγελματίες για την πρώτη τριετία από την υποχρέωση καταβολής τελών. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η διοίκηση Πατούλη όχι μόνον δεν υπερφορολόγησε, όπως αναληθώς ισχυρίζεται ο κ. Μαγιάκης, αλλά αντίθετα ελάφρυνε κατά πολύ την επιβάρυνση των πολιτών.

Αλήθεια δεύτερη: Σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου δεν δημιουργεί χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά αντίθετα πληρώνει στην ώρα τους τις υποχρεώσεις του. Ξέρει πολλούς χρεοκοπημένους Δήμους ο κ. Μαγιάκης, που να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους; Δεν γνωρίζει ο κ. Μαγιάκης, ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν αποπληρώθηκαν πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ υποχρεώσεων προς προμηθευτές; Δεν γνωρίζει ότι πλέον ο πίνακας οφειλών του Δήμου δεν ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια, όταν στο παρελθόν ήταν πάνω από 80; Πόσοι χρεοκοπημένοι Δήμοι έχουν τόσο χαμηλές οφειλές κ Μαγιάκη;

Αλήθεια τρίτη: Γιατί κατηγορεί ο κ. Μαγιάκης για αναποτελεσματικότητα τη σημερινή διοίκηση, όταν ο ίδιος παραδέχεται στο άρθρο του ότι η διοίκηση αυτή πέτυχε κούρεμα χρεών ύψους 86 εκατομμυρίων ευρώ; Με ποιων τα συμφέροντα είναι ο κ. Μαγιάκης; Με τους πιστωτές ή με τους πολίτες της πόλης, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από το «βάρος» αυτό, χάρη στην ισχυρή διαπραγμάτευση της διοίκησης Πατούλη;

Αλήθεια τέταρτη: Η διοίκηση Πατούλη διεκδίκησε και πέτυχε το κούρεμα και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μιας σειράς δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου. Δανειακών υποχρεώσεων που και ο ίδιος ο κ. Μαγιάκης παραδέχεται στο άρθρο του ότι δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις και όχι από τη σημερινή. Σήμερα η διοίκηση Πατούλη αποπληρώνει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου χωρίς να υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, έχοντας προηγουμένως πετύχει την αναχρηματοδότησή τους με χαμηλότερο επιτόκιο και κούρεμα τόκων.

Αλήθεια πέμπτη: Σήμερα η διοίκηση Πατούλη έχει καταφέρει, με την πολύτιμη στήριξη των εργαζόμενων στον Δήμο και παρά το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση έχει περικοπεί πάνω από 60%, να διατηρήσει τον Δήμο λειτουργικό. Κρατήσαμε ανοικτές όλες τις δημοτικές υποδομές. Δεν  καταργήσαμε, αλλά αναβαθμίσαμε τις δημοτικές μας υπηρεσίες. Ενισχύσαμε το δίκτυο των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών. Ενισχύσαμε τις υποδομές της πόλης. Νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, νέοι παιδικοί σταθμοί, περισσότερα πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές είναι η «προίκα» που προσθέτουμε καθημερινά στην περιουσία των συμπολιτών μας.

Δεν χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε ένα ευρώ

Η διοίκηση Πατούλη δεν χαρίζει ούτε ένα ευρώ σε όσους χρωστούν στον Δήμο. Παρά τα όσα αναληθώς ισχυρίζεται ο κ. Μαγιάκης, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες δικαστικές ενέργειες για να εισπράξει τις οφειλές από τις 34 επιχειρήσεις που κληρονομήσαμε από τη δεκαετία του ΄90. Ο κ. Μαγιάκης φαίνεται ότι ξεχνά τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε από τη σημερινή δημοτική Αρχή, με ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα, για τις εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις της Lamda Development με το ελληνικό Δημόσιο, έχοντας υποχρεώσει την εταιρεία μέχρι να ολοκληρωθούν τα φορολογικά δικαστήρια να καταθέσει τη διαφορά ύψους 11 εκατ. ευρώ σε κλειστό λογαριασμό με δικαιούχο τον Δήμο Αμαρουσίου. Με την ολοκλήρωση των δικαστηρίων, και ήδη με το μεγαλύτερο μέρος των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων να δικαιώνουν τον Δήμο Αμαρουσίου, είμαστε βέβαιοι ότι το ποσό αυτό θα περιέλθει στα ταμεία του Δήμου.

Δυστυχώς, για σας κύριε Μαγιάκη, τα πραγματικά γεγονότα σας διαψεύδουν. Όσα άρθρα και να γράψετε, στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει.

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει πλέον περάσει σε μια άλλη εποχή, την εποχή της οικονομικής εξυγίανσης. Ασφαλώς και υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά η εποχή που ο Δήμος Αμαρουσίου είχε πίνακα οφειλών 70 και 80 εκατομμύρια ευρώ είναι πλέον παρελθόν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet