Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου Αμαρουσίου
Πολιτική

Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου Αμαρουσίου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπόθεση της αναχρηματοδότησης παλαιότερων δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου Αμαρουσίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ). Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση υποβολής αιτήματος προς το ΤΠ&Δ και, όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σπύρος Σταθούλης, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα έρθουν στο Σώμα προς ψήφιση οι αναλυτικοί όροι της σχετικής σύμβασης.

Η σύντομη συζήτηση πάνω στο θέμα δεν κόμισε κάτι νεότερο (σ.σ.: η διοίκηση υποστήριξε ότι οι όροι αναχρηματοδότησης είναι οι πλέον επωφελείς για τον Δήμο, ενώ η μειοψηφία εστίασε στη μεταφορά νέων χρεών στις επόμενες γενιές, αλλά και στο γεγονός ότι ο Δήμος αντιμετωπίζεται ως μία οποιαδήποτε «επιχείρηση» που χρωστά), καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει πολλές φορές το Σώμα («Ανακύκλωση» δανείων από τον Δήμο Αμαρουσίου).

Το μοναδικό στοιχείο που είχε ενδιαφέρον κι έδωσε έναυσμα για πολιτικές τοποθετήσεις ήταν το γεγονός που αναφέρθηκε, ότι οι όροι της χρηματοδότησης από το ΤΠ&Δ δόθηκαν και στις ιδιωτικές τράπεζες που κατέχουν αυτή τη στιγμή τα δάνεια του Δήμου (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) για να απαντήσουν εάν αυτές θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης. Από αυτές, όπως ανέφερε ο κ. Σπ. Σταθούλης, Εθνική και Πειραιώς απάντησαν αρνητικά, ενώ η Eurobank δεν απάντησε καν.

Το θέμα δεν έμεινε ασχολίαστο από την αριστερή πτέρυγα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους κ.κ. Λευτέρη Μαγιάκη (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι) και Θανάση Φωτόπουλο (Λαϊκή Συσπείρωση) να καυτηριάζουν το γεγονός ότι οι ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες «διασώζονται με χρήματα του κράτους» αρνούνται να αναχρηματοδοτήσουν τον Δήμο «και μάλιστα κάποια απαξιώνει να απαντήσει», ενώ δεν προχωρούν ούτε σε μείωση των δανειακών οφειλών του, από τη στιγμή που θα λάβουν άμεσα «ζεστό χρήμα» από το ΤΠ&Δ.

Στο θέμα επενέβη και ο πρόεδρος του Σώματος, Νώντας Γαρδέλης, ο οποίος απεκάλυψε ότι το ΤΠ&Δ διέθετε κονδύλια 16 δισ. ευρώ, με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει δήμους, αλλά «δεν το άφηναν, για να παίρνουν τα λεφτά οι ιδιωτικές τράπεζες». Μάλιστα, «πειράζοντας» προφανώς την παράταξη της μείζονος (σ.σ. στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές) είπε ότι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να φέρει σχέδιο νόμου που να απαγορεύσει στις τράπεζες να απαλλάξουν μεγάλες επιχειρήσεις από παλαιότερα δάνειά τους, εις βάρος των δήμων, οι οποίοι είναι «σίγουροι» στις αποπληρωμές τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet