Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι: Πρωταθλητής και στην ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης ο Δήμος Αμαρουσίου
Πολιτική

Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι: Πρωταθλητής και στην ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης ο Δήμος Αμαρουσίου

Τις αποφάσεις της διοίκησης Αμπατζόγλου για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας (υλικά που προέρχονται από το σύστημα Μπλε Κάδου) και των υπολειμμάτων τους, καταγγέλλει η δημοτική παράταξη Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι. Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει η επικεφαλής της Κατερίνα Ψάλτη, γίνεται λόγος για την επιβάρυνση που θα επιβαρύνει τους δημότες, για τις πρακτικές τις Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και για τη στάση της διοίκησης Αμπατζόγλου.

Η πλήρης ανακοίνωση της Συμμαχίας για την Ανατροπή στο Μαρούσι έχει ως εξής:

«Η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αμαρουσίου στην εκπνοή της θητείας της, αποφάσισε, την Τετάρτη 27/12/2023, την ανάθεση της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ (ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ σε ιδιωτική εταιρία (WATT).

Σημειώνεται ότι για την εργολαβία αυτή κατατέθηκε μία και μοναδική προσφορά από την παραπάνω εταιρία.

Η απόφαση αυτή μεταφέρει όλο σχεδόν το κόστος της επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών του μπλε κάδου στους δημότες, σε αντίθεση με αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, όπου το κόστος αυτό είχε αναλάβει, εδώ και δεκαετίες, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΕΕΑΑ).

Το ετήσιο κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι δημότες της πόλης είναι περίπου 500.000 ευρώ για το σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο ανακύκλωσης που κυμαίνεται στο 5-6% επί των συνολικά παραγόμενων αστικών απορριμμάτων στο Δήμο.

Ο μόνος ωφελημένος από αυτή την απόφαση θα είναι ο εργολάβος, ο οποίος θα συνεχίσει να παρέχει τις ίδιες σχεδόν υπηρεσίες με την ΕΕΑΑ στο Δήμο έναντι ανταλλάγματος το οποίο μέχρι τώρα κάλυπτε η ΕΕΑΑ μέσω των πόρων που εισέπραττε από το τέλος ανακύκλωσης που επιβάλλεται σε κάθε συσκευασία και πληρώνει ο πολίτης όταν αγοράζει το αντίστοιχο προϊόν. Έτσι οι δημότες θα πληρώνουν στους ιδιώτες δύο φορές το κόστος ανακύκλωσης. Μία όταν αγοράζουν το συσκευασμένο προϊόν στον παραγωγό και τη δεύτερη μέσω των δημοτικών τελών στον Δήμο.

Αντί λοιπόν να καταγγελθεί αυτή η πολιτική που φορτώνει διπλά βάρη στους δημότες, η δημοτική αρχή του κ. Αμπατζόγλου σπεύδει, πρώτη και καλύτερη από όλους τους Δήμους της Αττικής, να υποκύψει στον εκβιασμό της ΕΕΑΑ που δεν ανανεώνει τη σύμβαση με το Δήμο.

Η πρόταση της επικεφαλής της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Κατερίνας Ψάλτη, που παρενέβη στη συνεδρίαση, να κρατηθεί το θέμα ώστε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του μαζί με τους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής, δεν έγινε δεκτή.

Για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή της πόλης μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που μεθοδεύεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.

Να ληφθεί υπόψη ότι η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί και με το λεγόμενο τέλος ταφής των απορριμμάτων που επέβαλε η Κυβέρνηση και το οποίο σε ορίζοντα πενταετίας θα εκτινάξει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και τα δημοτικά τέλη σε τετραπλάσιες τιμές από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική και καλούμε το Δήμαρχο και όλο το δημοτικό συμβούλιο να μην αποδεχθεί αυτή την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Να θέσει το θέμα στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ) ώστε να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις προς όφελος των δημοτών και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet