Τα παλιά χρέη «τρώνε» τους ήδη «κουτσουρεμένους» ΚΑΠ
Πολιτική

Τα παλιά χρέη «τρώνε» τους ήδη «κουτσουρεμένους» ΚΑΠ

Τη δέσμευση μέρους των ήδη «κουτσουρεμένων» Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνει ο Δήμος αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, μέσω της ένταξής του στο άρθρο 79 του σχετικού νόμου 4316/2014, προκειμένου να αποπληρωθούν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων.

Το θέμα ήρθε παραμονές Θεοφανείων στο Σώμα και παρά το ομόφωνο αίτημα από τη μειοψηφία (πλην της παράταξης Για Ένα Νέο Μαρούσι, που καταψήφισε) για προσωρινή απόσυρση του θέματος, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, τελικώς ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.

Σπύρος Σταθούλης: «Αντέχουμε οικονομικά τη δέσμευση των ΚΑΠ κατά 5%»

Σπύρος ΣταθούληςΟ αντιδήμαρχος Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, διευκρίνησε ότι οι ΚΑΠ που θα δεσμευτούν αφορούν στις γενικές δαπάνες του Δήμου και δεν επηρεάζουν πόρους που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του, τα σχολεία κ.λπ. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι το ποσοστό 5% των ΚΑΠ που, βάσει νόμου, θα δεσμεύεται ετησίως για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των δημοτικών φορέων οι οποίοι βρίσκονται υπό εκκαθάριση, βρίσκονται μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, ο οποίος θα έχει όφελος και από τη διαγραφή των σχετικών προστίμων και προσαυξήσεων.

Ο κ. Σπύρος Σταθούλης παραδέχθηκε ότι η ετήσια απώλεια ΚΑΠ για τον Δήμο για τον συγκεκριμένο σκοπό θα κινηθεί γύρω στις 450.000 με 500.000 ευρώ, ενώ δεν ήταν έτοιμος να ενημερώσει το Σώμα για το σύνολο των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος απέδωσε την εσπευσμένη συζήτηση του θέματος στο γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη προσέλκυση Δήμων προς ένταξη στον σχετικό νόμο και η διοίκηση θα ήθελε το Μαρούσι να ενταχθεί έγκαιρα σε αυτόν. Μάλιστα, διαβεβαίωσε τη δημοτική σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Κατερίνα Ψάλτη, η οποία είχε ρωτήσει εάν η επίσπευση της συζήτησης είχε να κάνει με τυχόν ποινικές ευθύνες προσώπων που εμπλέκονταν σε δημοτικές επιχειρήσεις, ότι δεν συντρέχει κανένα τέτοιο θέμα.

Λευτέρης Μαγιάκης: «Να πληρώσουμε, αλλά και να αποδώσουμε ευθύνες»

Λευτέρης ΜαγιάκηςΓια γενικόλογη εισήγηση έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρώντας ο ίδιος στην εξειδίκευση των αναγκών που καλύπτουν οι ΚΑΠ που θα περικοπούν και προσθέτοντας ότι ο νόμος επιτρέπει να «μπουν» στον νόμο όλες οι κατηγορίες ΚΑΠ και όχι μόνο αυτές που υποστηρίζει η διοίκηση. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σε άλλα άρθρα του ίδιου νόμου προβλέπεται αντίστοιχη δέσμευση ΚΑΠ και για τα χρέη των Δήμων προς τους ιδιώτες, κάτι που -όπως υποστήριξε- βρίσκει αντίθετη και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης ανέφερε, επίσης, ότι μόνο οι οφειλές του Οργανισμού Εργασίας του Δήμου προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 33 εκατ. ευρώ, χωρίς τις προσαυξήσεις, οι οποίες με 450.000 ευρώ τον χρόνο θα χρειάζονταν για την αποπληρωμή τους σχεδόν 80 χρόνια. “Αν δε”, όπως τόνισε, “τηρηθεί η χρονική προθεσμία των έξι χρόνων που θέτει ο νόμος για την αποπληρωμή των συγκεκριμένων οφειλών, τότε θα απαιτείτο ο Δήμος να καταβάλλει ετησίως το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ”, κάτι που χαρακτήρισε ως «εξωπραγματικό».

Αν και ο επικελαφής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι παραδέχθηκε ότι οι συγκεκριμένες οφειλές του Δήμου θα πρέπει να αποπληρωθούν, ζήτησε παράλληλα, προκειμένου «να ικανοποιηθεί το αίσθημα για απόδοση δικαιοσύνης προς όφελος των δημοτών, που καλούνται να πληρώσουν», να αποδοθούν ευθύνες για την «κακοδιαχείριση» που έγινε τα περασμένα έτη στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις, μέσω σχετικής επιτροπής που θα συσταθεί για το θέμα.

Τελικώς, καθώς η διοίκηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα για προσωρινή απόσυρση του θέματος, ώστε μεταξύ άλλων να ξεκαθαριστεί πλήρως η εικόνα για το ποιο είναι το τελικό ποσό οφειλής, η παράταξη απείχε της σχετικής ψηφοφορίας, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι καλεί τις παρατάξεις να «χρεώσουν τις επόμενες γενιές Μαρουσιωτών», χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται.

Κώστας Βλάχος: «Γιατί τόση βιασύνη από τη δημοτιή αρχή;»

Κώστας ΒλάχοςΑρνητικός στη συζήτηση του θέματος ήταν και ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος ήταν ο λόγος της εσπευσμένης συζήτησής του και μάλιστα εν μέσω γιορτών.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Βλάχος, η παράταξή του δεν μπορεί να πάρει θέση σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχουν αποσαφηνιστεί όλες οι πλευρές και ζήτησε την απόσυρσή του, διαφορετικά θα απείχε της ψηφοφορίας, όπερ κι εγένετο.

 

 

Θανάσης Φωτόπουλος: «Ας μη βιαστούμε να ενταχθούμε στη διάταξη»

Θανάσης ΦωτόπουλοςΟ επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αμφισβήτησε εξαρχής τη «δήθεν πολιτική εξυγίανσης του Οικονομικού Παρατηρητηρίου», ενώ παράλληλα απέδωσε τη συσσώρευση χρεών στις δημοτικές επιχειρήσεις (σ.σ. με τη λογική των οποίων σταθερά διαφωνεί η παράταξη) στους ήδη μειωμένους κρατικούς πόρους προς την Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, ζήτησε από τη διοίκηση και προσωπικώς από τον δήμαρχο (σ.σ. μεταξύ άλλων και προέδρου της ΚΕΔΕ) να αυξήσει τις πιέσεις για τη διεκδίκηση των συγκεκριμένων χρημάτων.

Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος πρότεινε κι αυτός την απόσυρση του θέματος, θέτοντας και την προοπτική μίας ευνοϊκότερης μελλοντικής παρέμβασης στο όλο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν βγει μία άλλη κυβέρνηση στις εκλογές κι αυξήσει τους ΚΑΠ, σε ποιο ποσό θα αντιστοιχεί αυτό το 5% που προβλέπει ο νόμος; Επίσης, ουδείς αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξουν νέες ευεργετικές διατάξεις για τις εν λόγω οφειλές. Ας μη βιαστούμε να ενταχθούμε στη διάταξη».

Δορύλαος Κλαπάκης: «Θέλετε κι άλλους πόρους για τα ρουσφέτια σας»

Δορύλαος ΚλαπάκηςΣε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης από πλευράς της παράταξης Για Ένα Νέο Μαρούσι. Δηλώνοντας από την αρχή ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση της διοίκησης, πρόσθεσε ότι «εάν θέλεις να χρεοκοπήσεις μία εταιρεία, έναν δήμο ή ένα κράτος, δεν έχεις παρά να το δανείζεις διαρκώς». Ο ίδιος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι, ενώ γνώριζε τις οφειλές των εν λόγω δημοτικών επιχειρήσεων, εξακολουθούσε να προσλαμβάνει υπαλλήλους, για να «εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις της».

Λέγοντας ότι κανείς στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπαίνει στην ουσία του προβλήματος, κατηγόρησε και τις «δήθεν αριστερές» παρατάξεις του Σώματος, που ζητούν από τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει και νέους πόρους από το κράτος, για να «πραγματοποιήσει και νέα ρουσφέτια».

Τάσος Σπυρόπουλος: «Ανοίγετε τον Ασκό του Αιόλου»

Τάσος ΣπυρόπουλοςΓια νόμο που προσφέρει κάποια ευεργετήματα, αλλά περιέχει «κρυφές» διατάξεις που απομειώνουν κι άλλο τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Εκτός των Τειχών.

Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος μίλησε, επίσης, για «ανεξήγητη βιασύνη της δημοτικής αρχής», για ελλιπή ενημέρωση του Σώματος πάνω στο συνολικό ποσό των οφειλών, δήλωσε κάθετα αντίθετος σε κάθε προσπάθεια μείωσης των ήδη «δραματικά περιορισμένων πόρων» της Αυτοδιοίκησης και τέλος, προειδοποίησε τη διοίκηση ότι με τη συγκεκριμένη ένταξη ίσως «ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου».

 

Γιώργος Πατούλης: «Προχωράμε σταθερά την εξυγίανση του Δήμου»

Γιώργος ΠατούληςΟ δήμαρχος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι είναι άλλο πράγμα οι διεκδικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος και άλλο οι οφειλές της πρώτης προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, οι οποίες πρέπει να τακτοποιηθούν.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι τα χρέη για τα οποία γίνεται λόγος «έρχοναι από το παρελθόν» και η δική του διοίκηση προσπαθεί να τα τακτοποιήσει, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει καμία επίπτωση στους εργαζόμενους. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «λογικότατη ρύθμιση» τη σχετική διάταξη του νόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η επόμενη ευνοϊκότερη θα ήταν να μας χαρίσουν τα χρέη, κάτι που ωστόσο είναι ανέφικτο».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο δήμαρχος έσπευσε να καταδικάσει κάθε προσπάθεια να επεκταθεί το μέτρο και για τα χρέη προς τους ιδιώτες, διαβεβαιώνοντας ότι ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή για την προάσπιση των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γ. Πατούλης απέρριψε τις αιτιάσεις της μειοψηφίας για μη ολοκληρωμένη ενημέρωση, λέγοντας ότι από τη στιγμή που ξέρουμε τους ΚΑΠ που λαμβάνουμε και το ποσοστό δέσμευσης αυτών, δεν υπάρχει λόγος για καμία καθυστέρηση, προσθέτοντας με έμφαση ότι «ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε σταθερά στην πορεία της εξυγίανσης των οικονομικών μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet