Με τη μισή μειοψηφία ψηφίστηκαν τεχνικό πρόγραμμα & προϋπολογισμός
Πολιτική

Με τη μισή μειοψηφία ψηφίστηκαν τεχνικό πρόγραμμα & προϋπολογισμός

Ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου 2016, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός για το 2017, απόντων των παρατάξεων της Λαϊκής Συσπείρωσης κι Εκτός των Τειχών, οι οποίες εξέφρασαν με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους για τη σύγκληση του Σώματος σε ημέρα γενικής απεργίας.

«Πυρ και μανία» με Περιφέρεια και Γ. Καραμέρο ο δήμαρχος
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

Μεγάλο μέρος της τοποθέτησης του δημάρχου Αμαρουσίου κατά τις συζητήσεις των δύο θεμάτων αφορούσε σε σκληρή κριτική κατά της Περιφέρειας Αττικής και του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, Γιώργου Καραμέρου. Και οι δύο πλευρές κατηγορήθηκαν από τον κ. Γιώργο Πατούλη για «παιχνίδια» με τις χρηματοδοτήσεις έργων εις βάρος του Αμαρουσίου, «για τα οποία σύντομα θα κληθούν ν’ απολογηθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επί των συζητούμενων θεμάτων, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου διασφαλίζει σημαντικά έργα υποδομής στην πόλη, όπως η πλήρης θωράκισή της με αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και η ενίσχυσή της στον τομέα του αθλητισμού.

Για τον προϋπολογισμό, ο κ. Γ. Πατούλης σημείωσε ότι «αντικατοπτρίζει το νοικοκύρεμα που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια στον Δήμο μας», προσθέτοντας ότι η διοίκηση διεκδικεί τη χρηματοδότηση μεγάλων τεχνικών έργων για την πόλη, χωρίς να επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους δημότες και τους επαγγελματίες.

«Συνεχίζουμε το νοικοκύρεμα, απαλλαγμένοι από τα μεγάλα βάρη του παρελθόντος, καθώς καταφέραμε να μετατρέψουμε ένα σπάταλο Μαρούσι σε έναν νοικοκυρεμένο Δήμο, αρωγό και πρωτοπόρο σε κοινωνικές δομές, οικονομικά ισχυρό και με σύγχρονες υποδομές» σημείωσε ο δήμαρχος για να προσθέσει:

«Σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου, σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, είναι πρότυπο ορθής και διαφανής οικονομικής διαχείρισης, δίνοντας ανάσες αισιοδοξίας, ελπίδας και προοπτικής».

Από πλευράς μειοψηφίας καταγράφηκαν οι εξής απόψεις:

Ενότητα: «Εικονικό» τεχνικό πρόγραμμα – «μνημονιακός» προϋπολογισμός
Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης

Λευτέρης Μαγιάκης (επικεφαλής): Χαρακτήρισε περιορισμένο το τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς επενδυτική κατεύθυνση. Για τον προϋπολογισμό είπε ότι καταρτίστηκε «καθ’ υπαγόρευση» του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και των «μνημονιακών» απαιτήσεων. Σχολιάζοντας δε 27 εκατ. ευρώ αποθεματικό, αναρωτήθηκε γιατί η διοίκηση τα θέλει «παρκαρισμένα», διατυπώνοντας τη σκέψη ότι ίσως αυτά προορίζονται για να πληρωθούν οι μεγάλες ζημίες που θα προκύψουν από την εκκαθάριση πρώην δημοτικών επιχειρήσεων.

Κατερίνα Ψάλτη
Κατερίνα Ψάλτη

Κατερίνα Ψάλτη: Λέγοντας ότι «το Μαρούσι πρέπει να ζήσει και εν μέσω κρίσης», κατηγόρησε τη διοίκηση ότι «κρύβεται πίσω από φακέλους δήθεν μελετών για μεγάλα έργα», αγνοώντας την καθημερινότητα. Για τον προϋπολογισμό παρατήρησε ότι προβλέπεται πολύ μικρό κονδύλι για απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις ρυμοτομούμενων χώρων, με κίνδυνο πολλοί από αυτούς να αποχαρακτηριστούν, οδηγώντας σε νέες απώλειες πρασίνου για το Μαρούσι.

Μαρούσι η Πόλη μας: Προτεραιότητες της διοίκησης οι πεζογέφυρες!
Κώστας Βλάχος
Κώστας Βλάχος

Κώστας Βλάχος (επικεφαλής): Δήλωσε ότι «δεν αισθάνεται πλέον καμία έκπληξη» για τα χαμηλά ποσοστά υλοποίησης των τεχνικών προγραμμάτων του Δήμου, τα οποία προσδιόρισε περίπου στο 20%, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι μόνες προτεραιότητές της είναι οι νέες πεζογέφυρες.

Για τον προϋπολογισμό, είπε ότι αποτυπώνει την αδυναμία του εισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου, αλλά και τη δυσκολία του να βρει νέες πηγές εσόδων. Πρότεινε δε στη διοίκηση ν’ αναζητήσει έσοδα από τη χρήση της Αττικής Οδού, ενώ επανέφερε το θέμα των «χαμένων» εσόδων από τη μη επιβολή δημοτικών τελών στο ξεκίνημα της λειτουργίας του εμπορικού κέντρου της Lamda, Golden Hall.

Βασικά στοιχεία προϋπολογισμού*

  • Παραμένουν παγωμένα τα ανταποδοτικά τέλη το 2017, τα οποία έχουν ήδη έχουν μειωθεί από το 2013 κατά 20%.
  • Πολύτεκνοι, ανάπηροι, άποροι, τρίτεκνοι και νέοι επαγγελματίες θα ωφεληθούν και το 2017 από τις απαλλαγές και μειώσεις των δημοτικών τελών.
  • Μείωση από 30% – 50% σε τέλη για τις υπηρεσίες του κοιμητηρίου.

Και το 2017 ο Δήμος θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της κοινωνικής πολιτικής σε κάθε συμπολίτη μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Δημοτικό Πολυιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τη Γωνιά Αγάπης και Αλληλεγγύης, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τα Προγράμματα Πρόληψης Υγείας, το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, το Κέντρο Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ.

Βασικά στοιχεία τεχνικού προγράμματος*

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, ύψους 66.000.000 ευρώ, τη χρηματοδότηση του οποίου διεκδικεί ο Δήμος, έχοντας ώριμες μελέτες, από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της πόλης.
  • Κατασκευή νέων αθλητικών χώρων.
  • Καινούργιες πεζογέφυρες στον άξονα της Κηφισίας.

* Βασίζονται σε στοιχεία από σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet