Αναβλήθηκε ο χαρακτηρισμός εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ ως μνημείου
Πολιτισμός

Αναβλήθηκε ο χαρακτηρισμός εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ ως μνημείου

Αναβλήθηκε τελικά το προγραμματισμένο για τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015, θέμα του χαρακτηρισμού ή μη ως μνημείων των κτηριακών εγκαταστάσεων που φέρουν την υπογραφή του Σαντιάγκο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Ο λόγος της αναβολής ήταν διαδικαστικός, καθώς μέχρι την ώρα της εξέτασής του δεν είχε αποστείλει εγγράφως τη γνώμη του επί του θέματος ο φορέας διαχείρισης του ΟΑΚΑ, στοιχείο απαραίτητο για να προχωρήσει η γνωμοδότηση.

Το θέμα του χαρακτηρισμού των έργων του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο (η στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου, η στέγη του Ποδηλατοδρομίου, η στοά της Αγοράς, το Τείχος των Εθνών, ο βωμός της ολυμπιακής φλόγας κ.ά.) εισήχθη στο ΚΣΝΜ έπειτα από πρωτοβουλία της υπηρεσιακής αν. υπουργού Πολιτισμού, Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, προκειμένου αυτά να προστατευτούν και να αναδειχθούν καλύτερα.

«Στόχος της κήρυξης είναι να μην καταστραφεί και εγκαταλειφθεί τελείως το συγκρότημα και να βοηθήσει στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας», εξήγησε στο Συμβούλιο η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Στη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και η πρόταση της αν. υπουργού να μετονομαστεί το ΟΑΚΑ σε «Ολυμπιακό Πάρκο», για την οποία τα μέλη του Συμβουλίου ήταν θετικά.

Τελικά, η αναβολή συνοδεύτηκε από την κοινή τοποθέτηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και της πλειονότητας των μελών του Συμβουλίου να επανεισαχθεί το θέμα όχι ως πρόταση χαρακτηρισμού μνημείων, αλλά ως χαρακτηρισμός ιστορικού τόπου, κήρυξη που αντιμετωπίζει τις εγκαταστάσεις ως ολότητα και δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις συντήρησης, όποτε κριθούν αναγκαίες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet