«Εγώ – η Ουλρίκε Μάινχοφ καταγγέλλω» στο θέατρο «Διθύραμβος»
Πολιτισμός

«Εγώ – η Ουλρίκε Μάινχοφ καταγγέλλω» στο θέατρο «Διθύραμβος»

Η ομάδα του εργαστηρίου του θεάτρου «Διθύραμβος Ανοικτίρμονες_group» παρουσιάζει το έργο «Εγώ – η Ουλρίκε Μάινχοφ καταγγέλλω», των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε.

Πρόκειται για έναν συγκλονιστικό μονόλογο/καταγγελία για τις συνθήκες κράτησης της αντάρτισσας πόλεων Ουλρίκε Μάινχοφ, που βρέθηκε φυλακισμένη στη «νεκρή πτέρυγα» της φυλακής της Κολωνίας – Όσεντορφ, από τον Ιούνιο του 1972 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1973, και στα «λευκά κελιά» του Σταμχάιμ της Στουτγάρδης, όπου μεταφέρθηκε το 1974, σε απόλυτη απομόνωση και χωρίς να έχει το δικαίωμα να βλέπει τον δικηγόρο της. Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους διανοούμενους της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Ζαν Πολ Σαρτρ.

Στις 9 Μαΐου 1976 η Ουλρίκε Μάινχοφ βρίσκεται κρεμασμένη στο κελί 719 των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Η επίσημη νεκροψία έδειξε αυτοκτονία. Κανείς όμως δεν πείσθηκε γι’ αυτό. Οικογένεια, φίλοι και σύντροφοι αμφισβητούν το πόρισμα, αλλά δεν βρίσκουν αποδείξεις για το αντίθετο, καθώς το γερμανικό κράτος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στον ειδικό εμπειρογνώμονα που όρισε η οικογένεια.

Δύο χρόνια μετά, ο Ντάριο Φο και η Φράνκα Ράμε γράφουν ένα κείμενο – «χαστούκι» για την κρατική βία, για τη θέση της γυναίκας, για τα «λευκά κελιά» και για την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σκηνοθεσία/σκηνικός χώρος/φωτισμοί: Έφη Νιχωρίτη
Παίζουν: Η φοιτήτρια του θεατρολογικού του ΕΚΠΑ και ΑμεΑ Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα, η Μίκα Φιλοπούλου, ο Σάββας Πετρίδης, η Καλυψώ Ζωγραφίδη και η Αναστασία Βούλγαρη.

ΠΟΤΕ: 15 – 16 – 17 – 18 Φεβρουαρίου, στις 9.15μ.μ.
ΠΟΥ: Θέατρο «Διθύραμβος», Λητούς 6, Μαρούσι
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 210 6106897 – κιν. 6977 357799

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet