Εκατοντάδες επισκέπτες στην έκθεση Μαρουσιώτικης Προσκοπικής Ιστορίας
Πολιτισμός

Εκατοντάδες επισκέπτες στην έκθεση Μαρουσιώτικης Προσκοπικής Ιστορίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση προσκοπικής ιστορίας που διοργάνωσαν με την υποστήριξη του Δήμου οι Πρόσκοποι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια προσκοπισμού στο Μαρούσι και πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου.

Εκατοντάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, πολίτες παλαιοί πρόσκοποι και φίλοι του προσκοπισμού είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη μεγάλης αξίας για την πόλη προσκοπική έκθεση και μέσα από τα ιστορικά έγγραφα, τα κειμήλια και το φωτογραφικό υλικό  της περιόδου από το 1915 έως σήμερα να ταξιδέψουν στα προσκοπικά δρώμενα των τελευταίων 100 ετών.

Την έκθεση επισκέφθηκε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συνοδευόμενος από βαθμοφόρους των προσκοπικών συστημάτων του Αμαρουσίου, περιηγήθηκε τα εκθέματα, εκφράζοντας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τη συγκίνηση και τον θαυμασμό του για το μεγάλης ιστορικής αξίας αρχειακό αυτό υλικό, που είναι άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία και την παράδοση της πόλης και για μία ακόμη φορά εξέφρασε την αρωγή και την αμέριστη υποστήριξη του στο εθελοντικό έργο του προσκοπισμού, μέσα από το οποίο έχουν γαλουχηθεί γενιές και γενιές».

Τα εγκαίνια της προσκοπικής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 9 Μαΐου 2015, παρουσία εκπροσώπων της διοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου, υψηλόβαθμων στελεχών της προσκοπικής οικογένειας, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης και πλήθους πολιτών.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αμαρουσίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, ο οποίος στο καλωσόρισμά του σημείωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «Ο προσκοπισμός στην πόλη μας έχει μακραίωνη ιστορία που ξεκινά από το 1915. Ο Δήμος μας ήταν πρωτοπόρος στη σύσταση και δημιουργία του προσκοπικού κινήματος, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι στην Ελλάδα ήλθε για πρώτη φορά το 1912. Όλα αυτά τα χρόνια, οι πρόσκοποί μας βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο, υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες της ανιδιοτέλειας, του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για να προσφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα αλληλεγγύης και προσφοράς, όπως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο Δήμος Αμαρουσίου πιστεύει στο έργο τους, έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά τους και θα συνεχίσει να είναι αγωγός του προσκοπισμού σε κάθε νέα του πρωτοβουλία».

Ο αρχηγός εκπαιδευτής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) Τάσος Αρνιακός στην ομιλία του ανέλυσε τον παιδαγωγικό ρόλο του ΣΕΠ από την ίδρυσή του έως σήμερα και ο αρχηγός του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αμαρουσίου Γιάννης Γεωργόπουλος έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία του προσκοπισμού στο Μαρούσι.

Εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ευθύμιος Τσίγκας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Πέτρος Κόνιαρης, Δημήτρης Σμυρνής και Κατερίνα Φραγκάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του ΣΕΠ ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Λιγερός, ο γεν. γραμματέας του Δ.Σ. Ιωάννης Κασμίρογλου, ο αναπληρωτής γεν. έφορος Δημήτρης Μανίκας, ο υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Χρήστος Σταθόπουλος. Επίσης ο περιφ. έφορος Ανατ. Αττικής Κώστας Χατζάτογλου, οι εκπρόσωποι από τη Γεν. Εφορία ΣΕΠ Μιχάλης Κατωπόδης και Κώστας Μπάζας και η επίτιμος πρόεδρος Προσκόπων Αμαρουσίου Μαρούλα Χατζηδημητράκη. Εκ μέρους των προσκόπων Αμαρουσίου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Νίκος Μπόγδανος εκπρόσωπος του ΣΕΠ Αμαρουσίου, ο αρχηγός του 1ου Συστήματος Ηλίας Ζορμπαλάς και ο αρχηγός του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Αλέκος Μπόττας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet