Video

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Μαθήματα ζωής από μια αιώνια έφηβη στο δημαρχείο Αμαρουσίου (Βίντεο)

Ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, αλλά δεν έκλεψε την παράσταση μόνο γι’ αυτό. Την έκλεψε γιατί απέδειξε, στα 92 χρόνια της, ότι παραμένει μια αιώνια έφηβη, με αστείρευτο χιούμορ, εξαίρετο αυτοσαρκασμό, κρυστάλλινη άποψη και μια εσωτερική φλόγα που σκορπά γύρω της άπλετο φως.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Αμαρουσίου σε μια λιτή, αλλά πολύ ζεστή τελετή, το πρωί της Τρίτης 17 Απριλίου 2018, στο δημαρχείο της πόλης, κάνοντας πολλές φορές την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να δονείται από το χειροκρότημα και το γέλιο όσων απόλαυσαν τις απίστευτες ατάκες της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολλοί μαθητές, από σχολεία του Αμαρουσίου, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα «κρέμονταν από τα χείλη της» και πολλές φορές διέκοπταν με δυνατά χειροκροτήματα τον χειμαρρώδη λόγο της.

H Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ με δημοτικούς συμβούλους Αμαρουσίου.

Η πρέσβειρα των Ελληνικών Γραμμάτων, Βυζαντινολόγος Ιστορικός, και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, λέγοντας προς τον δήμαρχο Αμαρουσίου ότι δική της τιμή είναι η ανακήρυξή της σε επίτιμη δημότη του Δήμου Αμαρουσίου.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του κ. Γιώργου Πατούλη ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου, αλλά και όλους τους συμπολίτες μου, να σας ανακηρύσσω επίτιμη δημότη της πόλης του Αμαρουσίου, ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και έπαινο για:

  • την εξέχουσα ακαδημαϊκή σας σταδιοδρομία,
  • την τοποθέτηση της Ελλάδος στην κορυφή της Ακαδημαϊκής Κοινότητας διεθνώς, με την αναγόρευσή σας σε πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, τιμητικός τίτλος που αποδόθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού,
  • την προβολή του Ελληνικού Πνεύματος, μέσω της διεθνούς ακτινοβόλου διαδρομής σας, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως,
  • τη μεγάλη προσφορά σας στον νεότερο Ελληνισμό, καθώς το όνομά σας έχει συνδεθεί με την ανάδειξη μιας εποχής που για χρόνια θεωρούταν “σκοτεινή”, το Βυζάντιο,
  • το πλούσιο και πολύπλευρο, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, συγγραφικό σας έργο και τη συμβολή σας στη διάδοση της ιστορικής γνώσης,
  • τη σημαντική προσφορά σας στα παιδιά ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF,
  • μα πολύ δε μάλλον για το ήθος και τη σεμνότητα που σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου σας, σε προσωπικό, αλλά και επιστημονικό επίπεδο, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για τους νέους μας».

«Το Μαρούσι σας τιμά ως πρύτανη, ως μητέρα, ως γυναίκα δυναμική, ανεξάρτητη, φιλελεύθερη, αληθινή, και σας υποδέχεται με βαθιά αισθήματα χαράς, σεβασμού και αγάπης», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμαρουσίου.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ μετέφερε τις ευχαριστίες της προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, «όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά», όπως είπε, καθώς και τη χαρά της για την τιμή αυτή. Απευθυνόμενη στο νεανικό ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα -μαθητές από τα 1ο και το 3ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο και το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων- αφιέρωσε μία ακαδημαϊκή διάλεξη σε εκλαϊκευμένη γλώσσα, με στόχο να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά τις αξίες και τις αρχές με τις οποίες πρέπει να πορευτούν στο μέλλον για να μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Μέσα από την αφήγηση προσωπικών της εμπειριών, την επίκληση των γονικών της παραγγελμάτων, τις ρήσεις αρχαίων σοφών, αλλά και τα διδάγματα της Δύσης και της Ανατολής, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σε απλή γλώσσα και με χιουμοριστική διάθεση, κάλεσε τους νέους να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους, να διακατέχονται από αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τον εαυτό τους, να πορεύονται με οδηγό την αρχή «να έχουν στέρεα τα πόδια στη γη και τα μάτια στον ουρανό».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την παράδοση στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ του παπύρου με την αναγόρευσή της σε επίτιμη δημότη Αμαρουσίου, του αναγλύφου της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, συμβόλου της πόλης και του ιστορικού λευκώματος «Αμαρούσιον».

Ο δήμαρχος παραδίδει στην πρύτανη των Ελληνικών Γραμμάτων το ανάγλυφο της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ καλωσόρισε κατά την έναρξη της τελετής η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων, Ρένα Χαλιώτη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρόντων, επίσης, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet