Ενότητα: Πολιτισμός «διά περιφοράς» στον Δήμο Αμαρουσίου
Πολιτισμός

Ενότητα: Πολιτισμός «διά περιφοράς» στον Δήμο Αμαρουσίου

Με διά περιφοράς συνεδρίαση, στις 11/6/2021, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου αποφάσισε να παραχωρήσει τον χώρο του Αμαλείου στην Κοινωφελή Επιχείρηση (ΚΕΔΑ) για να πραγματοποιηθούν οι καλοκαιρινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Δήμου, όπως ενημερώνει η δημοτική παράταξη Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Λευτέρη Μαγιάκη.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, ο συνδυασμός σημειώνει:

Στην ίδια διά… περιφοράς συνεδρίαση αποφασίστηκε το περιεχόμενο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα οργανώσει η διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου.

Όταν λέμε ότι μια απόφαση λαμβάνεται διά… περιφοράς εννοείται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν ηλεκτρονικά επί των εισηγήσεων της δημοτικής αρχής χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και με τηλεδιάσκεψη.

Η δημοτική αρχή με τη διαδικασία αυτή υποβάθμισε το θέμα του Πολιτισμού σε απλό θέμα, διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Μόνο τα θέματα αυτά και μάλιστα αν είναι υπερεπείγοντα, εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης διά…περιφοράς.

Η υποτίμηση του πολιτισμού και των εκδηλώσεων που τον συνοδεύουν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των εξουσιών μεταπρατικού χαρακτήρα. Δεν χρειάζεται να απορεί κάποιος για κάτι τέτοιο, όταν την ίδια στιγμή οι τράπεζες ως ομογάλακτος φορέας της σύγχρονης εξουσίας προβαίνει σε πολτοποίηση ενός ολόκληρου θησαυρού βιβλίων από έναν εκδοτικό οίκο που έπαψε να υπάρχει.

Οι νέοι καλλιτέχνες που με τη φρεσκάδα των χυμών τους προτείνουν νέους δρόμους για την ανανέωση των πολιτιστικών μας πραγμάτων και οι ζωντανές πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης δεν επιτρέπεται να παρακάμπτονται με μεθόδους ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης διά… περιφοράς.

Για μια ακόμα φορά ο κ. Αμπατζόγλου αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζει τον Δήμο με πατερναλιστική, συγκεντρωτική και γραφειοκρατική αντίληψη. Υποβαθμίζει τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, από χώρο δημοκρατικού διαλόγου, σε απλό χειροκροτητή των αποφάσεων της διοίκησης. Άραγε οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του που ψήφισαν θετικά είχαν ενημερωθεί; Ή συμφωνούν και αυτοί στον διά… περιφοράς Πολιτισμό;

Αυτόν τον ρόλο επιφυλάσσουν στα Δημοτικά Συμβούλια κυβέρνηση, πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και δημοτική αρχή Αμπατζόγλου μετά και την ψήφιση, στις 5/6/2021, του Νόμου 4804 για το εκλογικό σύστημα στην Τ.Α., που χαρίζει στην παράταξη του δημάρχου τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από το ποσοστό που πήρε στον Α’ γύρο.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Όλες οι δημοτικές αρχές που είχαν την ευθύνη για τη διοίκηση της πόλης την τελευταία τουλάχιστον 25ετία, δεν διακρίθηκαν ούτε για την αισθητική, ούτε για το πολιτιστικό τους υπόβαθρο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κατά την προαναφερθείσα περίοδο, το Μαρούσι από ένα ονειρεμένο προάστιο, παραδόθηκε στην τσιμεντοποίηση, στην εμπορευματοποίηση και στην καταστροφή των ελεύθερων χώρων του. Και η καταστροφή δεν διαφαίνεται να έχει τέλος.

Δεν απορούμε λοιπόν, για τις πολιτιστικές επιδόσεις της διοίκησης Αμπατζόγλου. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet