Ο αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου
Πολιτισμός

Ο αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου

Στη μουσικοφιλολογική βραδιά που διοργάνωσε η Ενορία του Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από τη μεταρρύθμιση της καθιερωμένης μεθόδου βυζαντινής μουσικής παραβρέθηκαν ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο ερευνητής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και δρ. Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge Ιωάννης Πλεμμένος, απηύθυνε ομιλία με θέμα: «Η μεταρρύθμιση των Τριών μουσικοδιδασκάλων στη βυζαντινή μουσική της Εκκλησίας μας».

Ο π. Λάμπρος Ανδρεάκης διευθύνει τη χορωδία της Ενορίας Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου «Ελληνορθόδοξη Παράδοση»Η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου υπό τη διεύθυνση του Διονυσίου Ηλιόπουλου, η χορωδία της διεύθυνσης βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη και η χορωδία ψαλτικής «Διάκονοι» υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Τσούνη, έψαλλαν ύμνους των τριών μουσικοδιδασκάλων Χρύσανθου, Γρηγορίου και Χουρμούζιου, χάρη στην παρέμβαση των οποίων η βυζαντινή μουσική έχει λάβει τη σημερινή της μορφή.

Τραγούδια σε σύνθεση Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, ενός εκ των τριών διδασκάλων της νέας μεθόδου, ερμήνευσε ο πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος Χάρης Νταραβάνογλου. Η χορωδία της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου «Ελληνορθόδοξη Παράδοση», υπό τη διεύθυνση του π. Λάμπρου Ανδρεάκη, ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου:

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης χαιρέτισε την εκδήλωση και ευχαρίστησε τους παρισταμένους για τις συγχαρητήριες ευχές που του απένειμαν για την επανεκλογή του στο αξίωμα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. 

Στον επίλογο της εκδήλωσης, ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής με την οποία ο άνθρωπος εξυψώνεται αγγίζοντας τον Θεό αλλά και της δημοτικής μουσικής με την οποία ο άνθρωπος τραγουδά τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, τις χαρές και τις λύπες του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο άγιος πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης, ο πρόεδρος Φιλόπτωχου Ταμείου της Ενορίας π. Εμμανουήλ Δανδουλάκης, οι εφημέριοι του Ιερού Ναού π. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, π. Μιχαήλ Παπάς, εφημέριοι άλλων ενοριών, πρωτοψάλτες και μουσικολόγοι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet