Παρουσίαση του έργου της Αγίας Φιλοθέης
Πολιτισμός

Παρουσίαση του έργου της Αγίας Φιλοθέης

“Το πλούσιο κοινωνικό έργο και τη μεγάλη προσφορά στον άνθρωπο της Φιλοθέης Μπενιζέλου, της Αθηναίας: Η Αγία Φιλοθέη”, που το Μετόχι της βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου, ανέπτυξε παρουσία του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, η φιλόλογος – ιστορικός Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Χρόνη – Βακαλοπούλου. Η κ. Μ. Χρόνη, παρουσιάζοντας τη ζωή της Φιλοθέης Μπενιζέλου, όπως περιγράφεται και στο ομώνυμο βιβλίο της, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Το έργο και η προσφορά της γυναίκας που αντιστάθηκε και αγιάσθηκε σε καιρούς χαλεπούς, στην Τουρκοκρατούμενη τότε Ελλάδα (1522 – 1588), ξεπερνούσε τα όρια της χώρας μας και έφθανε έως το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και τη Βενετία, που κατέχει ηγεμονικό ρόλο την εποχή εκείνη. Το Μετόχι της στην Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου αποτελούσε χώρο περίθαλψης και προστασίας των κακοποιημένων Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό και χώρο για κρυφό σχολειό, ενώ διέθεσε όλη την προσωπική περιουσία της στους ανήμπορους και ανυπεράσπιστους συμπολίτες της.

»Η Φιλοθέη Μπενιζέλου συνελήφθη όταν ανακαλύφθηκε ότι είχε εκχριστιανίσει Μουσουλμάνες και μαρτύρησε στο Μετόχι της στην Αγία Φιλοθέη. Η εκκλησία για το έργο της και την άγια ζωή της την ανακήρυξε σε Αγία».

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη διοργάνωση αυτής της τιμητικής εκδήλωσης από τη Δημοτική Βορέειο Βιβλιοθήκη για τη ζωή της Αγίας Φιλοθέης, που η πόλη του Αμαρουσίου έχει την τιμή να φιλοξενεί το Μετόχι της, όπου και προσέφερε το πολυσήμαντο και πολύπλευρο κοινωνικό έργο της και μαρτύρησε αντιστεκόμενη απέναντι στο κατακτητή.

Όπως τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης, «στο Μετόχι ήταν να γίνουν πολυκατοικίες και ο Δήμος έβαλε κωδικό στον προϋπολογισμό του 800 χιλ. ευρώ για την απαλλοτρίωση του χώρου. Δημιουργήθηκαν επίσης οι συνθήκες εκείνες, βοηθώντας και τον Τοπικό Σύλλογο, ώστε να ξεκαθαρίσει εάν το οικόπεδο είναι του Δημοσίου ή ανήκει στη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια. Παράλληλα, πήραμε τα κλειδιά της εκκλησίας της Αγίας Φιλοθέης και βοηθήσαμε την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού να μπορεί να λειτουργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τη συνδρομή και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Κυρίλλου. Στο μεταξύ, προγραμματίζουμε μόλις λυθεί το ιδιοκτησιακό του οικοπέδου και ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, σε συνεννόηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο, να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να γίνει λατρευτικός χώρος».

Την παρουσίαση της ζωής και του έργου της Φιλοθέης Μπενιζέλου παρακολούθησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καμπούκος, Δημήτρης Σμυρνής, Σπυρίδων Σταθούλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καρλαύτης, Θανάσης Βλαχοπιώτης, Ρένα Χαλιώτη, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, τα παιδιά του Οικοτροφείου Αγίας Φιλοθέης Εκάλης και πλήθος πολιτών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Γλυκερία Μοστρού, άμισθη σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα που αφορούν τη Βορέειο Βιβλιοθήκη και πρώην πρόεδρος της Βιβλιοθήκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet