Το Μαρούσι τίμησε τον διεθνούς φήμης Μαρουσιώτη ζωγράφο Βασίλη Βαγιάννη
Πολιτισμός

Το Μαρούσι τίμησε τον διεθνούς φήμης Μαρουσιώτη ζωγράφο Βασίλη Βαγιάννη

Σε ατμόσφαιρα φορτισμένη συγκινησιακά πραγματοποιήθηκε η τιμητική βραδιά «αφιέρωμα» στον καταξιωμένο, διεθνούς φήμης Μαρουσσιώτη ζωγράφο Βασίλη Βαγιάννη, για την πενηντάχρονη προσφορά του στην τέχνη. Τον καλλιτέχνη βράβευσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ενώπιον πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου.

Προλογίζοντας τον καλλιτέχνη στο κοινό, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου, Ρένα Χαλιώτη, μίλησε για τα πρώιμα παιδικά του χρόνια στη Μυτιλήνη, όπου γεννήθηκε, αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν στο Μαρούσι όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του πριν μετοικήσει στο Παρίσι για να σπουδάσει φυσικές επιστήμες και καλές τέχνες. Έκτοτε οι εκθέσεις του διαδέχθηκαν η μία την άλλη. Με αφετηρία το Παρίσι και το Λονδίνο φιλοξενήθηκαν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση προς τιμήν του ζωγράφου ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ανακάλεσε στη μνήμη του την προ δεκαετίας έκθεσή τουμε τίτλο «Παράλληλοι δρόμοι – Ζωγραφική και ποίηση» όπου για πρώτη φορά είχε έλθει σε γνωριμία με τον ίδιο και το σημαντικό έργο του. Δεν παρέλειψε να εξάρει την παιδεία και το ήθος του καλλιτέχνη αλλά και τη σημαντική προσφορά του εδώ και μισό αιώνα στην τέχνη, στο Μαρούσι, στην Ελλάδα και στον κόσμο εν γένει.

«Σήμερα τιμούμε έναν άνθρωπο που μέσα από το έργο του έχει τιμήσει ποικιλοτρόπως την πόλη και τη χώρα μας. Άνθρωποι όπως ο Βασίλης Βαγιάννης αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε να συνεχίσει να είναι το ίδιο δημιουργικός, ξεχωριστός και να κάνει το Μαρούσι και όλους εμάς υπερήφανους» τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης μισού αιώνα προσφοράς στην τέχνη και στον πολιτισμό, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης παρέδωσαν τιμητικό έπαινο «στον Βασίλη Βαγιάνη, διακεκριμένο ζωγράφο της πόλης του Αμαρουσίου, για την 50ετή προσφορά του στα εικαστικά και στην τέχνη στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο», επιχρυσωμένο κεραμικό ανάγλυφο της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, έργο Μαρουσιωτών κεραμιστών, και ιστορικό λεύκωμα για την πόλη του Αμαρουσίου.

Η εικαστική εργασία του Βασίλη Βαγιάννη έχει αποσπάσει επαινετικά σχόλια και βραβεία. Ακούραστος, συνεχίζει να φιλοτεχνεί προσφέροντας στο κοινό έργα υψηλής αισθητικής ώστε δικαιωματικά να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους με διεθνή φήμη και αναγνώριση. Η ζωγραφική του Βασίλη Βαγιάννη έχει επηρεαστεί από τον ρομαντισμό, τα αρχέγονες μνήμες, τον βυζαντινό πολιτισμό, τα αιγαιοπελαγίτικα θέματα, τις ηρωικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας και την ελληνική ποίηση.

Τη βραδιά επένδυσαν μουσικά η χορωδία του ΚΑΠΗ Αμαρουσίου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Νόρας Νασιμπιάν. Στο βιολοντζέλο ήταν η Μαριλίζα Παπαδούρη, στην κιθάρα ο Δημήτρης Παπαγγελίδης, στο πιάνο η Ασημίνα Τσάκωνα και ο Γιάννης Τσανακαλιώτης. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Κώστας Παπασπήλιος. Στο τραγούδι εμφανίστηκαν ο Νικόλαος Παρίσης, η Σοφία Παπαδημητροπούλου, και ο Γιώργος Κοινούσης.

Παρόντες στη βραδιά ήταν, επίσης, ο πρόεδρος της Κοινωνικής Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου, Νίκος Πέππας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ), Πέτρος Κόνιαρης, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εκπαίδευσης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης και ο τραγουδιστής Νίκος Σαλαμπάσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet