«Η μικρή μας πόλη» στο Θέατρο Διθύραμβος
Πολιτισμός

«Η μικρή μας πόλη» στο Θέατρο Διθύραμβος

Το θεατρικό εργαστήρι του θεάτρου του Αμαρουσίου Διθύραμβος, οι Ανοικτίρμονες, θα παρουσιάσει από τις 8 Ιουνίου 2016 και για εννέα συνεχόμενες παραστάσεις, το αριστούργημα του Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη».

Η σκηνοθεσία, η μουσική επιμέλεια και οι φωτισμοί είναι της Έφης Νιχωρίτη, τα σκηνικά και τα κοστούμια έγιναν από την ομάδα.

Παίζουν αλφαβητικά:

Βάλια Αμαργιανού, Άκης Γαβριελάτος, Νίκη Γρανά, Γιάννης Δρίτσουλας, Γιάννης Καλομενίδης, Ευαγγελία Κοντορούπη, Άρης Λεβέντης, Γιάννης Λεβέντης, Πάνος Μακρής, Γιώργος Μπιζμπιρούλιας, Κατερίνα Μπλέτσα, Έφη Νιχωρίτη, Κατερίνα Νταλαγιώργου, Σάββας Πετρίδης, Μίκα Φιλοπούλου.

Λίγα λόγια για το έργο και τους Ανοικτίρμονες από την Έφη Νιχωρίτη

Ο Θόρντον Ουάιλντερ (Αμερικανός συγγραφέας 1897-1975) με τη «Μικρή μας πόλη» στήνει ένα κάδρο πάνω στη σκηνή και με το μικροσκόπιο σκύβει πάνω στις ζωές των ανθρώπων μιας μικρής πόλης, το Γκρόβερς Κόρνερς, κάπου στην Αμερική.

Δεν εστιάζει στα ατομικά χαρακτηριστικά τους, αλλά στην καθημερινότητα που βιώνουν, στις συνήθειες τους, στις σχέσεις τους, στην επαφή τους με τη φύση ως μέρος αυτής.

Έτσι ξαφνικά, το κάδρο γίνεται πολύ ευρύχωρο και στο Γκρόβερς Κόρνερς, χωράει ο κόσμος όλος.

Και το μικροσκόπιο γίνεται ταυτόχρονα τηλεσκόπιο, αφού ό,τι συμβαίνει εκεί κάτω, σ΄ αυτό το μικρό χωριό, είναι κοινό για όλους τους ανθρώπους.

Και το μερικό γίνεται καθολικό και το συγκεκριμένο γίνεται παγκόσμιο.

Ο Θόρντον Ουάιλντερ, ακροβατώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό και το μεταθέατρο, παρουσιάζει το καθημερινό με τέτοιο τρόπο, ώστε να το μετουσιώνει σε μύθο, με την ανθρωπολογική έννοια του όρου.

Μια αφήγηση δηλαδή που διαμορφώνει έναν κοινό χάρτη της κοινωνίας των ανθρώπων, όπου αποτυπώνονται οι καθολικές / συμπαντικές δομές της.

Και έτσι «αποκαλύπτεται» μια βάση κοινών αξιών και στόχων για όλους μας.

Και τις αξίες αυτές, που μπορούν να στηρίξουν τον άνθρωπο, αλλά και να νοηματοδοτήσουν τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης και της συμβίωσης με τους άλλους, τις βρίσκει κανείς στα πιο απλά, στα πιο μικρά πράγματα.

Εκείνα που είναι κάθε μέρα δίπλα μας και στην ουσία δεν τα βλέπουμε.

Το έργο αρχίζει με την ανατολή του ήλιου και τελειώνει με τη δύση.

Η πόλη που ξυπνά και η πόλη που κοιμάται. Ο κύκλος της ζωής.

Ο Ουάιλντερ είναι σαφής. Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εναρμονίζεται με τους ρυθμούς της ζωής.

Και που ξέρει να βλέπει και να απολαμβάνει όσα η ίδια η ζωή του προσφέρει, σε όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκεται.

Άλλωστε μοιάζουν τόσο συγκινητικά οι γειτονιές του κόσμου…

Οι Ανοικτίρμονες είναι μια ομάδα ανθρώπων που τους ενώνει η κοινή τους αγάπη για το θέατρο. Είναι το πέμπτο έργο που παρουσιάζει μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της. Διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες ενώνονται σε μια κοινή πορεία, για έναν κοινό στόχο. Τι πιο συναρπαστικό και αισιόδοξο;

Δεν είναι κλειστή ομάδα, αντίθετα κάθε χρόνο εμπλουτίζεται από καινούργια μέλη.

Στη φετινή μας παράσταση μάλιστα, έχουμε την ευχαρίστηση να συμμετέχουν δυο καλοί φίλοι και εξαιρετικοί συνάδελφοι ηθοποιοί. Ο Γιώργος Μπιζμπιρούλιας και η Νίκη Γρανά. Το έφερε έτσι η συγκυρία, χρειαστήκαμε την παρουσία τους και εκείνοι δέχτηκαν, επιβεβαιώνοντας πως η αγάπη για το θέατρο είναι κοινή σε επαγγελματίες και μη.

Πότε: 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17 Ιουνίου 2016.

Πού: Θέατρο Διθύραμβος, Λητούς 6, Μαρούσι τηλ. 210 6106897.

Ώρα: 20:30.

Προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης: 5 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet