Δράση για την ψυχική υγεία και την κατάθλιψη στη Μεταμόρφωση
Φωτογραφία: iatronet.gr
Μεταμόρφωση

Δράση για την ψυχική υγεία και την κατάθλιψη στη Μεταμόρφωση

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης και η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας-ΕΠΑΨΥ συμμαχούν ενάντια στην κατάθλιψη, που όπως αναφέρουν, μέχρι το 2030 προβλέπεται να έχει αναχθεί στην πρώτη αιτία επιβάρυνσης της υγείας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, εγκαινιάζεται, λοιπόν, στον Δήμο Μεταμόρφωσης η πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος «EAAD-Best», με την προσδοκία όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να αναγνωρίσουν την ασθένεια και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά της.

Με σύνθημα ότι η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεκινά την Παρασκευή 6/5/2022 στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου η έναρξη των εργασιών του προγράμματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το «EAAD-Best» αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε το 2001 και το 2002 στη Νυρεμβέργη, πετυχαίνοντας μια σημαντική μείωση των αυτοκτονιών, σε ποσοστό άνω του 20%, ενώ ήδη έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 120 περιοχές σε 15 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης.

Οι τρόποι με τους οποίους θα υλοποιηθούν τα παραπάνω αφορούν:

Α) Στην «παρέμβαση 4 επιπέδων». Όλες οι δράσεις για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των ενδιαφερομένων σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη, με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη ανίχνευση και αντιμετώπισή της, οργανώνονται σε συνεργασία: 1) τους επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας και ψυχικής υγείας 2) τον γενικό πληθυσμό στην κοινότητα 3) άτομα-διαμεσολαβητές της κοινότητας και πρόσωπα-κλειδιά (φαρμακοποιοί, φροντιστές, ιερείς, εκπαιδευτικοί, αστυνομία), 4) άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, ομάδες υψηλού κινδύνου και συγγενείς τους.

Β) Στο iFightDepression, ένα διαδικτυακό εργαλείο αυτοδιαχείρισης για ασθενείς με ήπια κατάθλιψη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet