Μουσικές από τη Σμύρνη στον Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Κοινωνία

Μουσικές από τη Σμύρνη στον Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Με επιτυχία διεξήχθη χθες, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συναυλία – εκδήλωση «Οι Μουσικές της Κοσμοπολίτισσας Σμύρνης», με θεματολογία τη μουσική της οικουμενικής μητρόπολης της Μεσογείου, και την επίδραση της στην αστική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε το Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Μεταμόρφωσης με την πολύτιμη συνεργασία της Ιερά Μητρόπολης Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος παρουσιάστηκαν τραγούδια από τη λαϊκή & παραδοσιακή μουσική, δείγμα από την εκκλησιαστική υμνογραφία της σχολής της Σμύρνης, λόγιες συνθέσεις και μουσικές των αστικών σαλονιών, των μεγάλων θεάτρων και της όπερας ορισμένα εκ’ των οποίων ακούγονται εξαιρετικά σπάνια. Επίσης μέσα από αφηγήσεις και χρονογραφήματα περιγράφησαν σκηνές απ’ την καθημερινή ζωή της όμορφης μεγαλούπολης της Ιωνίας αλλά και της σκληρής πραγματικότητας μετά τον μαρτυρικό ξεριζωμό και την μετεγκατάσταση στις νέες εστίες αναδεικνύοντας έτσι και το κοινωνικό πλαίσιο της μοναδικής αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών μουσικών κόσμων.

Συνέπραξαν επιτυχώς ο βυζαντινός χορός «Άδοντες και Ψάλλοντες», συνοδεία ορχήστρας, της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μεταμορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού & Μαραθώνος υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρεσβύτερου Σωτήριου Αλεβιζάκη, η Ορχήστρα Δωματίου των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Μεταμόρφωσης Αττικής σε ενορχηστρώσεις και διεύθυνση του Θεοδόσιου Αγγ. Σμυρνιού, οι sopranο Εύα Μιχελιδάκη & Μαντώ Μάντζιου, τενόρος ο Γιάννης Βρυζάκης και ο βαρύτονος Δημοσθένης Σταυριανός, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης.

Στη δράση που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης παρευρέθηκαν ο βουλευτής Βόρειου Τομέα και πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, η αρμόδια αντιδήμαρχος Χριστίνα Αντωνοπούλου που απηύθυνε και χαιρετισμό, ενώ μετέφερε και μήνυμα του δημάρχου της πόλης Ευστράτιου Σαραούδα προς τους καλλιτέχνες και το κοινό, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Πορεία Γιώργος Χρονόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ηλιόπουλος, ο Αντώνης Χριστοφορίδης, ο Ευάγγελος Χειμώνας, οι Νίκος Λιζάρδος, Βασίλης Νιάρχος, Δημήτρης Περιβολαράκης και Γιώργος Τασίκας εκπροσωπώντας την δημοτική παράταξη Πολιτεία Πολιτών, εκπρόσωποι της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, συλλόγων, οργανισμών και φορέων και πλήθος δημοτών οι οποίοι με το πέρας της εκδήλωσης επιβράβευσαν με παρατεταμένο χειροκρότημα, εκφράζοντας τα θερμότερα των συναισθημάτων τους, προς τους συμμετέχοντες.

«Μείνετε κοντά μας, ακολουθούν νέες δράσεις, ενώ ταυτόχρονα βαδίζουμε σιγά – σιγά προς μία από τις ομορφότερες περιόδους του χρόνου, τα Χριστούγεννα, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στον γιορτινό σχεδιασμό μας» αναφέρει η δημοτική αρχή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet