Το «Γόπα Project» στη Μεταμόρφωση
Κοινωνία

Το «Γόπα Project» στη Μεταμόρφωση

Μετά τον Δήμο Αθηναίων σειρά είχε η πόλης της Μεταμόρφωσης να υποδεχθεί την έξυπνη ιδέα «Γόπα Project», που έχει ως βασικό σκοπό να «εκπαιδεύσει» τους καπνιστές σε μία καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στους δημόσιους χώρους της πόλης, ειδικά τώρα που με τον νέο αντικαπνιστικό Νόμο, μοιραία θα πρέπει να καπνίσουν το τσιγάρο τους κάπου έξω.

Τι ακριβώς θα γίνει με το «Γόπα Project»;

Θα τοποθετηθούν σταχτοδοχεία – κάλπες σε κεντρικά σημεία της πόλης (το πρώτο έχει τοποθετηθεί έξω από την καφετέρια Elegant) τα οποία θα καλούν τους καπνιστές, αντί να πετάξουν τα τελειωμένα τσιγάρα τους στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, να τα σβήσουν και να απαντήσουν με αυτά στο δίλημμα που θέτει το εκάστοτε σταχτοδοχείο ρίχνοντας τις γόπες τους στην κάλπη που τους αντιπροσωπεύει. Πρόκειται για διλήμματα για τα οποία όλοι έχουμε γνώμη όπως π.χ. «Μαραντόνα ή Πελέ» και ίσως «Διακοπές με εκείνη/ον ή με φίλες/ους».

Η καθαριότητα του δημόσιου χώρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα σε κάθε ελληνική πόλη. Παράλληλα, οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν το πιο συχνό/κοινό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη WWF, 4,5 τρισεκατομμύρια «γόπες» τον χρόνο καταλήγουν στον δημόσιο χώρο. Επιπλέον, τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών, η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet