Το φθινόπωρο ξεκινά το πρόγραμμα «Activeage» στο Ηράκλειο Αττικής
Κοινωνία

Το φθινόπωρο ξεκινά το πρόγραμμα «Activeage» στο Ηράκλειο Αττικής

Την πρώτη παρουσίαση του προγράμματος «Activage Project» (HORIZON2020), παρακολούθησαν οι δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος την Παρασκευή 7 Ιουλίου στο 4ο ΚΑΠΗ του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Ο δήμαρχος Μιλτιάδης Καρπέτας καλωσόρισε και χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας ότι: «Αυτό το οποίο σας παρουσιάζουμε σήμερα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η Ευρώπη, η καλύτερη γειτονιά του κόσμου,  προσφέρει και χρηματοδοτεί προγράμματα και προσπαθεί, σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα πεδία, να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων, με κοινωνική ευαισθησία, με δημοκρατική αίσθηση και με ανθρωπιστική προσέγγιση. Ότι καλύτερο δημιουργήθηκε ποτέ στην παγκόσμια ιστορία είναι η Ευρώπη. Είναι αυτό που λέμε Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, αυτό που λέμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Μικρή απόδειξη είναι αυτό για το οποίο μιλάμε σήμερα, το πρόγραμμα HORIZON2020, πού ανάγεται στην ελληνική λέξη “Ορίζοντας”, περιλαμβάνει έναν άξονα δράσης που επιδιώκει και εφαρμόζει  έξυπνες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας, δηλαδή των ευπαθών ομάδων λόγω ηλικίας.

»Πρόκειται για καθαρά ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δεν έχει να κάνει με το ΕΣΠΑ. Δίνεται κατευθείαν από τις Βρυξέλες, από την Κομισιόν και έχουμε την καλή τύχη να συμμετέχουμε, οι μοναδικοί από Ελλάδα μαζί με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και μία Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Τρικάλων. Από τους 325 Δήμους, άμεσα ή έμμεσα, συμμετέχουν μόνον τρεις μεταξύ των οποίων και εμείς.

»Χαιρόμαστε που είμαστε σε αυτό το πρόγραμμα, όχι μόνο γιατί στις εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις που περνάει αυτή η χώρα, οτιδήποτε, ακόμα και το λίγο, αξίζει, αλλά κυρίως και προπαντός γιατί προσφέρει τη δυνατότητα να δοθούν διευκολύνσεις και καλύτερη ποιότητα ζωής στα άτομα της τρίτης ηλικίας».

O κεντρικός ομιλητής Γεώργιος Δαφούλας, επιστημονικός συνεργάτης υπηρεσιών e-healthcitiesnet Α.Ε. και  e-trikala Α.Ε. Δήμου Τρικκαίων, καθώς και Τμήματος Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), περιέγραψε το πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζει την ανεξάρτητη διαβίωση των ενηλίκων τρίτης ηλικίας  στο περιβάλλον τους σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλανδία), με τη χρήση συσκευών νέας τεχνολογίας  ώστε να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των φροντιστών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, όπως ενημερώνει ο Δήμος Μεταμόρφωσης, φροντίδα, ημερήσια δραστηριότητα στο σπίτι, προαγωγή άσκησης, χρήση κουμπιού κινδύνου, προώθηση κοινωνικότητας και ασφάλεια στο σπίτι.

Το πρόγραμμα πρόκειται να τεθεί, σύμφωνα με τον Δήμο, σε εφαρμογή το φθινόπωρο κατόπιν σχετικών ενημερώσεων των δυνητικά ωφελουμένων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet