«Τρέχει» το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» για καταπολέμηση μοναξιάς ηλικιωμένων στον Δήμο Μεταμόρφωσης
Κοινωνία

«Τρέχει» το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» για καταπολέμηση μοναξιάς ηλικιωμένων στον Δήμο Μεταμόρφωσης

O Δήμος Μεταμόρφωσης ξεκίνησε συνεργασία με το Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis» στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία», όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την καταπολέμηση της μοναξιάς/κοινωνικής απομόνωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας που εντείνεται την περίοδο της πανδημίας. Για την υλοποίησή του το Ινστιτούτο «Prolepsis» ένωσε τις δυνάμεις με το διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα από τον Δήμο Μεταμόρφωσης

Το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη των ηλικιωμένων για ανθρώπινη επαφή, να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθησή τους και να τους στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδων εθελοντών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας-γειτονιάς.

Οι ομάδες εθελοντών παρέχουν υποστήριξη στους ηλικιωμένους μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία ή επισκέψεις κατ’ οίκον σε εβδομαδιαία βάση, και διοργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων, όπως περίπατοι κ.λπ.

Λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επισκέψεις των εθελοντών στους ηλικιωμένους καθώς και οι συλλογικές δράσεις έχουν αντικατασταθεί από τακτική εβδομαδιαία τηλεφωνική επικοινωνία, με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, μέσω της υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Μεταμόρφωσης θα έρθουμε σε επικοινωνία με ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση με σκοπό να τους ενημερώσουμε για το πρόγραμμα και να συμμετέχουν σε αυτό.

Πολύτιμη είναι η συνεισφορά εθελοντών που διαμένουν στην περιοχή και ενδιαφέρονται να στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων ατόμων της πόλης τους.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν ομάδες εθελοντών σε τοπικό επίπεδο/γειτονιά που θα πραγματοποιούν τηλεφωνική επικοινωνία με ηλικιωμένους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Δύο-τρεις εθελοντές θα διασυνδέονται με δύο-τρεις ηλικιωμένους, τους οποίους θα καλούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.Οι συνομιλίες θα έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και θα διαρκούν από 10 έως 15 λεπτά.

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου θα παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη στους εθελοντές, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με τη Σοφία Μιχαλομανωλάκη, κοινωνική λειτουργό της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Μεταμόρφωσης στους τηλ. αριθμούς επικοινωνίας: 210 2852211, 210 2853624.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet