ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στη Μεταμόρφωση
Πολιτική

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στη Μεταμόρφωση

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…

Οι 4 εκ των 6 υποψηφίων δημάρχων Μεταμόρφωσης.

Στον Δήμο Μεταμόρφωσης, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους (σ.σ.: δεν λάβαμε απαντήσεις από τους Παναγιώτη Μακρίδη – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και Μιχάλη Χαρίση – ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

  • Βασίλης Καραβάκος – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
  • Μιλτιάδης Καρπέτας – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
  • Σάββας Νάνος – ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
  • Στράτος Σαραούδας – ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Σημείωση συντάκτη: Τελικώς, ο συνδυασμός Νέοι Ορίζοντες, με επικεφαλής τον Μιχάλη Χαρίση, δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο. Πέραν τον ανωτέρω πέντε συνδυασμών, ψηφοδέλτιο κατατέθηκε και από τον συνδυασμό ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Πεπαρίδη, όπως αποδεικνύεται στην υπ΄ αριθμ. 275/2019 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Βασίλης Καραβάκος: Ως σημαντικότερα ζητήματα θεωρούμε τα εξής:

  • Αγορά του κτήματος Δηλαβέρη και διαμόρφωσή του σε χώρο πρασίνου, αναψυχής, ελαφρών αθλητικών χρήσεων, πολιτισμού.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων, με εφαρμογή της διαλογής στην πηγή.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού-χρήση LED στο σύνολο της πόλης,
  • Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών στην Παιδεία – Ένα δημοτικό και δύο νηπιαγωγεία,
  • Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα κλειστό (στο οικόπεδο της ΚΤ.ΥΠ. [σ.σ.: Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.], όπου θα γίνει το νέο διδακτήριο).
  • Συνολική μελέτη και εφαρμογή για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης.

Μιλτιάδης Καρπέτας: Ως σημαντικό πρόβλημα – πρόκληση για τον Δήμο και την πόλη της Μεταμόρφωσης θεωρώ τη συνολική αναμόρφωση και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής ζώνης.

Οι λύσεις, σε βασικούς άξονες, είναι δρομολογημένες και πολλές αγγίζουν το στάδιο της υλοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Η απόκτηση του Ο.Τ.33 (Κτήμα Κουτσουμπέλη), έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων και η πολυδιάστατη αξιοποίησή του (Ιστορική, Μουσειακή, Πολιτιστική και Αναπτυξιακή), συνδυαστικά μάλιστα με την ανέγερση σχολικού κτηρίου και την αξιοποίηση του έκτασης 13,8 στρεμμάτων γειτονικού ακινήτου της ΚΤ.ΥΠ., μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό για την αλλαγή τοπίου στην καρδιά της πόλης.
  • Η ανάδειξη του Λόφου Νέμεσης (Δηλαβέρη), με την επικείμενη διάνοιξη ολόκληρου του μετώπου επί της Λεωφόρου Τατοΐου, θα αλλάξει εικόνα στον κεντρικό οδικό άξονα της πόλης.
  • Μείζονος σημασίας παρέμβαση είναι η απόκτηση από τον Δήμο του 393αΟ.Τ. (κτήμα Λαμπάκη-Κουμπούρη), που έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στη δημιουργία ενός δικτύου μεγάλων δημοτικών χώρων, που θα δώσουν άλλη μορφή και εικόνα στην πόλη.
  • Το προς υλοποίηση σχέδιο συμπληρώνεται με μια σειρά δρομολογημένες διανοίξεις βασικών δρόμων για την κυκλοφορία, την αισθητική και τη λειτουργία της πόλης (Παπαδιαμάντη, Σωκράτους, Χαλκιδικής, Πεντέλης και Βουλγαροκτόνου κ.τ.λ.).

Σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομικής ζώνης, επιταχύνεται η πράξη εφαρμογής στην περιοχή ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση και επίκειται ιδιωτική επένδυση της τάξης των περίπου 100 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

Αυτά αποτελούν τη βάση για ένα άλμα προς τα εμπρός, μια λαμπρή προοπτική, που ασφαλώς θα εμπλουτίζεται και θα συμπληρώνεται.

Σάββας Νάνος: Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου Μεταμόρφωσης τον Σεπτέμβριο του 2019 θέτουμε σε εφαρμογή το όραμά μας, με την εκπόνηση πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος.

Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει άμεσα αξιοποίηση, αξιολόγηση και αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, έτσι ώστε το προσωπικό, με θεσμικό τρόπο και χωρίς καμιά παρέμβαση, να κάνει τη δουλειά του.

Κρίνουμε ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην πόλη μας, ξεκινώντας με την κατασκευή νέου δημαρχείου, ασφαλή πεζοδρόμια και πρόσβαση για ΑμΕΑ σε όλη την πόλη.

Στράτος Σαραούδας: Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματός μας είναι η ποιοτική αναβάθμιση των δρόμων και των πεζοδρομίων, ο φωτισμός και της τελευταίας γειτονιάς της Μεταμόρφωσης, η καθαριότητα και η προστασία του πολίτη.

Παράλληλα, έχουμε ως στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας, με τη δημιουργία σταθερής Δημοτικής Συγκοινωνίας, αλλά και την προώθηση της κοινωνικής μέριμνας και της δημόσιας υγείας, ενώ θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στη στήριξη δράσεων που αφορούν στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και στην εκπαίδευση.

Επίσης, τα έργα υποδομών έχουν πρωταρχική θέση στο πρόγραμμά μας, καθώς αυτά θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για το μέλλον.

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Βασίλης Καραβάκος: Το δημοτικό ταμείο έχει σημαντικά ποσά, που έχουν συσσωρευτεί από τα πλεονασματικά δημοτικά τέλη. Διεκδικούμε από το ΠΕΠ τα διδακτήρια και το κλειστό, την αγορά χώρων (Δηλαβέρη κ.λπ.), από τη μετατροπή μέρους του πλεονάσματος των δημοτικών τελών σε δυνητικό τέλος (συνολικά μειώνονται τα δημοτικά τέλη).

Η εφαρμογή της ανακύκλωσης και η αλλαγή του φωτισμού από ίδιους πόρους (είναι ανταποδοτικά) -προκύπτει ετήσιο όφελος 1,5 εκατ. ευρώ (μείωση δημοτικών τελών). Η αναβάθμιση του κέντρου από την Περιφέρεια -έχει προβλεφθεί ποσό 3 εκατ. ευρώ.

Μιλτιάδης Καρπέτας: Πέρα από την αξιοποίηση των ιδίων πόρων, χάρις στην οποία μπορέσαμε να δρομολογήσουμε τα προαναφερόμενα, υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας, απέναντι στην οποία έχουμε ισχυρές, βάσιμες και δίκαιες αξιώσεις, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο και κάθε προσφερόμενο, κατά περίπτωση, χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σάββας Νάνος: Όσον αφορά στα οικονομικά θα έχουμε ως άξονες τους εξής:

Α. Εξορθολογισμό δαπανών με εξοικονόμηση πόρων.

Β. Αύξηση πόρων μέσω αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αντισταθμιστικών δράσεων και αξιοποίηση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης εταιρειών.

Στράτος Σαραούδας: Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να αρκεστούμε στα χρήματα που θα λάβουμε από το κράτος και θα πρέπει να διεκδικήσουμε πόρους από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τα ευρωπαϊκά προγράμματα, γι’ αυτό σχεδιάζουμε τη δημιουργία γραφείου διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την πλήρη απορρόφηση πόρων από αυτά.

Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε τα δημοτικά τέλη, που είναι υπεραρκετά, σε βαθμό που θα εξετάσουμε τη μείωσή τους για κάποιες κατηγορίες πολιτών.

Τέλος, πρέπει να επιτύχουμε μείωση των γενικών εξόδων, που μπορεί να επιτευχθεί πρωτίστως με τη μείωση του κόστους στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου, επιδιώκοντας τη συστέγασή τους σε ιδιόκτητα κτήρια.

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Βασίλης Καραβάκος: Στο πρώτο θέμα, αυτό της καθαριότητας, προτείνουμε διαλογή στην πηγή, ώστε να επιτευχθεί μείωση του όγκου των απορριμμάτων στο μισό (περίπου 6.500 τόνοι λιγότερο).

Για την κυκλοφορία-στάθμευση απαιτείται αναβάθμιση του κέντρου, με μελέτη του συνολικά (από Τατοΐου μέχρι Κλεισθένους), όπου αντιμετωπίζονται τα ζητήματα διαμπερούς και τοπικής κυκλοφορίας, χώρων στάθμευσης κ.λπ.

Τέλος, στο κομμάτι τις ασφάλειας διεκδικούμε αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος και πλήρη στελέχωσή του, ώστε να υπάρχει αυξημένη παρουσία στην πόλη. Είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αστυνόμευσης. Οι προτάσεις περί ιδιωτικών εταιρειών δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα, αλλά και την ικανότητα παρέμβασης.

Η αλλαγή του φωτισμού σε όλη την πόλη βελτιώνει, επίσης, τις συνθήκες ασφάλειας.

Μιλτιάδης Καρπέτας: Το επίπεδο της καθαριότητας στον Δήμο, κατά γενική παραδοχή, κρίνεται ικανοποιητικό.

Το πρόβλημα της στάθμευσης μπορεί να λυθεί μόνο με την εξεύρεση χώρων και τη δημιουργία θέσεων. Οι ρυθμίσεις της κυκλοφορίας, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και καθυστέρηση, θα γίνουν με την ολοκλήρωση του υπό εκπόνηση σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΚ), που θα συνδυαστεί με την ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη.

Για τα προβλήματα ασφάλειας έχει εκπονηθεί μελέτη και δημοπρατείται η ανάθεση υπηρεσιών ασφάλειας σε εταιρεία security, που θα συνεργάζεται και θα ενισχύει την Αστυνομία.

Τέλος, έχει αποφασισθεί και δημοπρατείται συνολική αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού από τεχνολογία LED (παράδειγμα η οδός Τατοΐου).

Σάββας Νάνος:  Όσον αφορά τον τομέα της καθαριότητας προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των μέσων καθαριότητας.

Ως λύση στο πρόβλημα κυκλοφορίας προτείνουμε την επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, τη δημιουργία τουλάχιστον τριών δημοτικών χώρων στάθμευσης (ο ένας θα αφορά βαρέα οχήματα στην περιοχή ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ) και την εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων στις εισόδους της πόλης.

Στην ασφάλεια των πολιτών θα βοηθήσει η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED και η σύμβαση με εταιρεία ασφάλειας, που θα περιπολεί μέρα νύχτα στις γειτονιές και τα σχολεία μας.

Στράτος Σαραούδας: Όλα είναι σημαντικά θέματα και μακάρι να είχαμε τον χώρο να τα αναπτύξουμε. Μεταξύ άλλων λοιπόν, προγραμματίζουμε:

Για την καθαριότητα: Βελτίωση της χωροθέτησης των κάδων απορριμμάτων, άμεση αντικατάσταση των φθαρμένων, εκσυγχρονισμό του στόλου απορριμματοφόρων, βελτίωση των δρομολογίων τους και συνεργασία με επιχειρήσεις για την ορθή περισυλλογή των απορριμμάτων τους.

Για την κυκλοφορία-στάθμευση: Διανοίξεις δρόμων, μονοδρομήσεις οδών, δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, σταθερή Δημοτική Συγκοινωνία, μείωση του αριθμού των παρανόμως σταθμευμένων αυτοκινήτων και απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων.

Για την ασφάλεια: Επεμβάσεις πρόληψης για τη μείωση της ανθρώπινης παραβατικότητας, εφαρμογή πλήρους Σχεδίου πολιτικής προστασίας, συνεχής συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Μεταμόρφωσης και την Τροχαία Νέας Ιωνίας και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Βασίλης Καραβάκος: Προτείνουμε την αξιοποίηση του συνόλου των ψηφιακών εφαρμογών που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα της συναλλαγής με τον Δήμο εξ αποστάσεως (π.χ. ηλεκτρονικό ΚΕΠ). Επίσης, τη χρησιμοποίηση εφαρμογών για διαχείριση της καθημερινότητας (στάθμευση, ροή κυκλοφορίας, Μέσα Μαζικών Μεταφορών) και για την άμεση και διαδραστική σχέση των κατοίκων με τον Δήμο σε θέματα πληροφόρησης, διατύπωσης αιτημάτων, παρατηρήσεων κ.λπ.

Μιλτιάδης Καρπέτας: Ο Δήμος μας βρίσκεται σε συγκριτικά υψηλό επίπεδο από πλευράς ψηφιακής τεχνολογίας και στόχος είναι η ολοκληρωτική μετατροπή του σε ψηφιακό Δήμο.

Σάββας Νάνος: Μπορούμε να εντάξουμε τη Μεταμόρφωση στην ψηφιακή εποχή με:

  • Πλήρη αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής στον Δήμο.
  • Εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης δράσεων μέσω του εργαλείου business intelligence.
  • Δημιουργία e-ΚΕΠ.
  • Αξιοποίηση gsis εργαλείων στη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.
  • Μοντελοποίηση διαδικασιών στον Δήμο.

Στράτος Σαραούδας: Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε μία σύγχρονη ταυτότητα στη Μεταμόρφωση. Για να το επιτύχουμε, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ιστοσελίδας που να υποστηρίζει νέες τεχνολογίες, να διαχειρίζεται πληρωμές, να προσφέρει e-βιβλιοθήκη, να προβάλλει τις αποφάσεις του Δήμου και να παρουσιάζει την εξέλιξη εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, διαμορφώνουμε ένα σύγχρονο λογισμικό διαχείρισης σε όλες τις υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας άμεση και ασφαλή επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών και απόλυτη διαφάνεια.

Δημιουργούμε την κάρτα δημότη, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα σε 24ωρη βάση να εκδίδουν πληθώρα πιστοποιητικών.

Τέλος, υλοποιούμε μία νέα εφαρμογή η οποία δίνει τη δυνατότητα καταχώρησης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων των πολιτών.

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Βασίλης Καραβάκος: Βάση συνεργασίας είναι:

  • Τα προγράμματα των παρατάξεων και η κοινή πορεία που μπορούν να εξασφαλίσουν.
  • Η ως σήμερα πρακτική τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία.

Ως σήμερα, στο τρέχον Δημοτικό Συμβούλιο προτείναμε δεκάδες φορές, και πολλές επιτεύχθηκε, την κοινή δράση παρατάξεων της μειοψηφίας. Έγινε πράξη στην υπόθεση των δημοτικών τελών, της απόρριψης της σκανδαλώδους αγοράς του γνωστού οικοπέδου στο ρέμα, με τιμή 7,5 πάνω από την αντικειμενική, στην υπόθεση του 2ου Λυκείου κ.α.

Υπάρχει, λοιπόν, η κουλτούρα και το έδαφος συνεργασίας.

Μιλτιάδης Καρπέτας: Η διοίκηση των δήμων την επόμενη δημοτική περίοδο θα είναι πραγματικά δύσκολη. Το διαλυτικό, εκφυλιστικό και διαβρωτικό εκλογικό σύστημα της απλής… παραλογικής, που επιβλήθηκε, θα οδηγήσει πολλούς δήμους και περιφέρειες σε διοικητική παράλυση, άγριους προσωπικούς υπολογισμούς, εκβιασμούς και συναλλαγές. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι πολίτες και να αναδείξουν ισχυρές διοικήσεις, για να εξουδετερώσουν τους κινδύνους.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τον Δήμο μας δεν παρατηρούνται εκφυλιστικά φαινόμενα, με πληθώρα συνδυασμών.

Δική μας επιδίωξη και αντίστοιχη έμφαση στην προεκλογική μας εκστρατεία, θα είναι η αυτοδυναμία. Το δίλημμα τίθεται αντικειμενικά και υποχρέωσή μας είναι να το αναδείξουμε. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και τα λοιπά χαρακτηριστικά του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα καθορίσουν τις ενδεχόμενες συνεργασίες.

Σάββας Νάνος: Η Δημοτική Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, πιστεύοντας στη δυναμική των συνεργασιών, ήδη πριν από τις εκλογές ανακοίνωσε τη συνεργασία με την παράταξη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μόνο μέσα από συνθέσεις και προγραμματικές συμπράξεις και όχι προσωπικές συναλλαγές, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να κάνουμε τη Μεταμόρφωση μια πόλη σύγχρονη, ψηφιακή, καινοτόμο και ανθρώπινη.

Έτσι θα πορευτούμε και την επόμενη των εκλογών.

Στράτος Σαραούδας: Το πρόγραμμά μας είναι το συμβόλαιο που «υπογράφουμε» με τους δημότες. Είναι ένα συμβόλαιο που δεν πρόκειται επ’ ουδενί να παραβλέψουμε την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πιστεύουμε σε μία ανοικτή, συμμετοχική, δημοκρατική λειτουργία του Δήμου.

Ωστόσο, η όποια συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται σε κλίμα πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης των παρατάξεων που πραγματικά ενδιαφέρονται για να αλλάξουμε την πόλη μας. Και φυσικά σε προγραμματικές συγκλίσεις, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά από συζητήσεις για το μέλλον της Μεταμόρφωσης.

Είναι αυτονόητο, όμως, ότι δεν θα αποδεχτούμε συνεργασία με δυνάμεις που απέτυχαν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Βασίλης Καραβάκος: Επειδή τιμήσαμε την εντολή που λάβαμε το 2014, επειδή είμαστε κοντά στον πολίτη κάθε μέρα, επειδή γνωρίζουμε την Αυτοδιοίκηση καλύτερα από τον καθένα σε αυτήν την πόλη, επειδή φέραμε τον πολίτη στο προσκήνιο, ενημερώνοντας την πόλη αδιαλείπτως επί 5 χρόνια.

Είμαστε παρόντες όλη την 5ετία. Διατηρήσαμε ανοιχτά τα γραφεία μας 5 χρόνια, η μοναδική δημοτική κίνηση που έκανε κάτι τέτοιο. Πραγματοποιήσαμε 45 ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης, διαλόγου, πολιτισμού, δύο μεγάλες εκδηλώσεις απολογισμού (η μια ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 30.5.2018). Εκδώσαμε οκτώ εφημερίδες για την ενημέρωση της πόλης. Λύσαμε προβλήματα από θέση μειοψηφίας: Πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία του 2ου Λυκείου, αποτρέψαμε καταστροφικές επιλογές (αγορά οικοπέδου). Οργανώσαμε πράξεις αλληλεγγύης (περισσότερες από 30 αποστολές ειδών σε φυλακές, ιδρύματα). Διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις από την αρχή της παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο (2ο Λύκειο, διαχείριση απορριμμάτων, φωτισμός, δημοτικά τέλη, αγορά και αξιοποίηση κτήματος Δηλαβέρη).

Όπως βλέπετε, η πρότασή μας αποτελείται από πράξεις που έχουν ήδη γίνει, όχι από «ΘΑ» που «ΘΑ» γίνουν. Όσοι συμμετείχαμε στις εκλογές του 2014 καλούμαστε να απαντήσουμε κυρίως τι κάναμε από τότε. Όσοι πρωτοεμφανίζονται καλούνται να απαντήσουν τι έκαναν ως πολίτες τα προηγούμενα χρόνια. Τα «ΘΑ» έπονται. Διασφάλιση αποτελούν οι συντελεσθείσες πράξεις, όχι τα λόγια και τα «σλόγκαν» των επικοινωνιολόγων

Μιλτιάδης Καρπέτας: Οι δημότες θα κάνουν την επιλογή τους, αξιολογώντας και κρίνοντας τη μέχρι σήμερα πολιτική μας, τους τρόπους, το ήθος, τη συνέπεια, την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας. Βρισκόμαστε οκτώ – δύσκολα από κάθε άποψη – χρόνια στη διοίκηση του Δήμου και ο καθένας μπορεί να κρίνει. Εμείς θα περιοριστούμε σε δύο μόνο σημεία:

Να ενημερώσουμε για ό,τι έγινε και ό,τι έχει δρομολογηθεί και να επισημάνουμε τους προδιαγραφόμενους κινδύνους από το παράλογο, ανερμάτιστο εκλογικό σύστημα.

Τα υπόλοιπα εναπόκεινται στην κρίση των πολιτών…

Σάββας Νάνος: Στον ψηφοφόρο των επερχόμενων δημοτικών εκλογών έχουμε να πούμε ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί γιατί ούτε εμείς οι ίδιοι  θέλουμε πλέον να ξανακούσουμε προτάσεις για την πόλη μας που θα μείνουν ανεκπλήρωτες. Δεν θέλουμε μια Μεταμόρφωση απρόσωπη, χωρίς χαρακτήρα, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα θεμελιώσουμε και θα προτείνουμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, «σπάζοντας τα δεσμά» που κρατούν την πόλη μας έξω από τον κόσμο που αλλάζει. Με καινοτομία, με δουλειά και με ανθρώπους της ζωής και της καθημερινότητας μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Στράτος Σαραούδας: Η παράταξή μας απαρτίζεται από νέους, αλλά και έμπειρους ανθρώπους, οι περισσότεροι επιστήμονες, άλλοι καταρτισμένοι επαγγελματίες. Όσοι μας γνωρίζουν, ξέρουν ότι είμαστε άνθρωποι της δουλειάς και των έργων. Για όσους σήμερα μας μαθαίνουν, θα τους καλούσα να μελετήσουν τη διαδρομή μας και να διαπιστώσουν ότι πάντα μείναμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας. Κάθε φορά διαλέγαμε τον δύσκολο δρόμο και ο χρόνος μας δικαίωσε.

Ως παράταξη, προτρέπουμε όλους τους δημότες να μας εμπιστευτούν, γιατί πιστεύουμε ότι μια ομάδα ζωντανών, δυναμικών, καλοπροαίρετων, ρομαντικών, κατηρτισμένων, υπεύθυνων, σκεπτόμενων και αποφασισμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τη Μεταμόρφωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet